Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Νέα του Ορειβατικού

Συμπληρώνονται φέτος 85 χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων. Ετσι άρχισε το πρώτο δίμηνο του χρόνου με εκδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά και με προγραμματισμό για μια σειρά από επετειακές και εορταστικές δράσεις.
Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου έγινε η κυκλική διαδρομή από τη Ζούρβα στην Τρομάρισσα και στη συνέχεια η επιστροφή από το Βούλισμα. Συμμετείχαν 31 πεζοπόροι και αρχηγός ήταν η Αικατερίνη Χομπιτάκη.
Τη δεύτερη Κυριακή η ομάδα ξεκίνησε από τον Σέμπρωνα και κατέληξε στις Βουκολιές, μετά από 6ωρη βατή πεζοπορία. Καταρράκτες και χιόνια, στη διαδρομή δίπλα σε ρεματιά, χάρηκαν οι 60 συμμετέχοντες. Αρχηγός ήταν ο Γεώργιος Μαζωνάκης.
Στις 18 Ιανουαρίου 2015 κόψαμε την πίτα μας στ’ Ασκύφου. Στη μέση της ανηφοριάς προς τον Αϊ Γιώργη τον Μεθυστή, μεταφέραμε τις πίτες, που για άλλη μια χρονιά ήταν χειροποίητες, προσφορά από μέλη του Συλλόγου μας. Πλούσια δώρα κληρώθηκαν και με τη θαυμάσια ημέρα αρκετοί ανέβηκαν, μετά την εκδήλωση στο εκκλησάκι. Συμμετείχαν 125 φυσιολάτρες, αρχηγός ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Στο φαράγγι του Καλόγερου στον Σάσαλο περπατήσαμε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, με χαλαζόπτωση, σε ένα όχι πολύ γνωστό τοπίο, αλλά με διάθεση και όρεξη των 27 μελών μας, που πήραν μέρος, με υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Πρινολάκη.
Τέλος, ο Ιανουάριος έκλεισε με την καθιερωμένη ανάβαση του Μανώλη Μαλεκάκη στο καταχιόνιστο Κάστρο. Στη διήμερη εξόρμηση, με διανυκτέρευση στο καταφύγιο Ταύρης, συμμετείχαν 29 άτομα και έγινε χρήση όλου του χειμερινού εξοπλισμού για την προσέγγιση στην κορυφή.
Αρκετές ήταν όμως και οι δραστηριότητες τον Φεβρουάριο:
Μέλη του Δ.Σ. συμμετείχαν στις γενικές συνελεύσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, αλλά και της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Αθήνα στις αρχές του Φλεβάρη.
Με τη συνεργασία τοπικών φορέων της Παλαιόχωρας έγινε συντήρηση και συμπληρωματική σήμανση στο παραλιακό μονοπάτι Ε4, στη διαδρομή Σούγια – Λισσός – Παλαιόχωρα. Στύλοι και βραχοβαψίματα έκαμαν το μονοπάτι άριστα αναγνωρίσιμο, για ντόπιους και αλλοδαπούς, που κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι περπατούν σ’ αυτό το μέρος. Στην «εξόρμηση εργασίας» τρία λεωφορεία κόσμος κεράστηκε στο Γιαλισκάρι, με πλούσιο μπουφέ προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Παλαιόχωρας.
Συνάντηση παλαιών μελών του Συλλόγου έγινε στα γραφεία του Συλλόγου μας με τη συμμετοχή μελών που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε πεζοπορίες. Αυτή η εκδήλωση έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
Την Τσικνοπέμπτη κάναμε βραδιά οινοποσίας και τσικνίσματος μαζί με τα καθιερωμένα γενέθλια των Υδροχόων. Αδιαχώρητο έγινε στις αίθουσες και στην πίσω αυλή από τα μέλη που παρευρέθηκαν.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι φίλοι του Ορειβατικού το οδοιπορικό των 12 μελών μας στο Νεπάλ και στον γύρο της Αναπούρνα. Στη φιλόξενη, ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Κ.Α.Μ. έγινε μια περιεκτική και πλούσια παρουσίαση αυτής της μακρινής χώρας πάνω στο βουνό, αλλά και της πολυήμερης διάσχισης, στο μεγάλο υψόμετρο.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2015 έγινε η πεζοπορία, εκτός προγράμματος, από τα Τεμένια Σελίνου μέχρι τη Σούγια. Ο Γεώργιος Πενθερουδάκης οδήγησε 28 πεζοπόρους σε εύκολα μονοπάτια, αφού η προγραμματισμένη διαδρομή στον Αγιο Ζήνα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω απίστευτης χιονόπτωσης την ίδια μέρα.
Ο αποκριάτικος χορός ξεχώρισε και φέτος με το κέφι των μασκαρεμένων και τη διάθεση όλων των φίλων του Ορειβατικού, που ξεφάντωσαν στον πολυχώρο “Πολυ-τεχνείο”.
Πέρασαν τα τρία χρόνια δραστηριότητας του Δ.Σ. Ερχονται οι αρχαιρεσίες στις 16 Μαρτίου 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. και αυτή τη φορά θα γίνει ανανέωση στα μέλη που θα αναλάβουν τις τύχες του Συλλόγου την επόμενη τριετία. Καλό θα είναι να αλλάξουν αρκετές θέσεις στο νέο Δ.Σ. και να δοκιμαστούν και άλλοι άξιοι συν-ορειβάτες πάντα με τη βοήθεια των πιο έμπειρων και τη συνέχεια αυτής της επιτυχημένης συνταγής των τελευταίων χρόνων…

Για τον Ορειβατικό Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα