Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Νέες δράσεις στα “Ανοιχτά Πανιά”

Με ιστορίες εμπνευσμένες από την πόλη

Εικαστική έκθεση στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και πρότζεκτ για τον χορό στο Γιαλί Τζαμισί

Εμπνευσμένες από ιστορίες κατοίκων των Χανίων αλλά και από περίπατο σε γειτονιές της πόλης είναι δύο νέες δράσεις του φεστιβάλ: “Ανοιχτά Πανιά” που παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου. Η μία δράση έχει τίτλο: «Πες το αθέατο/Tell the unseen» και συμμετέχουν οι: Ελεάννα Ποντικάκη, Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Θάλεια Ραυτοπούλου, Scope Architects. Πρόκειται για εικαστική έκθεση – Καλλιτεχνική δράση που θα διεξαχθεί στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων από σήμερα Πέμπτηέως τις 26 Νοεμβρίου, καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης θα γίνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα Τα πρωτότυπα έργα τέχνης των: Βάσως Πρωτοπαπαδάκη, Θάλειας Ραυτοπούλου και Scope Architects (Γεωργία Κωστοπούλου, Γιώργος Περράκης, Άρτεμις Σκουλούδη) προκύπτουν από αληθινές μαρτυρίες και αφηγήσεις κατοίκων και διευρύνουν το πεδίο της προσωπικής εμπειρίας στη δημόσια ζωή. Το πρότζεκτ επιμελείται η Ελεάννα Ποντικάκη.

Το πρότζετ θα περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια και επιτελεστικές δράσεις, αυτόνομη περιήγηση στις τοποθεσίες των ιστοριών. Η επιμελήτρια της καλλιτεχνικής δράσης Ελεάννα Ποντικάκη σημείωσε ότι το project αποτελείται από έκθεση, perfomance και εργαστήρια ενώ έκανε αναφορά στο εργαστήριο του επιστημονικού συνεργάτη του πρότζεκτ Νίκου Μπαλή που έχει να κάνει με την ιστορία των Χανίων. Η Θάλεια Ραυτοπούλου είπε ότι είναι μία συμμετοχική δράση: «Οι ιστορίες των κατοίκων μας τροφοδότησαν και μέσα από αυτές ψάχνουμε να βρούμε τις συνδέσεις που μπορεί να υπάρχοουν και με τον τόπο, ιστορικά – κοινωνικά, και αρχαιολογικά».

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΧΟΡΟ

Η δεύτερη δράση είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ με επίκεντρο τον χορό (περφόμανς χορού – εγκατάσταση), με τίτλο Desire is a place, της Χριστίνα Σκουτέλα στο Γιαλι Τζαμί το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 του μηνός στο Γυαλί Τζαμί με ελεύθερη είσοδο. Η χορευτική περφόρμανς Desire is a place βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γειτονιές των Χανίων (Κουμ Καπί, Παλιά πόλη, Ενετικό Λιμάνι, Ταμπακαριά, Χαλέπα), επιχειρώντας τη σύνδεση μεταξύ τοπίου, σώματος και επιθυμίας. Όπως είπε η Χριστίνα Σκουτέλα, το δικό της πρότζεκτ «ξεκίνησε από την περιπλάνηση σε κάποιες γειτονιές των Χανίων. Πήραμε την παράκτια περιοχή από το φάρο μέχρι τα Ταμπακαριά και περάσαμε από το Κουμ Καπί, Κουλούρα, Ταμπακαριά, μαζί με τον συνεργάτη μου Γιώργο Αθανασίου που κινηματογράφησε την περιπλάνησή μας. Ο στόχος μου είναι να μεταφέρω όλο το βίωμά μου σε κείμενο και κίνηση. Επομένως η perfomace που θα παρουσιαστεί εδώ στις 18 και 19 του μήνα, είναι η μεταγραφή όλης της εμπειρίας μου σε κείμενο και κίνηση».

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ “Ανοιχτά Πανιά”, Μυρτώ Λάβδα, είπε ότι οι δύο αυτές νέες δράσεις έχουν ως σύνδεση τον δημόσιο χώρο, «πώς ο δημόσιος χώρος της πόλης των Χανίων μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εικαστική δημιουργία και εκπαιδευτικά εργαστήρια και πώς μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για κινησιολογική εξερεύνηση και χορογραφική δουλειά». Ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης είπε ότι «αυτό που αναδεικνύεται από τις προτάσεις που επιλέχτηκαν και υλοποιούνται φέτος στο πρόγραμμα των Ανοιχτών Πανιών είναι το πώς οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν, ζουν ή έζησαν σε αυτή την πόλη, μπορεί να έχουν τόσο ενδιαφέρον ώστε να αποτελέσουν το πρωτότυπο υλικό μέσα στο οποίο ένας καλλιτέχνης μπορεί να εμπνευστεί και να δημιουργήσει κάτι νέο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα