Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέες αποκαλύψεις για ψηφιακές υποκλοπές

» «Η NSA μπορεί να εισβάλει σε υπολογιστές και με ηλεκτρομαγνητικά κύματα», υποστηρίζουν οι “New York Times”

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) μπορεί να “εισβάλει” σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Ιντερνετ, χάρη σε ένα σύστημα με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε άρθρο που δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της, δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολούθησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα της υπηρεσίας, αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, η NSA έχει εγκαταστήσει σε περίπου 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ’ όλον τον κόσμο ένα λογισμικό που της επιτρέπει να τους κατασκοπεύει, αλλά και να εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λογισμικό αυτό εμφυτεύτηκε στους υπολογιστές μέσω της σύνδεσής τους στο Ιντερνετ. «Ομως, ολοένα και συχνότερα η NSA καταφεύγει σε μια απόρρητη τεχνολογία που της επιτρέπει να εισβάλει στους υπολογιστές και να καταστρέφει τα δεδομένα ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο», διαβεβαιώνει η εφημερίδα.
Η τεχνολογία αυτή, που χρησιμοποιείται από την NSA τουλάχιστον από 2008, λειτουργεί χάρη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω μικρών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ή από φορητές μνήμες (USB) που εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές. Συνήθως, το σύστημα που εκπέμπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να τοποθετηθεί δια ζώσης, είτε από κάποιον κατάσκοπο, είτε από τον κατασκευαστή του, είτε από τον ίδιο τον χρήστη του υπολογιστή που αγνοεί την ύπαρξή του.
Το πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία “Quantum”, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, συστημάτων που χρησιμοποιεί η μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ασχολούνται με το εμπόριο καθώς και από ορισμένες χώρες που συνεργάζονται με τις Η.Π.Α. για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λογισμικό ή το σύστημα των ραδιοκυμάτων έχει χρησιμοποιηθεί εντός των Η.Π.Α., σημειώνει η εφημερίδα. Η κυβερνοεπίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, το 2010, η λεγόμενη “Stuxnet”, πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη δοκιμή της νέας αυτής τεχνολογίας.
«Η δράση της NSA επικεντρώνεται και αναπτύσσεται ειδικά σε βάσιμους ξένους στόχους και μόνο σε αυτούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Βάνι Βάινς, σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι η χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της γίνεται τηρώντας τη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις, την πολιτική, τις διαδικασίες, τους τεχνολογικούς περιορισμούς (…) και την ηθική.
«Η συνεχιζόμενη δημοσίευση (…) των τεχνικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την NSA (…) υπονομεύει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», κατέληξε η εκπρόσωπος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα