Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Νανοτεχνολογία για συντήρηση μνημείων

2Στην υπηρεσία της συντήρησης των μνημείων, αλλά και της μεγιστοποίησης της αντοχής και στερέωσης των σύγχρονων δομικών υλικών έθεσε τη νανοτεχνολογία το Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των νανοσύνθετων υλικών που έχουν δημιουργηθεί είναι θεαματικά και ήδη το καινοτόμο νανο-υλικό SurfaPore FX εφαρμόζεται στις εργασίες συντήρησης της Ακρόπολης, αλλά και σε κατασκευές και έργα που εκτελούν ιδιώτες μηχανικοί.
Οι ιδιότητες και οι δυνατότητες εφαρμογής του καινοτόμου νανο-υλικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εσπερίδας με θέμα “Νανο-σύνθετα καινοτόμα υλικά για τη συντήρηση και προστασία μνημείων και κτηρίων από τη φθορά” που διοργάνωσαν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Εργαστήριο Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
Οπως αναφέρθηκε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κα Νόνη Μαραβελάκη (η οποία είναι υπεύθυνη του έργου ΝΑΝΟΒΙΟΔΟΜΥΛ στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε το νέο υλικό) ο καινοτόμος χαρακτήρας της οικογένειας SurfaPore FX βασίζεται στη σύνθεση και ενσωμάτωση νανοσωματιδίων οξαλικού ασβεστίου σε πυριτική μήτρα, ενώ η επιλογή του οξαλικού ασβεστίου βασίστηκε στην παρατήρηση ότι επιστρώματα από οξαλικό ασβέστιο εντοπίστηκαν σε καλοδιατηρημένες επιφάνειες μνημείων της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου και του Παρθενώνα, που έπαιξαν έντονα προστατευτικό ρολο».
Στην εκδήλωση επισημάνθηκε σχετικά ότι τα τροποποιημένα νανο-σωματίδια ασβεστίου, τα οποία περιέχει το SurfaPore FX στερεώνουν και “δένουν” μεταξύ τους δομικά στοιχεία με αποτέλεσμα να βελτιώνονται εντυπωσιακά οι μηχανικές αντοχές των δομικών επιφανειών.
«Η απουσία οργανικών ρητινών και συγκολλητικών πολυμερών εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή στον χρόνο, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ακτινοβολία», σημειώθηκε, ενώ τονίστηκε ότι το SurfaPore Fx εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε επιφάνεια για να ενισχύσει την αντοχή στην απότριψη, από τσιμεντόπλακες, οριζόντιες επιφάνειες, πορώδη πετρώματα, ψαμμίτες κ.λπ.
Το μεγάλο, ωστόσο, πλεονέκτημα του SurfaPore FX είναι ότι χρησιμοποιείται τόσο για την προστασία, όσο και για την επιδιόρθωση ήδη αποσαθρωμένων στοιχείων, ενώ η παντελής απουσία ρητινών εξασφαλίζει μέγιστο χρόνο ζωής και δράσης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν επίσης και για τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές του υλικού οι υποψήφιοι διδάκτορες Αναστασία Βεργανελάκη, Χρυσή Καπριδάκη και Στράτος Λιονάκης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας NanoPhos Α.Ε. Δρ. Ιωάννης Αραμπατζής, εταιρεία η οποία κυκλοφόρησε το νέο υλικό στο εμπόριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα