Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Νερό – Ας συμβάλουμε στην προστασία του

Το νερό είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου και άρρηκτα συνδεδεμένο με την λειτουργία του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Τα λύματα που παράγουμε όχι μόνο ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά αποτελούν ένα κίνδυνο για την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Tο ανθρώπινο κόστος από τα ανεπεξέργαστα λύματα είναι τεράστιο. Σήμερα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε μια πηγή πόσιμου νερού που έχει μολυνθεί με απόβλητα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό. Η ανασφάλεια του νερού για τη γεωργία επιδεινώνει τα προβλήματα της πείνας και του υποσιτισμού. Το νερό επηρεάζει ακόμη τη βιομηχανία και την οικονομία, καθώς σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η παγκόσμια κοινότητα έχει δεσμευτεί να επιτύχει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και σε προσιτή τιμή πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Ένας βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του νερού με τη μείωση της ρύπανσης, μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των μη επεξεργασμένων λυμάτων και ουσιαστική αύξηση της ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα υγρά απόβλητα αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο πόρο. Η διαχείριση με ασφάλεια των λυμάτων δημιουργεί μια οικονομικά προσιτή και βιώσιμη πηγή νερού, ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Για παράδειγμα, στη γεωργία ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων τόσο ως πηγή άρδευσης όσο και θρεπτικών στοιχείων. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, της καθημερινής ζωής και του περιβάλλοντος και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και μακροχρόνια, βιώσιμη «πράσινη» απασχόληση.
Ας συμβάλλουμε και εμείς ως άτομα και κοινότητες να μειωθούν και με ασφάλεια ανακυκλώνονται οι αυξανόμενες ποσότητες των υγρών αποβλήτων που παράγουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες