Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Νέα συγκέντρωση την Τετάρτη το πρωί στον Λόφο Καστέλι

Σε συγκέντρωση/διαμαρτυρία «ενάντια στην παράνομη παρουσία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Τετάρτη 10 Απριλίου στις 8 π.μ. Λόφος Καστέλι», καλεί η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι.

Επίσης διοργανώνει ανοικτή συγκέντρωση/σύσκεψη, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 18.00. στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας  .

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία αναφέρει:

«Τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι, που οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισαν να εκχωρήσουν προκειμένου να γίνουν ξενοδοχεία αποτελούν, μαζί με άλλα μνημεία, τον πυρήνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την «καρδιά» της πόλης των Χανιών από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακόμα και πρόσφατα, δεν επέδειξαν ούτε σεβασμό ούτε ευγνωμοσύνη στη τοπική κοινότητα η οποία φρόντισε να περιέλθουν στο Πολυτεχνείο τα ιστορικά κτίριά της προκειμένου να στηριχθεί το τότε νεοσύστατο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του. 

Συνέχισαν να ανανεώνουν την σύμβαση με την Belvedere παρά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Θα επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά ότι πρόκειται για απόφαση η οποία είναι εχθρική προς την πόλη και τους κατοίκους της.

Την ίδια εχθρική στάση προς την πόλη και τους θεσμούς της συνεχίζει να έχει και ο επονομαζόμενος «επενδυτής», η εταιρεία Belvedere η οποία συστηματικά προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργειες σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθώντας να παρακάμψει τους περιορισμούς του ισχύοντος ΓΠΣ, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και την ίδια την τοπική κοινωνία. 

Επίσης, οι σημερινές εξελίξεις ερμηνεύονται ως βούληση της Υπουργού Πολιτισμού και της Κυβέρνησης  να προχωρήσει η επένδυση, παρά τη μη νομιμότητα της χρήσης.

Ως εκ τούτου τον λόγο έχουν ξανά οι θεσμοί και κυρίως οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν μαζικά.

Αναλαμβάνουμε σήμερα ξανά την πρωτοβουλία για ανοικτό πάνδημο κάλεσμα και συνεχείς κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουμε οριστικά εκποίηση των Μνημείων.

Σήμερα είναι γνωστό σε όλες τις Αρχές ότι από 1.4. 2024 είναι αυτοδικαίως  δεσμευτικές οι διατάξεις του ισχύοντος  ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης. 

Επομένως, οποιαδήποτε ενέργεια διεξαχθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την εταιρεία Belvedere δεν είναι νόμιμη, διότι έχει ως απώτερο σκοπό όχι μόνο την αποκατάσταση των κτιρίων αλλά και την αλλαγή της χρήσης τους σε ξενοδοχείο. 

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι: 

  1. Ζητά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης να απέχουν από οποιαδήποτε εργασία στο συγκρότημα σε σχέση με την εταιρεία Belvedere πριν από την έκδοση απόφασης για την χρήση του, τηρώντας την νόμιμη διαδικασία και συντασσόμενες με την βούληση και τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Ζητά από το Τμήμα Τεχνικών Ερευνών να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή του , εφόσον δεν έχει προηγηθεί απαραιτήτως αλλαγή χρήση σε ξενοδοχείο, καθώς αυτός είναι ο τελικός προορισμός των μελετών της εταιρείας. 
  2. Ζητά την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή διότι η παρουσία τους είναι μη νόμιμη και καταχρηστική.
  3. Ζητά από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης. Ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί από τα Μνημεία της πόλης 
  4. Ζητά από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικά μέσα, με βάση και το τελευταίο ψήφισμα του Δ.Σ.   

Καλούμε όλες τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες, τους φίλους της πόλης, σε ανοικτή συγκέντρωση/διαμαρτυρία την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στις 8 π.μ. στο Λόφο Καστέλι και στην συγκέντρωση/σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 18.00 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με στόχο την διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, την ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την διερεύνηση λήψης ένδικων μέσων κατά παντός υπευθύνου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η Belvedere ΕΠΕ έχει απόλυτα την ευθύνη για τα κατά καιρούς φαινόμενα στη περιοχή των Χανίων. Είμαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετεί ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ σκοπούς, αλλιώς η επένδυση θα είχε γίνει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα