Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Νέος Κουρουπητός στο Ακρωτήρι;

Ο καπνός από παλιό λατομείο το οποίο χρησιμοποιεί ο Δημος Χανίων για την απόρριψη θρυμματισμένων κλαδιών από τη ΔΕΔΙΣΑ έχει “πνίξει” εδώ και 4 ημέρες το Χορδάκι Ακρωτηρίου! Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αγανακτισμένοι από την κατάσταση και καταγγέλουν τη ΔΕΔΙΣΑ ότι απορρίπτει και άλλα απορρίμματα πέρα από τα πράσινα, δημιουργώντας έναν νέο Κουρουπητό, κάτι που διαψεύδει η Διαδημοτική Επιχείριση.

Και χθες Κυριακή η ατμόσφαιρα γύρω από το παλιό λατομείο της ΛΑΧΩΡ ,το οποίο η ΔΕΔΙΣΑ έχει αναλάβει να το αποκαταστήσει, ήταν αποπνικτική, όπως διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στον χώρο, μετά από τηλεφωνήματα αναγνωστών.
«Αυτή είναι η νέα χωματερή που έφτιαξε η ΔΕΔΙΣΑ. Τρείς ημέρες καίει η φωτιά, δεν ξέρουμε πως ξεκίνησε. Ως δια μαγείας κάθε φορά που γεμίζει ο λάκκος παίρνει φωτιά» μας είπε ο κ. Νικήτας Πλατσιδάκης κάτοικος της περιοχής που σημείωσε πως «στο χώρο υπάρχουν κλαδιά και τις τελευταίες 20 ημέρες κουβαλάνε απόβλητα.»
Σύμφωνα με τους κατοίκους πέρα από τα θρυμματισμένα κλαδιά το τελευταίο διάστημα απορρίπτεται και λυματολάσπη.

Άλλος κάτοικος της περιοχής ο κ. Δημήτρης Φακωτάκης υπογράμμισε ότι «εδώ και 10 χρόνια έχει γίνει μια αποκατάσταση του παλιού λατομείου με αδρανή υλικά. Αντί αυτού η ΔΕΔΙΣΑ φέρνει σκουπίδια, κλαδιά, κομπόστ φέρνει και λύματα αναμεμειγμένα με κλαδιά και τα πετάει εδώ μέσα. Κάποιος έβαλε φωτιά για να τα κάψει. Η φωτιά που καίγεται είναι καλάμια που έχουν γίνει με τα λύματα μια μάζα. Δεν έχει εμφανιστεί ούτε ο πρόεδρος του Χορδακίου, ούτε ο Δήμος Χανίων, ούτε η ΔΕΔΙΣΑ και η φωτιά είναι από την Τετάρτη. Έρχονται τα πυροσβεστικά αλλά δεν μπορούν να σβήσουν γιατί πλέον η φωτιά καίγεται χαμηλά. Έχουν μαζευτεί μύγες, κουνούπια και με το καπνό δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε».

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ!

Συγκλονιστική η περιγραφή από αναγνώστριά μας, κάτοικο της περιοχής, η οποία απηύθυνε έκκληση για ανάδειξη του θέματος, εξηγώντας ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική ώστε οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ζούμε. Φεύγουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους. Από χθες (σ.σ. Σάββατο) έχω πάει τα παιδιά μου να μείνουν στα Κουνουπιδιανά γιατί είχαν αρρωστήσει. Σηκωνόμαστε και κάνουμε εμετούς. Είναι ντροπή όσα συμβαίνουν».

Συνεχείς οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής για να σβήσει η φωτιά που καίει εδώ και 5 μέρες

Η ΔΕΔΙΣΑ

Τα “Χ.ν.” απευθύνθηκαν στον γενικό διευθυντή της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κώστα Πατεράκη για το θέμα. «Προφανώς και δεν πηγαίνουν εκεί λύματα, αλίμονο μας αν το κάναμε. Έχουμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές στο εργοστάσιο για να υποδεχθούμε όλα τα απόβλητα (υγρά και στερέα) δεν υπάρχει κανείς λόγος να πάει κανείς σε λατομείο ανενεργό να πετάει λύματα. Στο λατομείο μεταφέρονται θρυμματισμένα κλαδιά προκειμένου να δημιουργηθεί οργανική ουσία και να δημιουργηθεί έδαφος – γιατί έχει μόνο βράχια – ώστε στη συνέχεια να κάνουμε φύτευση» απάντησε ο κ. Πατεράκης.
Αναφορικά με τη φωτιά σημείωσε πως έχει επιληφθεί το ανακριτικό της πυροσβεστικής για να ανακαλύψει ποιος την έβαλε. «Η φωτιά δεν είναι επικίνδυνη για επέκταση γιατί βρίσκεται σε λάκκος. Εμείς προφανώς και δεν βάζουμε φωτιά, θα ήταν ανόητο! Εμείς πάμε να δημιουργήσουμε οργανική ουσία όχι να την κάψουμε. Πάμε θρυμματισμένα πράσινα απορρίμματα αυτό εξάλλου συνίσταται και από το Υπουργείο για να αναμορφωθεί το έδαφος» είπε ο κ. Πατεράκης.
Σε ερώτηση μας για το αν ανάμεσα στα κλαδιά μπορούν να μεταφερθούν και οργανικά απορρίμματα ή λυματολάσπη ο κ. Πατεράκης ήταν κατηγορηματικός. «Σίγουρα όχι
γίνεται διαλογή στην πλατεία των ογκωδών και αν κάτι δεν μπορεί να διαχωριστεί πάει στο ΧΥΤΥ δεν πάει στο παλιό λατομείο. Στο παλιό λατομείο πάμε αποκλειστικά θρυμματισμένα κλαδιά».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα