Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Νέα του Ορειβατικού

Τα τελευταία χρόνια ο Οκτώβριος έχει γίνει ο ιδανικός μήνας για πεζοπορίες. Eτσι οι οργανωμένες εξορμήσεις αυτού του μήνα ήταν πολυπληθείς και η ιδιαίτερη φύση του νησιού μας υποδέχτηκε εκατοντάδες πεζοπόρους του Ορειβατικού Συλλόγου. Περιληπτικά οι διαδρομές που πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας ήταν:

ΑΣΚΥΦΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ – ΝΙΑΤΟ – ΚΟΡΥΦΗ ΦΑΝΑΡΙ – ΜΑΥΡΟΙ ΛΑΚΚΟΙ, 1-2 Οκτωβρίου 2016
Μια πολύωρη διήμερη ορεινή πεζοπορία με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα πάνω στη Μαδάρα, όπου εκτός από το βαρύ σακίδιο οι ορειβάτες είχαν να ανεβούν μεγάλες κλίσεις σε άγριους τόπους. Η διαδρομή ήταν κυκλική και οι συμμετέχοντες πέρασαν από την πηγή Σκαφίδι, καθώς και από το σεληνιακό τοπίο των Μαύρων Λάκκων.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, 2 Οκτωβρίου 2016
Μια νέα διαδρομή στον νομό Ρεθύμνου, που την πραγματοποίησε πρώτη φορά οργανωμένα ο Σύλλογός μας, με ανηφορικό μονοπάτι, με θέα και αρκετά δασωμένο, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Οι συμμετέχοντες θαύμασαν κατακόρυφους βράχους και εντυπωσιακούς γκρεμνούς, σε μια περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Ο γυρισμός έγινε από άλλο μονοπάτι πάντα στους πρόποδες του Ψηλορείτη στο χωριό Πλαταναι Αμαρίου.

ΑΜΜΟΥΤΣΕΡΑ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΒΟΥΡΙΧΤΗΣ – ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΣΩΡΟΙ – ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΕΡΝΕΣ, 8-9 Οκτωβρίου 2016
Στα ενδότερα των Λευκών Ορέων περπάτησαν για δυο μέρες έμπειροι ορειβάτες ξεκινώντας από την Ανώπολη Σφακίων. Η διανυκτέρευση έγινε στο καταφύγιο Σβουριχτής και τη δεύτερη ημέρα έγιναν αναβάσεις στις κορυφές Σβουριχτή, υψ. 2.337 μ., Γριάς Σωρός, υψ. 2.331 μ., Μέσα Σωρός, υψ. 2.397 μ., Στέρνες, υψ. 2.335 μ., με καλό καιρό και σωστή συνεργασία.

ΔΡΑΚΩΝΑ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ – ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ – ΚΟΡΥΦΗ ΔΙΣΚΟΥ, 16 Οκτωβρίου 2016
Η διαδρομή αυτή, που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Χανίων, έγινε σαν μια παραλλαγή παλαιότερης ανάβασης. Παλιά δασωμένα μονοπάτια, αλλά και ξεχασμένα, περπάτησαν στα Κεραμειά οι συμμετέχοντες, που ήταν πολλοί καινούργιοι στο Σύλλογο. Δάση και άγνωστες τοποθεσίες κοντά στα Χανιά που αξίζει να αναδειχθούν.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΕΛΙΑΝΩΝ, 16 Οκτωβρίου 2016
Ενα όμορφο μικρό φαράγγι στην επαρχία Κισάμου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα 27 παιδιά, που συμμετείχαν σε αυτήν την πεζοπορία, κάνοντας πολλές στάσεις, τα παιδιά έμαθαν για την αναρρίχηση στα απότομα βράχια δίπλα στη διαδρομή, αφού ο Μιχ. Βουράκης, που ήταν για πολλά χρόνια έφορος αναρρίχησης, εξήγησε στα παιδιά πώς ακριβώς γίνεται το σκαρφάλωμα στα βράχια. Στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής λίγο πριν τα Μεσαύλια, έγινε η μεγάλη στάση για φαγητό και ορειβατικά παιχνίδια.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΙΜΠΡΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ, 3 Οκτωβρίου 2016
Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, αλλά και των γονιών τους, όπως επίσης και πάρα πολλών αρχάριων πεζοπόρων έγινε αυτή η διάσχιση, που είναι ιδανική για να ξεκινήσουν, όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την πεζοπορία και την ορειβασία. Ολη η εκδήλωση είχε τη στήριξη του Δήμου Σφακίων, ενώ μετά το τέλος της πεζοπορίας έγινε δίωρη στάση στο Φραγκοκάστελλο για μπάνιο και ξεκούραση.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, 30 Οκτωβρίου 2016
Εκτός προγράμματος, αλλά με την πίεση των φίλων του Συλλόγου, για εύκολη πεζοπορία, ανταποκριθήκαμε άμεσα και κάναμε τη διαδρομή αυτή. Μαζεύτηκαν 110 άτομα, που με τη θαυμάσια μέρα περπάτησαν στο φαράγγι, έκαμαν όμως και μπάνιο μετά το περπάτημα, στην ήρεμη Σούγια. Η αυτοφυής βλάστηση είναι εντυπωσιακή και αυτό το φαράγγι κάθε χρόνο είναι πιο πράσινο.

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΛΙΜΝΑΚΑΡΟ – ΚΟΡΥΦΗ ΑΦΕΝΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, 28-30 Οκτωβρίου 2016
Ενα τριήμερο με αναβάσεις στην οροσειρά της Δίκτης στο νομό Λασιθίου. Οι συμμετέχοντες ανέβηκαν στο Σπαθί, υψ. 2.148 μ. και στον Αφέντη Χριστό, υψ. 2.141 μ., τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Δίκτης, αλλά και στη Σελένα, υψ. 1.559 μ., που υψώνεται στα βορειοανατολικά του οροπεδίου Λασιθίου.

Τελειώνοντας αυτό το σημείωμα θέλω πολύ να ευχαριστήσω τους εθελοντές αρχηγούς αυτού του μήνα: Πενθερουδάκη Γεώργιο, Λουπασάκη Ελευθερία, Κυριακάκη Κωνσταντίνο, Φραντζεσκάκη Ιωάννη, Κοτσιφάκη Ανδρέα, Χατζηχριστοδούλου Χρήστο, Κουρασμενάκη Δημήτριο, Μι-χαηλάκη Ειρήνη, αλλά και όλους τους βοηθούς αυτών, που διεκπεραίωσαν με επαγγελματικό τρόπο τη δύσκολη διαχείριση των 8 εξορμήσεων, αλλά και των 500 περίπου συμμετεχόντων αυτού του μήνα.
* Ο Σταύρος Μπαδογιάννης είναι πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα