Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

«Ναι» υπό όρους για τα αιολικά πάρκα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Χανίων

Θετικά υπό όρους γνωμοδότησε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Χανίων στη δημιουργία αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του νομού Χανίων και συγκεκριμένα, για το έργο “6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκατάστασης ισχύος 288 MV και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου – Σελίνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων” της Περιφέρειας Κρήτης, με φορέα του έργου την εταιρεία ‘’ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε’’.

Η υπηρεσία στο σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει πως κατά τον νόμο άπτονται στην αρμοδιότητα της τα θέματα του επαρχιακού δικτύου και των υδατορεμάτων της Π.Ε. Χανίων.
Αναλυτικότερα, αναφέρει για το επαρχιακό δίκτυο πως «σχετικά με την 1η αρμοδιότητά μας που αφορά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, απαιτείται “άδεια διέλευσης δρόμου” η οποία εκδίδεται από την Υπηρεσία μας προκειμένου για την εξασφάλιση ασφαλούς κίνησης διαδρομής. Σε περίπτωση οποιασδήποτε επέμβασης επί επαρχιακού δρόμου, είτε διαπλάτυνσης είτε διασταύρωσης με άλλη οδό κλπ…, είναι απαραίτητο να υποβληθούν σχέδια κατασκευαστικών λεπτομερειών για έγκριση καθώς και μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης. Για τομές επί του ασφαλτοτάπητα θα πρέπει να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες τομής».
Όσον αφορά στα υδατορέματα η υπηρεσία επισημαίνει πως:
«1. Στα σημεία όπου η υφιστάμενη οδός ή η νέα οδός διασταυρώνεται με ρέματα, απαιτείται ο υπολογισμός των ορθών διαστάσεων των κιβωτοειδών οχετών, κατόπιν υδραυλικής μελέτης, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχετευτικότητα της πλημμυρικής παροχής των ρεμάτων όπου σύμφωνα με τον Ν4258/2014, άρθρο 4, παρ. 1.4., αυτή η περίπτωση εξαιρείται της διαδικασίας
της οριοθέτησης.
Οσον αφορά στις γέφυρες, η πάκτωση των ακροβάθρων, υλοποιείται έξω από τις εν λόγω
γραμμές πλημμύρας.
2. Για οποιαδήποτε επέμβαση – κατασκευή πλησίον και παράλληλα του ρέματος (πχ διαπλάτυνση
υφιστάμενης οδού ή διάνοιξης νέας οδού), απαιτείται μελέτη οριοθέτησης σύμφωνα με τον Ν. 4258/2014 και τις τεχνικές προδιαγραφές της ΚΥΑ 140055/2017 καθώς και έκδοση απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Οποιαδήποτε κατασκευή επιτρέπεται μόνο εκτός των οριογραμμών του ρέματος.
3. Σε περίπτωση δε μικρού υδατορέματος, σύμφωνα με τον νόμο 4258/2014, άρθ. 4, παρ. 2., όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας μικρού ρέματος είναι δυνατή η οριοθέτησή του κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκηση μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Αξιοσημείωτο είναι, ότι στο απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας προς το Υπουργείο αναφέρεται πως δεν έχει γίνει αυτοψία στην περιοχή του έργου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα