Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Νέους “χτυπά” ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εμφανίζουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα αλλά κι άλλους τύπους καρκίνων που θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι, καθώς σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), με την πρόληψη, την τακτική επίσκεψη στον γιατρό και την έγκαιρη διάγνωση να αποτελούν για άλλη μια φορά το “κλειδί” για τη μείωση κι αντιμετώπιση των περιστατικών.

 

Τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, συμβουλές για τους νέους, αλλά και μια εικόνα για το τι γίνεται και στην Κρήτη μας έδωσε μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η κα Μαρία Τόλια, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή στο πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθύντρια στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο ΠΑΓΝΗ, η οποία ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Χανίων, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

«Αυτό που θέλουμε να περνά από τέτοιες δράσεις κι ομιλίες είναι ο τρόπος καθοδήγησης των νέων για έναν πολύ τυραννικό καρκίνο, αυτόν του στοματοφάρυγγα, ο οποίος σχετίζεται με τις σεξουαλικές συνήθειες» επισημαίνει αρχικά η κα Τόλια. Όπως μας εξηγεί, ο καρκίνος αυτός σχετίζεται με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, HPV, επομένως θέλει προσοχή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η συχνότητα της οποίας είναι επικίνδυνη σύμφωνα με την ίδια καθώς «αυξάνεται το ιικό φορτίο και η πιθανότητα ανάπτυξης τέτοιου καρκίνου μελλοντικά. Μάλιστα, συχνά συναντάμε τον έναν σύντροφο με καρκίνο του στοματοφάρυγγα και τον άλλον με καρκίνο γεννητικών οργάνων· είναι λοιπόν σεξουαλικά μεταδιδόμενα και αλληλοσυνδέονται».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΙ Ο ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Τη ρωτάμε αν αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους ή όχι μόνο, με την ίδια να απαντά πως «καθημερινά βλέπω όλο και περισσότερα νέα άτομα κι αυτό με ανησυχεί», ενώ τονίζει πόσο σωτήριος μπορεί να αποδειχθεί ένας οδοντιατρικός έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος παίζει πάντα τον ρόλο του. «Χρειάζεται τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος κι αν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο τότε έχει πολλές πιθανότητες να είναι ιάσιμος, καθώς πρόκειται για αντιμετωπίσιμο νεόπλασμα» σημειώνει, ενώ προσθέτει πως «αν όμως εντοπιστεί σε προχωρημένο στάδιο, τότε οι πιθανότητες λιγοστεύουν». Όσον αφορά και στην Κρήτη, κάνει λόγο για μια πανευρωπαϊκή μελέτη στην οποία συμμετείχε το ΠΑΓΝΗ, όπου βρέθηκε ένα υψηλό ποσοστό ασθενών, της τάξης του 60%, που νοσούν από καρκίνο που σχετίζεται με το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (καρκίνος στοματοφάρυγγα, τραχήλου της μήτρας, πέους κ.λπ.). Σχολιάζοντας στο σημείο αυτό τη διάχυση της πληροφορίας που υπάρχει αλλά και τον ρόλο του διαδικτύου στην ενημέρωση των νέων ανθρώπων γύρω από ιατρικά θέματα, η διευθύντρια του τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο ΠΑΓΝΗ, επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από τέτοια ζητήματα, από νεαρή ηλικία. «Είναι σημαντικό να ξεκινάει η ενημέρωση για αυτά τα ζητήματα και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από την σχολική ηλικία, ιδίως από το Γυμνάσιο κι έπειτα· και σε αυτό το σημείο εκπαιδευτικοί, γυμναστές κοκ μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά ως πρότυπα» αναφέρει η κα Μαρία Τόλια, ενώ σημειώνεται η ανάγκη μιας οργανωμένης προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτών από φορείς και την ιατρική κι ακαδημαϊκή κοινότητα. «Συνέδρια γίνονται βέβαια, αλλά το θέμα είναι να απευθύνονται σε ένα πιο ευρύ κοινό» σχολιάζει η καθηγήτρια.

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Εκτός από το σημαντικό κομμάτι της πρόληψης και του “πριν”, ζητάμε από την κα Τόλια να μας μιλήσει για το “μετά” και τις θεραπείες. «Στα αρχικά στάδια μπορεί να χειρουργηθεί. Έπειτα, παίζει ρόλο τι θα δείξει η βιοψία, οπότε προχωράμε σε θεραπείες με ακτινοβολία ή και κύκλους χημειοθεραπειών. Στα πιο προχωρημένα στάδια δρούμε με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για να συρρικνωθεί, ενώ κάποιες φορές μπορεί να είναι και χειρουργήσιμος μετά από αυτό. Ακόμη και στο τελικό στάδιο μπορεί να χρησιμεύσει πολύ η ακτινοθεραπεία για την ανακούφιση του ασθενούς» αναφέρει ενώ τονίζει για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επίσκεψή μας στον γιατρό για έναν απλό έλεγχο (οδοντιατρικός, γυναικολογικός, δερματολογικός ή ουρολογικός για τον άνδρα κ.ο.κ.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα