Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα εκθέματα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

■ Μετάλλια Ιστορικής Σημασίας

Στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και προβολή της Ναυτικής Παράδοσης και της Ιστορίας του τόπους μας.
Στο πλαίσιο αυτό με μεγάλη μας χαρά δεχθήκαμε για ακόμα μία φορά μια δωρεά σπάνιων μεταλλίων ιστορικής σημασίας από τον κύριο Μιχάλη Πιτσουλάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Τα μετάλλια θα πλαισιώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα εκθέματα, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του Μουσείου.

1. Χάλκινο μετάλλιο, 1912: Πορτραίτο του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχηγού του Στόλου κατά του Βαλκανικούς Πολέμους. Στην οπίσθια όψη φαίνονται τα κανόνια πολεμικού πλοίου με την Ελληνική σημαία και υπάρχει η αναγραφή “3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1913, ΤΩ ΝΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΈΛΛΗΣ, Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ”.

2. Αναμνηστικό Μετάλλιο: Θωρηκτό “Αβέρωφ”, που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου κατά τη διάρκεια τόσο των Βαλκανικών (1912-13), όσο και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επί του “Αβέρωφ” επενέβαινε ο Αρχηγός του Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, Παύλος Κουντουριώτης, ο οποίος στις 3 Δεκεμβρίου του 1912, στο πλαίσιο της Ναυμαχίας της Έλλης έδωσε το Ιστορικό Ναυτικό Σήμα, που αναγράφεται στην οπίσθια όψη. “Πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου”.

3. Σπάνιο χάλκινο μετάλλιο, 1943: “13η Ελληνική Βασιλική Μοίρα, Μέση Ανατολή 1943”. Η 13η Βασιλική Μοίρα ήταν μία από τις τρεις πολεμικές μοίρες αεροσκαφών της , που έδρασαν στη , κάτω από Διοίκηση. Ήταν ο πρώτος στρατιωτικός σχηματισμός αμέσως μετά την Κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του (1941).

 

» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων στέλνει μήνυμα συμπόρευσης μπροστά στις κάλπες της Κυριακής

4. Χάλκινο μετάλλιο, 1958: “Βασιλικός Ναυτικός Όμιλος 1958”. Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας ιδρύθηκε αρχικά με την επωνυμία «Ναυτικός Όμιλος Αθηνών» και κατόπιν (1936) μετονομάστηκε σε «Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος». Το διάστημα μεταξύ των ετών 1940 και 1973 έφερε την επωνυμία «Βασιλικός Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος» (ΒΝΟΕ).

5. Χάλκινο μετάλλιο, 1968: “Αγών της Άνδρου, 1968”. 2ος Ναυτικός Αγώνας στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου.

6. Χάλκινο μετάλλιο: “Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων”. Στην εμπρόσθια όψη διακρίνεται το Χρυσαλεφάντινο Άγαλμα της Θεάς Αθηνάς από τον Ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, που περιβάλλεται από δάφνινο στεφάνι. Στην οπίσθια όψη αναγράφεται “Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων”.

7. Χρυσό (Nordig Gold) μετάλλιο: “Bank of Greece, Mint 1972-2022”. Χρυσό μετάλλιο για τα 50 χρόνια παραγωγής νομισμάτων στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) – Νομισματοκοπείο. Στην πρόσθια όψη φέρει την εμβληματική πρόσοψη του Νομισματοκοπείου με τις χρονολογίες 1972-2022 και στην οπίσθια όψη έναν κωδικό QR, που λειτουργεί ως σημείο μετάβασης από τον υλικό κόσμο στον κυβερνοχώρο. Κόπηκαν 4.000 τεμάχια.

Τα μετάλλια αυτά θα κοσμήσουν τους αντίστοιχους χώρους του Μουσείου μας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμα μία φορά τον συλλέκτη κο. Μιχάλη Πιτσουλάκη για την ευγενική Δωρεά του. Μετά χαράς θα περιμένουμε τη συνέχεια.

*Ο Δημήτριος Α. Τσατσαρώνης,
είναι Ιστορικός Π.Κ., Ν. Μ. Κρήτης
Επιμέλεια, Εμμανουήλ Ι. Πετράκης Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α., Πρόεδρος Ν. Μ. Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα