Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Νέα επιστολή Κουκιανάκη προς τον Πρωθυπουργό για τους πυλώνες

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά με νέα επιστολή του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου αναφέρει «με δεύτερη επιστολή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ.Κουκιανάκης απευθύνθηκε ξανά σήμερα στον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με τη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 150KV ΧΑΝΙΑ-ΔΑΜΑΣΤΑ του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ζητώντας συνάντηση μαζί του, προκειμένου να λάβει απευθείας ενημέρωση σχετικά με τις διαστάσεις του προβλήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως για ακόμα μια φορά την αντίθεση του ίδιου αλλά και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας του Αποκόρωνα στη σχεδιαζόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.

Αναλυτικά η σχετική επιστολή αναφέρει: 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Αποκορώνου αντιμετωπίζει την πιο καταλυτική για το μέλλον του απειλή: Το σχεδιαζόμενο έργο του ΑΔΜΗΕ “”ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 150 KV ΧΑΝΙΑ – ΔΑΜΑΣΤΑ”, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φαραωνικών πυλώνων και τη διέλευση υπέργειου καλωδίου υψηλής τάσης κατά μήκος του Αποκόρωνα με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες.
Ποια είναι, ωστόσο, τα δεδομένα: Μία μελέτη διάτρητη, η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα βασισμένα σε γνώμες υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία αυτοψία, όπως αναφέρεται ρητώς στο ίδιο το περιεχόμενό τους. Μία μελέτη η οποία δεν περιλαμβάνει, όπως θα έπρεπε, ενδελεχή παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων. Μία μελέτη η οποία αγνοεί τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και τις σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Μία μελέτη η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αποκόρωνα. Μία μελέτη η οποία αγνοεί τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας του Αποκόρωνα με το φυσικό του τοπίο, το οποίο παρουσιάζει ξεχωριστή ποικιλομορφία: Μαδάρα – βουνά, φαράγγια, ποτάμια, τη μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη, η οποία αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, σπηλαιοβάραθρα, μεταξύ των οποίων το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας, αυτό του Γουργούθακα, καθώς και το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων.
Μία μελέτη η οποία αγνοεί τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου στις 12 πιστοποιημένες κυκλικές πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων, οι οποίες αναδεικνύουν την πλούσια και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του συγκεκριμένου τόπου και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Μία μελέτη η οποία αγνοεί τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες θα επιφέρει στην πολιτιστική διαδρομή η οποία θα αναδεικνύει 27 μνημεία του Αποκόρωνα, για την οποία έχει ήδη συναφθεί προγραμματική σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης.
Μία μελέτη η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, σε μια, μάλιστα, εποχή κατά την οποία η κλιματική αλλαγή θέτει νέους όρους και οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας.
Από την άλλη πλευρά, όλοι ευθυνόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή την αρχή πρέσβευε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε ομιλία του στο Ηράκλειο το 1994 είχε αναφέρει: “Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που έχω στη καρδιά μου είναι οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης… Να σώσουμε τα Λευκά όρη. Να ξαναγίνουν πράσινα μετά από 50, 100 χρόνια για τα εγγόνια μας, για τα δισέγγονα μας».
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο αείμνηστος πατέρας σας και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,την αγάπη και το όραμά του για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα Λευκά Όρη, ο ίδιος την αποδείκνυε έμπρακτα ακόμα και με την τελευταία του επιθυμία πριν τον θάνατό του. Είχε ζητήσει αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην του να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη. Αυτή η πρωτοβουλία αντικατόπτριζε την αγάπη του για το περιβάλλον και την επιθυμία του να συμβάλει στην προστασία και την αποκατάσταση των φυσικών περιοχών της χώρας. Σε αυτό το πνεύμα, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» πρότεινε την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου των Λευκών Ορέων, η παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στην οποία παρευρεθήκατε. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, μέλος της οικογένειάς σας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Με την υλοποίηση της πρότασης κάνουμε πράξη την επιθυμία του πατέρα μας που όλοι γνωρίζουμε την αγάπη που είχε για τα βουνά της Κρήτης». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιογράφους, “Όσοι γνώριζαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, γνώριζαν και το πάθος του για το περιβάλλον και τη φύση”. «Ήταν αδύνατον να περάσεις από το γραφείο του και να μην ακούσεις και το όνειρο του για τα Λευκά Όρη».
Αυτήν την έμπρακτη αφοσίωση στο παραπάνω όραμα επικαλούμαστε και εμείς.
Με αφορμή την πρόσφατη επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη του, ας τιμήσουμε την μνήμη του, ακολουθώντας τα βήματα, που ο ίδιος χάραξε με στόχο την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
με την περιβαλλοντική ευαισθησία η οποία σας διακρίνει και το έντονο ενδιαφέρον σας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και την ιδιαίτερη αγάπη σας για τα Λευκά όρη και την ομορφιά του κρητικού τοπίου, παρακαλούμε να δώσετε άμεσα οριστική λύση στο ζήτημα που έχει αναστατώσει σύσσωμη την κοινωνία του Αποκόρωνα και όχι μόνο. Ο Αποκόρωνας δεν είναι μια περιοχή δεύτερης κατηγορίας. Οι προσπάθειες μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας, οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν είναι δυνατόν να τιναχθούν εν μια νυκτί με τελεσίγραφα από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σαφή εικόνα για τα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κύριος Μανουσάκης, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει ότι τα “εμπόδια”, εννοώντας την κοινωνία του Αποκόρωνα και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις “ορισμένες μεμονωμένες ενέργειες παρενόχλησης από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας”, θα ξεπεραστούν ακόμα και με τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Απορία γεννούν αυτού του ύφους και είδους δηλώσεις μη αιρετών προσώπων, καθώς επίσης, διερωτόμαστε βάσει ποιου δικαιώματος προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις.
Ζητάμε το συντομότερο δυνατό συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να λάβετε απευθείας ενημέρωση σχετικά με τις διαστάσεις του προβλήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Αποκόρωνας λέει ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ, ΝΑΙ στην πραγματικά αειφόρο, πράσινη ανάπτυξη, η οποία, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο, σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Αντί για δεντροφύτευση, να μην “φυτέψουμε” πυλώνες.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
σας απευθύνουμε δεύτερη επιστολή και σας αναφέρουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας ότι θέλετε και μπορείτε ώστε να ληφθεί η ορθή απόφαση, η οποία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της περιοχής μας, το παρόν και το μέλλον των κατοίκων του Δήμου Αποκορώνου.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα αγωνιστεί μέχρι την τελική δικαίωση, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον του Αποκόρωνα, το οποίο τυγχάνει να έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές.

Μετά τιμής
Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα