Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Νέα μεγάλη έρευνα για τη Μικρασιατική Eκστρατεία

Νέα μεγάλη έρευνα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, σε τέσσερα επεισόδια, από την “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY.

Το πρώτο επεισόδιο  έχει τίτλο «Το παρασκήνιο της Μικρασιατικής εκστρατείας» και έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, ενώ θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή 11 Ιουλίου στις 17:00 (Cosmote History). Η εκπομπή καταγράφει το διπλωματικό παρασκήνιο πριν από την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη με εντολή των Συμμάχων, τις διώξεις του ελληνισμού της Ανατολίας, αλλά και τις προσδοκίες για απελευθέρωση. Η αρχή έγινε μετά την υπογραφή της Συνθήκης ανακωχής του Μούδρου, που σήμαινε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις προσπάθειες των συμμάχων της Αντάντ να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στις περιοχές της Τουρκίας που κατέλαβαν. Η Ελλάδα και η Ιταλία διεκδικούσαν την πολυεθνική Σμύρνη που βρισκόταν στην ακμή της, καθώς διέθετε σημαντικό λιμάνι και αναπτυγμένο εμπόριο.

Το επόμενο επεισόδιο, με τίτλο «Οι μάχες της Μικρασίας» θα προβληθεί την Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 21:00 και σε επανάληψη την επόμενη ημέρα, 13 Ιουλίου στις 09:00.

Στην εκπομπή μιλούν:

Νίκος Παπαδάκης – διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος,  Αντώνης Κλάψης – καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  Αθανάσιος Μπαλέρμπας – Φιλόλογος, Βλάσης Αγτζίδης – Ιστορικός,  Κωνσταντίνα Δ. Καρακώστα – Διδάσκουσα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξανδρος Μακρής – Ιστορικός, Βασίλης Λουμιώτης – ταξίαρχος ε.α, Χρήστος Κονταρίδης – αντιστράτηγος ε.α Αστυνομίας και Ιστορικός, Γιάννης Χρονόπουλος – Ιστορικός, Κωνσταντίνος Νίγδελης – Ιστορικός Ερευνητής και συγγραφέας, Τίτος Αθανασιάδης –  δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χαράλαμπος Μηνασίδης – Ιστορικός, Πέτρος Μεχτίδης – αρχαιολόγος και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Βλάσης – Ιστορικός ερευνητής, Ανδρέας Καστάνης – Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας Σχολής Ευελπίδων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα