Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Nα ενισχύσουμε περισσότερο τη μητρότητα κύριε Πρωθυπουργέ

Ελλάδα έτος 1932: αριθμός γεννήσεων 185.523
Ελλάδα έτος 2021: αριθμός γεννήσεων 85.346

Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί δανεισμένοι από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μιλούν από μόνοι τους και οι προβλέψεις για το μέλλον μάλλον δυσοίωνες και απογοητευτικές.
Με λίγα λόγια, η μείωση του ολικού δείκτη γονιμότητας, δηλαδή του αριθμού των παιδιών ανά γυναίκα, η φθίνουσα πορεία της γεννητικότητας που ορίζεται ως ο λόγος των γεννήσεων ανά 1.000 άτομα πληθυσμού προς την υπολογιζόμενη χρονική περίοδο σε έτη, αλλά και η αύξηση του ποσοστού ατεκνίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εξηγούν τελικά γιατί θα μείνουμε εμείς και εμείς σε αυτή τη Χώρα. Οι ερευνητές αναρωτιούνται για τους λόγους αυτού του δυσάρεστου φαινομένου ρίχνοντας το φταίξιμο στο δυτικό και σύγχρονο τρόπο ζωής που τελικά όλοι μας έχουμε υιοθετήσει ή μάλλον έχουμε εγκλωβιστεί μέσα σε αυτόν. Και τώρα που τελικά λεφτά δεν υπάρχουν, όλοι κάνουμε περικοπές από παντού ακόμα και στον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια. Μία σταδιακή και αναίμακτη μείωση του πληθυσμού θα έλεγα.
Όμως εκτός από όλους εμάς, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και αυτοί που μας εκπροσωπούν στο ναό της Δημοκρατίας και λαμβάνουν αποφάσεις για το αύριο των λιγοστών πλέον παιδιών μας. Πρέπει, κύριε Πρωθυπουργέ, να δώσουμε περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στις νεοσύστατες οικογένειες μονογονεϊκές και μη, στις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, στις γυναίκες καριέρας, στις αγρότισσες που φτύνουν αίμα σε τούτη τη γη, στις Ελληνίδες και στις αλλοδαπές, στις γυναίκες όλων των φυλών που διαμένουν στη Χώρα μας, έτσι ώστε να ξαναδούν τις πολυπληθείς οικογένειες με άλλο μάτι. Όπως τότε, όπως παλιά που κάθε γειτονιά είχε τη δικιά της παιδική «συμμορία», το κάθε χωριό είχε το σχολείο του, τότε που από το παράθυρο κάθε σπιτιού ξεχείλιζαν παιδικές φωνές και τραγούδια, τότε που η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα, η Γαλακτοτροφούσα, η Γλυκοφιλούσα και η Θεά Δήμητρα προστάτιδα της γονιμότητας και της μητρότητας γιόρταζαν συχνά μέσα στα σπίτια.
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

* Ο Δρ Εμμανουήλ M. Καραβιτάκης
είναι Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής
Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Επιμελητής Α’ ΜΕΝΝ Γενικό Νοσοκομείο Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα