Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Νέα εποχή με εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60% για τον οδοφωτισμό στο Ρέθυμνο

Σε μια νέα εποχή με “πυξίδα” την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αυτάρκεια περνά ο δήμος Ρεθύμνης, κάνοντας το πρώτο βήμα μέσα από την αναβάθμιση του οδοφωτισμού που θα εξοικονομήσει περισσότερο από 60% της υφιστάμενης δαπάνης σε ενέργεια και θα προσφέρει νέες τεχνολογίες και ποιότητα στον φωτισμό των δημόσιων χώρων.

Στο 80% η κάλυψη σε οδοφωτισμό στο Δήμο Ρεθύμνου- Στόχος του δήμου να φτάσει το 100%

Το έργο έχει προϋπολογισμό 4 εκ ευρώ και χρηματοδοτείται από το Δήμο Ρεθύμνης με χρήση δεκαετούς διάρκειας δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως αναφέρει σχετικά το GOODnet.

Με το έργο αυτό προβλέπεται η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Ρεθύμνης μέσα από την προμήθεια, τοποθέτηση/εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, τεχνική παρακολούθηση και συντήρηση των φωτιστικών σωμάτων και του συστήματος ελέγχου διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού του Δήμου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τοποθέτηση 7 χιλιάδων νέων φωτιστικών σωμάτων, τη μετατροπή σε led 640 υφιστάμενων φωτιστικών και την αντικατάσταση 700 λαμπτήρων σε υφιστάμενα φωτιστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο πλαίσιο του έργου,η κάλυψη σε σκιοφωτισμό τεχνολογίας αιχμής, θα φτάσει το 80% στο Δήμο Ρεθύμνης, τόσο στην πόλη όσο και σε οικισμούς ενώ ο Δήμος εξετάζει και τους τρόπους ώστε η κάλυψη αυτή να επεκταθεί και να αγγίξει το 100%, παρέχοντας σε κάθε σημείο του δήμου δημόσιο φωτισμό υψηλής τεχνολογίας και εξοικονομώντας το μέγιστο δυνατό ενεργειακό κόστος.

Χθες υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη και την ανάδοχο εταιρία -Καραμποβίτη- η σχετική σύμβαση του έργου «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο δίκτυο οδοφωτισμού Δήμου Ρεθύμνης». Συμβατική υποχρέωση για την ολοκλήρωση του έργου είναι οι 12 μήνες ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τα τέλη Οκτωβρίου με χρονοδιάγραμμα λιγότερο από ένα χρόνο, για την ολοκλήρωσή του.

Εγγύηση καλής λειτουργίας, αύξηση χρόνου ζωής, μείωση δαπάνης συντήρησης και υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας

Σημαντικό, στο πλαίσιο της σύμβασης είναι πως ο ανάδοχος του έργου εγγυάται για δέκα έτη την ποιότητα υλικών και την καλή λειτουργία των φωτιστικών ενώ ήδη η νέα τεχνολογία θα μειώσει τις ανάγκες συντήρησης, αφού ο χρόνος ζωής των νέων φωτιστικών είναι 100.000 ώρες σε αντίθεση με τους υφιστάμενους λαμπτήρες που είχαν το μέγιστο 5000 χρόνο ζωής. Το νέο σύστημα, θα αναβαθμίσει την ποιότητα φωτισμού των δημόσιων χώρων σύμφωνα με τα πρότυπα οδοφωτισμου, ενώ θα επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση των φωτιστικών, διαθέτοντας σύστημα ειδοποίησης βλαβών και δεδομένα κατανάλωσης.

“Εξισορρόπηση” της αύξησης δαπανών για την ενέργεια

Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού, αν και αρχικά στόχευε στην μείωση του κόστους πριν την ενεργειακή κρίση, αυτή την ώρα θα καταφέρει να εξισορροπήσει την διαφορά που έχει προκύψει και η οποία επιβαρύνει το δήμο με πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ενδεικτικό είναι πως το κόστος της ενέργειας για το δήμο Ρεθύμνης πριν από την κρίση, ήταν συνολικά 750 χιλιάδες ευρώ το έτος. Σήμερα το αντίστοιχο ποσό ξεπερνά το 1 εκ ευρώ. Με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού και την νέα τεχνολογία, ο δήμος Ρεθύμνης θα μπορεί να εξοικονομήσει πλέον από 60% έως και 65% της δαπάνης για το κόστος οδοφωτισμου.

Στο σχεδιασμό ένα “πλέγμα” ενεργειών για την ενεργειακή θωράκιση του Δήμου Ρεθύμνου

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, από ένα “πλέγμα” ενεργειών που σχεδιάζει η δημοτική αρχή με γνώμονα την ενεργειακή εξοικονόμηση, στοχεύοντας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες δημόσιων κτηρίων αλλά ιδιαίτερα στην δημιουργία ενεργειακού πάρκου και εν συνεχεία ενεργειακής κοινότητας που θα προσφέρει την δυνατότητα της ιδιοπαραγωγής ακόμη και της ωφέλειας σε βάθος χρόνου, προς τους πολίτες. Είναι προφανές ότι βασική προϋπόθεση, παραμένει η ενεργειακή διασύνδεση του νησιού, αφού θα καταδείξει και τις δυνατότητες που θα υπάρχουν για την περαιτέρω προώθηση του σχεδιασμού αυτού, δεδομένου πως σήμερα η δυνατότητα αυτή δεν περιλαμβάνει αδειοδότηση για περισσότερα από 2 mW, κάτι που περιορίζει και τις επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμος Ρεθύμνου πάντως στρέφει το βλέμμα για τα παραπάνω προς το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εντάξει το σκέλος του ενεργειακού στους αντίστοιχους άξονες, με τα μηνύματα για την ώρα να είναι ευοίωνα, αφού το επίπεδο σχεδιασμού προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Παρά το γεγονός πως πολλοί είναι οι παράμετροι για την ώρα που θα πρέπει να ικανοποιηθούν για την υλοποίηση των παραπάνω, ο Δήμος Ρεθύμνου είναι βέβαιο πως σχεδιάζει διαρκώς κάτι που τον τοποθετεί σε “θέση ετοιμότητας” προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει ανά πάσα στιγμή άξονες που θα προσφέρουν μια πράσινη ενέργεια αλλά και σημαντική εξοικονόμηση, σε μια περίοδο που και η αυτοδιοίκηση “στενάζει” υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Γ. Μαρινάκης: Εξοικονόμηση ενέργειας, ποιότητα φωτισμού και ευρύτερος σχεδιασμός

Στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης, παρουσία του ΓΓ του Δήμου Ρεθύμνης Μαρίνου Ρουσιά, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Άγγελου Μαλά και των αναδόχων του έργου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε: “Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Μετά από πολύ προσπάθεια, διερεύνηση και συνεργασία πολλών παραγόντων με την σημαντική βοήθεια του γενικού γραμματέα του Δήμου κ. Ρουσιά, των υπηρεσιακών παραγόντων και Αντιδημάρχων, καταφέραμε να έχουμε μια σύμβαση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον σκιοφωτισμό και ανάδοχο μια πολύ αξιόπιστη εταιρία. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι άψογη και θα εκπληρωθεί μια πολύ μεγάλη και επιτακτική πια ανάγκη για τις σημερινές εποχές, να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και να κάνουμε σοβαρή εξοικονόμηση στο κόστος της ενέργειας, κάτι που είναι πλέον και Νομική υποχρέωση όλων των Δήμων. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια μείωση τουλάχιστον 10% στην ενεργειακή μας απόδοση. Η δική μας φιλόδοξη προσπάθεια δεν είναι να καλύψουμε μόνο αυτό το ποσοστό, αλλά θα υπερβούμε το 60%. Αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια εξαιρετική ενεργειακή απόδοση με πολύ μεγάλη οικονομία, η οποία στην ουσία θα εξισορροπήσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την αύξηση της ενέργειας που όλοι υφιστάμεθα τον τελευταίο καιρό. Είναι επίσης σημαντικό ότι δια αυτής της σύμβασης η ανάδοχος εταιρία εγγυάται την ποιότητα του οδοφωτισμού και την καλή λειτουργία τω φωτιστικών σωμάτων για δέκα χρόνια. Είναι ένα πολύ σοβαρό χρονικό διάστημα το οποίο την υποχρεώνει να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και να έχει προμηθευτεί αξιόπιστα υλικά, τα οποία εκτός από την τυπική πιστοποίηση που πρέπει να έχουν, θα έχουν και ουσιαστική πιστοποίηση της ποιότητας. Διαφορετικά εκείνοι θα επιβαρυνθούν με το υπερβολικό κόστος και σε αντικείμενα αλλά και σε εργασία. Ενώ η σύμβαση αφορά περίπου 7,5 χιλιάδες φωτιστικά, εμείς θα προσπαθήσουμε και έχουμε ήδη συζητήσει πως θα καλύψουμε το σύνολο του δήμου γιατί μας ενδιαφέρει κάθε γωνιά, και ο μικρότερος οικισμός. Να νιώσουν οι δημότες μας την καλύτερη ποιότητα σκιοφωτισμού. Φυσικά, να μπορέσει και η υπηρεσία μας να αποσυμφορηθεί από μια πολύ μεγάλη πίεση που υφίσταται καθημερινά γιατί οι βλάβες στο δίκτυο είναι και συχνές και θα έλεγα λόγω των μακρινών αποστάσεων είναι δύσκολο να αντιμετωπίζονται εύκολα και άμεσα. Γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι με ένα κόστος που πλησιάζει τα 4 εκ ευρώ απαντούμε σε μια πολύ μεγάλη ανάγκη, ενισχύουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου Ρεθύμνης, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, φωτίζουμε με σωστό τρόπο γιατί είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ποιος ειναι ο σωστός φωτισμός, όλο μας το δήμο. Νομίζουμε ότι σε λιγότερο από ένα έτος όλοι θα νιώσουμε τη διαφορά”.

“Στενάζουν” οι δήμοι λόγω ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση, που διαδέχτηκε την πανδημία του κορωνοΐού έχει επιβαρύνει αισθητά τα ταμεία των Δήμων, επιφέροντας σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες και ταυτόχρονα περικοπή των εσόδων. Ένα από τα σημαντικά θέματα που τίθεται και για τον δήμο Ρεθύμνου είναι το ενεργειακό κόστος και το κόστος για τις ΔΕΥΑ που παρά την προσπάθεια αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού χρειάζεται γενναία ενίσχυση προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη λειτουργία της. Όπως εξήγησε ο κος Μαρινάκης: “Το ανέφερα στη συνάντηση και στο επιτελείο του κ Υπουργού. Θεωρώ ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι δεν αρκεί μόνο να κάνουμε προμήθειες για να βελτιώνουμε το μηχανολογικό μας εξοπλισμό, που είναι και αυτό κάτι σημαντικό και μετρήσιμο, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να παρέμβουμε στην παραγωγή της ενέργειας. Ως δήμοι αν είχαμε αυτή την προτεραιοποίηση θα κάναμε εγκαταστάσεις και πιο ήπιες, πιο μικρές, αποδοτικές άμεσα στον πολίτη και δεν θα ενοχλείτο κανείς και θα είχαμε εξοικονόμηση πράσινης ενέργειας που δεν αφορά μόνο το κόστος αλλά και την ποιότητα του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μαρινάκης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η προσπάθεια σχεδιασμού του ενεργειακού πάρκου αλλά και στη συνέχεια μιας ενεργειακής κοινότητας. Οι μελέτες πάντως προσανατολίζονται σε τρεις περιοχές, όπου ο Δήμος Ρεθύμνης διαθέτει αγροτικές εκτάσεις ως “υποψήφιες” για την εγκατάσταση συστημάτων, με γνώμονα να μην υπάρχει όχληση, ενώ ταυτόχρονα, εξετάζεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημόσια κτήρια, όπου είναι εφικτό.

Αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δημαρχείο Ρεθύμνου- Το βλέμμα στο Δημαρχείο Άδελε

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο κτήριο του Δημαρχείου Ρεθύμνου, προχωρούν και πλέον το κτήριο αναμένεται πως θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρέχοντας νέα δεδομένα στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Φωτοβολταϊκό που έχει τοποθετηθεί στο κτήριο του Δημαρχείου θα προσφέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο δημοτικό κτήριο, ενώ ταυτόχρονα οι εργασίες που έχουν γίνει προσθέτουν σημαντικές παραμέτρους προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης.

Στο σχεδιασμό για την μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξοικονόμηση ενέργειας μπαίνει πλέον και το Δημαρχείο Άδελε, όπου θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα οι προοπτικές για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού και παρεμβάσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα