Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Νέοι “δρόμοι” για τα Χανιά σε πολιτισμό – τουρισμό

» Ανοίγονται μέσα από το Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου
της Ευρώπης

Νέες προοπτικές για τα Χανιά, στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, θα ανοίξει το 11ο ετήσιο διεθνές συμβουλευτικό συνέδριο: “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2022 στην πόλη.

Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, χθες στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού γραμματέα και επικεφαλής του Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Stefano Dominioni, του προέδρου του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, Βασίλη Σταθάκη, του γ.γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη και του προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη.
Ολοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Φόρουμ του 2022 και υπογράμμισαν τη σημασία του για την πόλη και την καταλυτική συμβολή του στην ανάδειξη των Χανίων ως πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, εξέφρασαν τη στήριξή τους μέσα από βιντεοσκοπημένα μηνύματα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου ενώ χαιρετισμό έστειλε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Dominioni υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Κρήτη και τα Χανιά έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αποτελούν σταυροδρόμια πολιτισμού και «η διατήρηση του πολιτισμού, παραμένει στο κέντρο του ενδιαφέροντος».
Ο ίδιος σημείωσε ότι το Φόρουμ του 2020 θα είναι βαρύνουσας σημασίας για πληθώρα λόγων και «αναμένουμε να είναι το πλέον επιτυχημένο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών «που έχει καταστεί σημαντικό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ελλάδα είναι σημαντικό μέλος του προγράμματος καθώς τη διέρχονται 13 από τις πολιτιστικές διαδρομές».
Ειδικότερα για το Φόρουμ του 2022 τόνισε ότι θα φέρει στα Χανιά πληθώρα προσωπικοτήτων από κυβερνήσεις της Ε.Ε. και από το Συμβούλιο της Ευρώπης που θα έχουν την ευκαιρία μιας βιωματικής εμπειρίας, θα απολαύσουν τη γαστρονομία και τον τοπικό πολιτισμό.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Φόρουμ θα δώσει τη δυνατότητα στους Κρητικούς να αισθανθούν υπερήφανοι και να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες.
Επιπλέον, ο κ. Dominioni, αναφερόμενος στην πιστοποίηση της διαδρομής: “Δρόμος των Ιστορικών Καφέ”, εξέφρασε την ελπίδα «να είναι θετικές οι αξιολογήσεις και στο Φόρουμ να γιορτάσουμε αυτή την κατάκτηση».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” σχετικά με το αίτημα ίδρυσης παραρτήματος – γραφείου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, χαρακτήρισε «αξιόλογη» την πρόταση, πρόσθεσε όμως ότι για να υλοποιηθεί πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και να υποβληθεί επισήμως, εναλλακτικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί Γραφείο το οποίο να συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου υπογράμμισε ότι η Πολιτιστική Διαδρομή “Δρόμος Ιστορικών Καφέ” «που βρίσκεται στο επίκεντρο της πόλης των Χανίων και του επόμενου Ετήσιου Συμβουλευτικού Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελεί μια δυναμική ελληνική πρόταση Πολιτιστικής Διαδρομής που μπορεί να λειτουργήσει ως “γέφυρα” πολιτιστικής διασύνδεσης των ιστορικών καφέ της Ευρώπης.
Μέσα από τη δημιουργία της συγκεκριμένης Πολιτιστικής Διαδρομής αποδεικνύεται ότι όλοι, Πολιτεία, διεθνείς οργανισμοί, ιδιώτες μπορούμε εν δυνάμει να γίνουμε φορείς πολιτισμού και προστασίας της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ενδιαφέρον ήδη από 15 χώρες για συμμετοχή στον “Δρόμο των Ιστορικών Καφέ” φανερώνει ότι τα ιστορικά καφέ μπορούν να αναδειχθούν σε τοπόσημα πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος».
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αξία, τα Χανιά να μπαίνουν στον χάρτη των πολιτιστικών διαδρομών και συνέδεσε τον πολιτισμό με τον τουρισμό καθώς, όπως είπε, η επόμενη μέρα για τον τουρισμό (μετά την πανδημία) περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Οι πολιτιστικές διαδρομές αφορούν και ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης και μπορούν να συμβάλλουν ως κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, να πάμε στην επόμενη μέρα. «Ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού στηρίζουν την προσπάθεια», συμπλήρωσε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, χαρακτήρισε καινοτόμα την ιδέα του Βασίλη Σταθάκη να πιστοποιήσει τον δρόμο των ιστορικών καφέ. Παράλληλα, ανέφερε ότι «φιλοδοξούμε να έχουμε την πιστοποιημένη διαδρομή» και ότι η Περιφέρεια είναι θετική στη δημιουργία στα Χανιά γραφείου των Πολιτιστικών Διαδρομών. Ακόμη, εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας στο Φόρουμ του 2022.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του Δήμου Χανίων στο Φόρουμ αλλά και στην υποστήριξη της πρότασης δημιουργίας Γραφείου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά τα οποία, όπως είπε, ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, υπογράμμισε ότι στη διοργάνωση του Φόρουμ συμβάλλει το Επιμελητήριο το οποίο σχεδιάζει να παρουσιάσει τον ψηφιακό γαστρονομικό χάρτη της Κρητης καθώς και εκδήλωση γευσιγνωσίας. Επίσης, το ΕΒΕΧ είναι υπέρ της ολοκληρωμένης διασύνδεσης των Χανιων στην πολιστικές διαδρομές, στηρίζοντας τη δημιουργία Γραφείου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιδίωξη του ΕΒΕΧ και των φορέων είναι επίσης, όπως ανέφερε, η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού όλο το χρόνο.
Ο πρόεδρος του “Δρόμου των Ιστορικών Καφέ”, Βασίλης Σταθάκης, τόνισε πως «οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τουριστική και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Dominioni “οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν το μέλλον του Τουρισμού”. Τον Οκτώβριο του 2022 θα βρίσκονται στα Χανιά, εκπρόσωποι από το Συμβούλιο της Ευρώπης, από Υπουργεία, θεσμικοί, αλλά και σύνεδροι από περισσότερες από 50 χώρες, όπου εκτείνεται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο πολιτισμός, οι γεύσεις των Χανίων, της Κρήτης, θα “ταξιδέψουν” σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί σίγουρα την καλύτερη πολιτιστική διαφήμιση του τόπου».
Στο τέλος της συνέντευξης, ο κ. Σταθάκης χάρισε το έμβλημα του Δρόμου των Ιστορικών Καφέ στους παριστάμενους ενώ υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας εν όψει του Φόρουμ.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε γεύμα με τον κ. Dominioni να απολαμβάνει παραδοσιακή μουσική με τον Σταύρο Ψαρουδάκη στη λύρα ενώ τραγούδησε ο Μανώλης Κονταρός. Επίσης, υπήρχε και μουσική από σαξόφωνο με τον Στέλιο Γαζιώτη.

Μηνύματα – χαιρετισμοί

Σε γραπτό χαιρετισμό της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι συντάσσεται με την πρωτοβουλία για την δημιουργία Γραφείου – Παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά καθώς, «η δημιουργία του θα σημάνει την έμπρακτη στήριξη του όλου εγχειρήματος από τα Χανιά ενώ μέσω αυτής τα Χανιά αναδεικνύονται σε μία πόλη- πυλώνα για το Συμβούλιο της Ευρώπης, εφάμιλλη του Λουξεμβούργου (έδρας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών) και του Στρασβούργου ( έδρας του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης)».
Σε γραπτό χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου σημειώνει ότι «ο Δρόμος των Ιστορικών Καφέ είναι μια από τις πιο συναρπαστικές Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης» και «είναι ιδανικά τα Χανιά να φιλοξενήσουν το 11ο forum των Πολιτιστικών Διαδρομών, γιατί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σταυροδρόμια πολιτισμού στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη».
Σε χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζει ότι «μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φόρουμ, την βδομαδιαία στήλη “Βόλτα στα ιστορικά Καφέ του Κόσμου”, αλλά και από τις προσωπικές ιστορίες και επαφές όλων μας, τα Χανιά και η πολιτιστική κληρονομιά των Ιστορικών Καφέ θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς διεθνώς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα