Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Μπροστά σε επισιτιστική κρίση

Ελλείψεις πρώτων υλών, ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και αγαθά, αυξημένα μεταφορικά κόστη και ενεργειακή ακρίβεια, συνθέτουν το δύσκολο… σκηνικό στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένη η διεθνής κοινότητα τους τελευταίους μήνες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ενός πολέμου που έχει συνέπειες και στα αποθέματα σιταριού και άλλων τροφών, με τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, να είναι πλέον ιδιαίτερα ορατός.
Το “καμπανάκι” έχει ήδη χτυπήσει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προειδοποιεί για “κραχ” στην αγορά των τροφών καθώς η Ουκρανία, η οποία κατατάσσεται πολύ υψηλά στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, έχει στην… αναμονή 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, που δεν μπορεί να εξάγει.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν φόβους ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για περαιτέρω χρονικό διάστημα, τότε το κόστος των βασικών αγαθών θα βρεθεί σε καταστροφικά υψηλά επίπεδα, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη και με το φαινόμενο των… άδειων ραφιών στις αλυσίδες τροφίμων.
Το πόσο θα κρατήσουν οι ανατιμήσεις και η έλλειψη πρώτων υλών, είναι άγνωστο, όπως άγνωσται είναι και…. αι βουλαί του Πούτιν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα