Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Να ’μαστε πάλι εδώ…

Να ’μαστε πάλι εδώ Χανιώτες,
οι δρόμοι τρέχουν χιαστί
Σημείο χ και μεις παρέα
κι ας φύγαν χίλιοι δυο καιροί.

Εντελώς αυτόματος ο συνειρμός του γνωστού τραγουδιού του Μανώλη Ρασούλη “Να ’μαστε πάλι εδώ Αντρέα” όταν διαβάσαμε τα νέα για τη Δημοτική Aγορά Χανίων. Βάζοντας μόνο στη θέση του “Αντρέα” εμάς όλους τους Χανιώτες και βέβαια τα ζωάκια της στήλης και τον Ραν ταν πλαν.
Διαβάσαμε δηλαδή ότι ανάμεσα στα 67!! θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, βρίσκεται και η Δημοτική Αγορά Χανίων, με τίτλο “Επικύρωση συμφωνίας Δήμου Χανίων – Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς για την αποκατάστασή της (Δήμαρχος)“.
• Προσεκτική η διατύπωση “επικύρωση συμφωνίας”. Ετσι ώστε ο βιαστικός αναγνώστης να κρατήσει μόνο ότι το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής αγοράς, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών ξεκινά.
• Βέβαια η λέξη «έργο» εκτός από το έργο υποδομής σημαίνει και κινηματογραφικό έργο. Ετσι συμβαίνει και με το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χανίων που τείνει να γράφεται και να ξαναγράφεται ως κινηματογραφικό έργο – ως σίριαλ. Φαίνεται ότι ο συγγραφέας είναι πολύ απαιτητικός και σβήνει και γράφει μέσα σε μία μόνο δημοτική θητεία.
• Η στήλη πάλι έχει το κακό συνήθειο να… αντιγράφει παλαιότερες επισημάνσεις της για το έργο υποδομής αλλά και για το σίριαλ.
• Να θυμίσουμε λοιπόν αρχικά ότι πέρυσι το σενάριο ήταν «έναρξη της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς το Φθινόπωρο 2019 και ολοκλήρωση του έργου το Φθινόπωρο του 2020!».

Ιστορία μου… αμαρτία μου
• Αντιγράφουμε, λοιπόν, από την συγκεντρωτική αναδρομή της στήλης εδώ στα “Χανιώτικα νέα” στη 1-10-18 που αφορά όλες τις προσπάθειες και διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου.
• Κατ’ αρχάς όλοι βασίστηκαν -και ακόμα και τώρα εκεί βασίζεται ο μελετητής- στη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που -ευτυχώς- η δημοτική αρχή Γιώργου Τζανακάκη είχε καταφέρει να εντάξει στο τομεακό πρόγραμμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Και άρα δεν την πλήρωσε ο δημοτικός κορβανάς.
• Η μελέτη παρελήφθη από την επόμενη δημοτική αρχή Βιρβιδάκη. Και άρχισαν οι προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησής της. Κάποια στιγμή μάλιστα προς το τέλος της 8χρονης θητείας της, ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής(!) που θα βοηθούσε να εξευρεθούν πόροι για το σκοπό αυτό!
• Ακολούθησε η τετραετία Σκουλάκη κατά την οποία η αποκατάσταση επιχειρήθηκε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica.
• Και φτάσαμε στην νυν δημοτική αρχή κατά την οποία η αποκατάσταση απέκτησε διαστάσεις σίριαλ λόγω των πολλών ανατροπών σε όλα τα «επεισόδια»! Πολύ περιληπτικά:
• Το 2015 πληροφορηθήκαμε από τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα παρουσία του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, ότι η αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς ξεκινά το Φθινόπωρο του 2015, βάσει της υπάρχουσας μελέτης.
• «Εμβληματικό έργο. Ξεκινάμε το Φθινόπωρο με αυτά τα 5 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και βλέπουμε μετά», είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης.
• «Ημέρα χαράς για το δήμο Χανίων, ξεκινάμε από επάνω να διορθώσουμε ετοιμορροπίες», είχε πει ο κ. Βάμβουκας.
• Στις26 Μαΐου 2016 σε σύσκεψη με καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε να γίνει ενιαία το έργο, γιατί αυτό επιτάσσει η μελέτη». Μετά από έναν και πλέον χρόνο, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαμε ανατροπή. Τμηματική(!) αποκατάσταση σε τεταρτημόρια ανακοίνωσε η δημοτική αρχή Χανίων.

Συνάντηση με καταστηματάρχες
• Σήμερα όπως γράφουμε πιο πάνω στα θέματα ημερήσιας διάταξης το έργο έχει τίτλο “Επικύρωση συμφωνίας Δήμου Χανίων – Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς”.
• Προηγήθηκε μόλις δυο μέρες πριν (15-4-19) συνάντηση του δημάρχου Χανίων με το προεδρείο των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς κατά την οποία ενημερώθηκαν ότι σκοπός είναι άμεσα να γίνει η προκήρυξη του έργου, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2020! Εντάξει ένας  χρόνος μόνο η διαφορά θα πείτε. Ναι, με τη μικρή λεπτομέρεια ότι μετά από ένα μήνα θα υπάρχει ΝΕΑ δημοτική αρχή. Αλλο σχήμα.
• Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιογραφικές πληροφορίες
-κατά τη συνάντηση- οι καταστηματάρχες εξέφρασαν τη δυσπιστία τους καθώς βρισκόμαστε ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές και η ΝΕΑ δημοτική αρχή, όποια και να είναι, δεν μπορεί να δεσμεύεται αξιόπιστα για όλα όσα αναφέρθηκαν από την τωρινή δημοτική αρχή.
• Παρένθεση: Αφήστε που, σύμφωνα με τον νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων (άρθρο 65 παρ. 5 του Ν.3852/2010, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4257/2014). Και άρα βρισκόμαστε σήμερα οριακά ένα μήνα πριν. Κλείνει η παρένθεση.
• Επίσης, οι καταστηματάρχες, είχαν ζωηρές αμφιβολίες και για το θέμα των καθυστερήσεων που πάντα υπάρχει από πλευράς Αρχαιολογίας. Γεγονός που -αν συμβεί- θα επιμηκύνει και τον χρόνο των 12 μηνών που τους υπόσχεται η δημοτική αρχή ότι θα κλείσει εντελώς η Αγορά. Πήραν πάντως τη διαβεβαίωση(!!) ότι θα γίνουν από νωρίς(;) και όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την Αρχαιολογία Χανίων, ώστε να μην προκύψουν στην πορεία των εργασιών επιπλέον καθυστερήσεις.
• Δηλαδή, η νυν και απερχόμενη δημοτική αρχή δεσμεύεται και για λογαριασμό της αρχαιολογίας και μάλιστα μελλοντικά! Οταν -σε κάθε περίπτωση- η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές δεν θα είναι ίδιας σύνθεσης με την παρούσα.
• Μελλοντολογική διαβεβαίωση, διαβάσαμε, ότι έδωκε η δημοτική αρχή και για το θέμα της χρηματοδότησης του έργου. Καθώς εκτός από τα… θρυλικά 5 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από το 2015 κατά διαβεβαίωση κ. Σταθάκη, τα υπόλοιπα 10 εκατ. θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων, προφανώς του 2020! Δηλαδή, προεξοφλεί ο νυν δήμαρχος ότι θα είναι και ο επόμενος. Και μάλιστα με πλειοψηφίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει όλα τα παραπάνω.
• Να μαστε πάλι εδώ Χανιώτες…
οι δρόμοι τρέχουν χιαστί

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα