Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Νεοελληνική ποίηση μέσα από video art

Οι “Πνοές II” είναι μία νέα σειρά Video-Art, οπτικοποιημένης αναφοράς σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου 18 σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών, εμπλουτισμένα με εικαστικές εικόνες και κλασική μουσική, διάρκειας 55 λεπτών, που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης. Το έργο παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην υπόγεια Κρήνη στη Σπλάντζια.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Χατζημιχαηλίδης τόνισε ότι «οι “Πνοές ΙΙ” είναι ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε λίγο ανορθόδοξα, με την έννοια ότι δεν στηρίχθηκε πάνω σε μία παραγωγή, η οποία αιτούνταν ένα συγκεκριμένο έργο με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η δημιουργία ξεκίνησε πολύ σιγά, οικιακά, μέσα από μια hand made διάθεση στο σπίτι μου και μπροστά στον υπολογιστή μου με απλά μέσα και χαμηλή παραγωγική αξία, έχοντας ως βάση την τεράστια αξία της ποίησης».
Αναφορικά τώρα με τη σχέση του με την ποίηση και πώς προέκυψε η συγκεκριμένη δουλειά ο κ. Χατζημιχαηλίδης υπογράμμισε ότι «με την ποίηση “φλέρταρα” από μικρός. Ομως διαπίστωσα ότι η ποίηση είναι ένα εργαλείο, μέσα από το οποίο μπορεί  κανείς να αισθανθεί την ουσία των πραγμάτων. Οποια κι αν είναι αυτή είτε αφορά τη ζώη είτε το γέλιο, το κλάμα ή ακόμα και τον θάνατο. Πάντοτε αναρωτιόμουν πώς αυτή η ποίηση μπορεί να περάσει προς τα έξω με έναν πιο απλό και ανθρώπινο τρόπο και με μία συναισθηματική βάση, η οποία θα τις δώσει μία ώθηση».
Ο ίδιος υπογράμμισε «είχα παρατηρήσει ότι όλες αυτές οι αφηγήσεις των ποιημάτων, μάλλον καταστροφή κάνουν, στο μεγαλύτερο μέρος, παρά τη βοηθούν να γίνει κατανοητή και να την αφουγκραστεί κανείς με τα αισθητήρια όργανά  του. Αυτό ήταν το ερώτημα που σιγά – σιγά με έβαλε στη διαδικασία να μπω σε αυτή τη δημιουργία των βίντεο. Επιλέχθηκε το φορμάτ της videο-art, γιατί μέσα από την αφαιρετικότητα που το χαρακτηρίζει μπορεί να προσθέσει, χωρίς να “καπελώνει” την ποίηση καθώς έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ποιητικό λόγο, σε ό,τι αφορά την εικόνα. Nα προσθέσει και μια υπεραξία στον ποιητικό λόγο, μέσα και από την επιμέλεια και της μουσικής».
«Το έργο δεν κουράζει τον θεατή, ενώ αν έχω καταφέρει με αυτή τη δημιουργία μου να  αγγίξω την ουσία, αυτή θα μπορεί να δώσει στον θεατή την ώθηση που χρειάζεται, για να εμβαθύνει μέσα στην ποίηση» κατέληξε ο κ. Χατζημιχαηλίδης .
Από την πλευρά του ο επιμελητής της εικαστικής εγκατάστασης Ιωάννης Αρχοντάκης τόνισε ότι «όλη ουσιαστικά η προσπάθεια έχει μια εξαιρετική εσωτερική δύναμη και μια πολύ τρυφερή αίσθηση, επειδή τα μέσα που χρησιμοποιεί ο κ. Χατζημιχαηλίδης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και κατανοητά. Το video -art στα “χέρια” του παίρνει μια εξαιρετική απλή μορφή, αλλά με πολύ συναισθηματική και ουσιαστική δύναμη».
Ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι «χρησιμοποιήσαμε την υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας για να προβάλλουμε τη συγκεκριμένη σειρά έργων, γιατί θεωρούμε ότι η μυσταγωγία του χώρου κάνει όλη τη δουλειά αυτή να κορυφώνεται».
Η προβολή  των “Πνοών ΙΙ” επαναλαμβάνονταν συνεχώς, η προβολή του κράτησε μέχρι της πρωινές ώρες, ενώ το ίδιο βίντεο προβλήθηκε και με Αγγλικούς υποτίτλους. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να δουν το βίντεο στο www.t-short.gr.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα