Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Νέες ρυθμίσεις για χρέη σε Εφορία και Ταµεία

Mέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται ο εξωδικαστικός µηχανισµός και δέχεται πλέον περισσότερες οφειλές στην αυτοµατοποιηµένη διαδικασία ύψους µέχρι 300.000 ευρώ.

Πέρα από τη διεύρυνση του µηχανισµού, εντός του πρώτου τριµήνου του 2019 αναµένεται νέα ρύθµιση για τα χρέη προς το ∆ηµόσιο, στο µοντέλο του εξωδικαστικού.

Στο τραπέζι του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο για ένα νέο γενικό σύστηµα ρύθµισης οφειλών προς Εφορία και Ταµεία, στα πρότυπα ενός «λάιτ» εξωδικαστικού, µε απλούς κανόνες και διαδικασίες.

Στόχος είναι να µπορέσουν να ρυθµίσουν όσοι αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, ενώ διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και πρόθεση να αποπληρώσουν.

Υπό επεξεργασία είναι απλοί κανόνες για όλους όσοι έχουν το εισόδηµα ώστε να καλύψουν το χρέος τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο να ελέγχεται η δυνατότητα αποπληρωµής από οποιαδήποτε φορολογητέα πηγή.

Ο αριθµός των δόσεων δεν αποκλείεται να συνδέεται µε το ύψος της οφειλής, τα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα ελέγχεται η ένταξη, όπως και το «διαθέσιµο εισόδηµα» του οφειλέτη.

Εξετάζεται, επίσης, να τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ, ενώ προαπαιτούµενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών. Η νέα ρύθµιση αναµένεται να υλοποιηθεί µέσω της πλατφόρµας του εξωδικαστικού, µε νέα εφαρµογή ειδικά διαµορφωµένη, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν µόνο µία φορά δικαίωµα υπαγωγής.

Τα νούμερα του εξωδικαστικού
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που δημοσιεύει το Βήμα, μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που ξεκινούν τη διαδικασία για ένταξη τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους υποβάλλουν τελικά την αίτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 58.894 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, αίτηση έχουν υποβάλει τελικά μόλις 5.904.

Εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους μόλις 1.206 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Δηλαδή 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα