Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Μυστήρια της Τέχνης!

Την επόµενη φορά που θα βρεθείτε σε µια πινακοθήκη, σε ένα Μουσείο, παρατηρήστε καλά τους πίνακες. Είναι µόνο απεικονίσεις ή αποτέλεσµα της ζωηρής φαντασίας των δηµιουργών τους; Στο πέρας των χρόνων υπάρχουν πολλά αινίγµατα και µυστικά που σχετίζονται µε την Τέχνη και δεν έχουν απαντηθεί µέχρι τις ηµέρες µας. Πίνακες που εξαφανίζονται µυστηριωδώς, κρυφα σύµβολα ζωγραφισµένα σε καµβάδες, µε τρόπο που να είναι ορατά µόνο στα µάτια εκείνων που ξέρουν που θα κοιτάξουν…. Φανταστείτε πως κάθε πινελιά και λεπτοµέρεια στα έργα τέχνης έχουν πιθανώς τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν και µια κρυµµένη αλήθεια, µια ανείπωτη ιστορία. Σήµερα θα επιχειρήσουµε παρέα ένα γοητευτικό ταξίδι εξερευνώντας περίπλοκα µυστήρια που έχουν µπερδέψει ειδικούς και λάτρεις των έργων τέχνης. Κάθε περίπτωση είναι και ένα µοναδικό παζλ.

Η εξαφάνιση της ‘‘Λήδας και του κύκνου’’

Το αριστούργηµα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η «Λήδα και ο Κύκνος», έχει τεράστια ιστορική σηµασία και συναρπάζει τους λάτρεις της τέχνης για δεκαετίες. Το µόνο σίγουρο είναι πως ο αρχικός πίνακας χάνεται στο χρόνο, ωστόσο τα σκίτσα και τα σωζόµενα αντίγραφα του καλλιτέχνη δίνουν µια ικανή εικόνα του πως ακριβώς έµοιαζε το έργο. Εµπνευσµένο από τη µυθολογική ιστορία της αποπλάνησης της Λήδας από τον µεταµφιεσµένο σε κύκνο ∆ία, ο πίνακας παρουσίαζε µια γυµνή φιγούρα της Λήδας, δίπλα της τον κύκνο και δύο αυγά από τα οποία έβγαιναν τέσσερα µωρά. Η εξαιρετική λεπτοµέρεια του έργου, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του τοπίου, της βλάστησης και των περίπλοκων χτενισµάτων της Λήδας, αναδείκνυε την απαράµιλλη δεξιοτεχνία του Λεονάρντο. Ωστόσο, οι συνθήκες γύρω από την εξαφάνιση του πίνακα παραµένουν άλυτο µυστήριο. Οι θεωρίες και οι εικασίες αφθονούν σχετικά µε την τύχη του αριστουργήµατος. Κάποιοι λένε ότι µπορεί να καταστράφηκε µε την πάροδο του χρόνου ή να χάθηκε σε περιόδους πολέµου και αναταραχών, ενώ άλλοι αντιτάσσουν ότι µπορεί να είναι κρυµµένο, περιµένοντας να ανακαλυφθεί ξανά. Για την ιστορία, οι συνεχείς προσπάθειες για τον εντοπισµό και την ανάκτηση του χαµένου πίνακα συνεχίζονται, τροφοδοτούµενες από την επιθυµία να λυθεί και το αίνιγµα που τον περιβάλλει.
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Οι κλεµµένοι Βερµέερ

Οι κλεµµένοι πίνακες του Βερµέερ αποτελούν διαρκές αίνιγµα για τον κόσµο της τέχνης. Ο Johannes Vermeer, λαµπρός Ολλανδός καλλιτέχνης, άφησε κληρονοµιά σπουδαίους πίνακες που συνεχίζουν να αιχµαλωτίζουν τα βλέµµατα µε τη φωτεινότητα και τις περίπλοκες λεπτοµέρειες. Ωστόσο, η ληστεία έργων του Βερµέερ το 1990 έχει µπερδέψει τους ειδικούς και έχει αφήσει άφωνη την καλλιτεχνική κοινότητα. Ακόµα και σήµερα, το µυστήριο γύρω από το πού βρίσκονται τα κλεµµένα έργα παραµένει άλυτο. Με τα χρόνια, ορισµένοι από τους κλεµµένους πίνακες του Βερµέερ, όπως το «ερωτικό γράµµα», ο «κιθαριστής» και η «γυναίκα που γράφει ένα γράµµα µε την υπηρέτριά της», έχουν γίνει θέµατα αέναων συζητήσεων και αναπάντητων ερωτηµάτων. Στις συζητήσεις αυτές τα πιθανά κίνητρα των ενόχων ξεκινούν από πολιτικά (!), πως χρησιµοποιήθηκαν ως λύτρα για τον IRA, και φτάνουν ως την ακαταµάχητη επιδίωξη κρυφής κατοχής ανεκτίµητων αριστουργηµάτων. Η έρευνα για τους κλεµµένους πίνακες του Βερµέερ συνεχίζεται και στις µέρες µας, εντείνοντας το µυστήριο για ειδικούς και λάτρεις της τέχνης.
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Οι Ναζί και η κλεµµένη τέχνη

Ενα στοιχειωµένο κεφάλαιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου αφορά στις λεηλασίες έργων τέχνης που έκαναν οι Ναζί. Είναι γνωστό πως λεηλάτησαν και κατάσχεσαν αµέτρητα αριστουργήµατα από Εβραίους συλλέκτες, εκθέσεις, µουσεία και πολιτιστικά ιδρύµατα. Αυτά τα κλεµµένα έργα τέχνης, παρέµειναν εξαφανισµένα και µετά τον πόλεµο, µε τους ειδικούς να τα ψάχνουν µανιωδώς και τους νόµιµους ιδιοκτήτες τους να αποζητούν δικαιοσύνη. Σήµερα, οι προσπάθειες για τον εντοπισµό και την επιστροφή των περισσότερων από αυτούς τους κλεµµένους θησαυρούς στους νόµιµους ιδιοκτήτες τους συνεχίζονται. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση αρχείων και ο σποραδικός εντοπισµός κλεµµένων έργων τέχνης αποτελούν –στην πορεία των χρόνων- ελπίδα για εκείνους που περιµένουν ακόµα να επιστραφούν στα χέρια τους έργα κλάπηκαν άδικα.
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Η κατάρα του βάζου Basano

Το βάζο Basano, ένα µυστηριώδες τεχνούργηµα, έχει γίνει συνώνυµο ιστοριών τρόµου και κακοτυχίας. Υποτίθεται ότι το βάζο «εµφανίστηκε» τον 15ο αιώνα, ωστόσο η ακριβής προέλευσή του παραµένει µυστήριο. Σύµφωνα µε το µύθο, το βάζο ήταν γαµήλιο δώρο σε µια Ιταλίδα νύφη, η οποία πέθανε τραγικά τη νύχτα του γάµου της ενώ κρατούσε σφιχτά το ασηµένιο βάζο. Στη συνέχεια το βάζο µε την ανατριχιαστική ιστορία περνούσε σε νέους ιδιοκτήτες, και πάντα συνέχιζε να προκαλεί ανεξήγητους θανάτους, εντείνοντας τις ζοφερές προλήψεις, και τον τρόµο. Λέγεται µάλιστα, ότι οι προσπάθειες της οικογένειας να «ξεφορτωθούν» το βάζο ή να το πουλήσουν, αποδείχθηκαν µάταιες. Υπάρχουν βεβαίως και ορισµένοι που αµφισβητούν την αυθεντικότητα –ακόµα και την ύπαρξή του- λόγω έλλειψης ατράνταχτων ιστορικών στοιχείων. Ο θρύλος που αφορά στο βάζο περιέχει λογικές ασυνέπειες, εγείροντας αµφιβολίες για τη φύση της κατάρας και την αυθεντικότητα του. Οσοι δεν πιστεύουν στην «κατάρα» στηρίζονται στη λογική ότι οι ιδιοκτήτες του βάζου µπορεί να καθυποβλήθηκαν, ότι µπορεί οι κακοτυχίες να οφείλονταν σε συµπτώσεις, ακόµα και αυτοεκπληρούµενες προφητείες. Παρόλα αυτά, το µυστηριώδες βάζο Basano συνεχίζει να αιχµαλωτίζει τη φαντασία και να διαιωνίζει τον θρύλο σχετικά µε την προέλευσή του, την κατάρα και τους πιθανούς κινδύνους που εγκυµονεί.
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Οι στοιχειωµένοι Γκόγια

Οι αινιγµατικοί και στοιχειωµένοι «Μαύροι Πίνακες» του Φρανσίσκο Γκόγια συνεχίζουν να ιντριγκάρουν τους ειδικούς και τους λάτρεις της τέχνης. Ο καλλιτέχνης δηµιούργησε τα 14 αυτά έργα απευθείας σε γύψινους τοίχους στο Quinta del Sordo, και, όπως ήταν αναµενόµενο, έχουν υποστεί σηµαντικές φθορές και αλλοιώσεις µε την πάροδο του χρόνου. Οι «Μαύροι Πίνακες» όµως δεν είναι γνωστοί µόνο για τον τρόπο δηµιουργίας τους, αλλά και για τα ανεξήγητα φαινόµενα και τις απόκοσµες φήµες που τους περιβάλλουν. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα µάλιστα, αρκετοί δεν µπορούν καν να τους κοιτάξουν. Αναλυτές ακόµα και σήµερα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν κρυµµένα νοήµατα πίσω από τις πινελιές στους «Μαύρους Πίνακες» και βρουν το νήµα -και τα µηνύµατα- εκείνων που ήθελε πραγµατικα να µεταλαµπαδεύσει ο καλλιτέχνης. Οι ειδικοί προσπαθούν –µέχρι τις µέρες µας- να ρίξουν άπλετο φως σε εκείνο που πιστεύουν πως είναι το πραγµατικό περιεχόµενο των πινάκων, ξετυλίγοντας µυστικά που συνεχίζουν να αιχµαλωτίζουν και να µπερδεύουν όσους ασχολούνται µε αυτά τα… στοιχειωµένα αριστουργήµατα.
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα