Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Μουσικό έργο για τη Σπιναλόγκα

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου Αγίου Νικολάου για την ανακήρυξη της Σπιναλόγκας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Διονύσης Καψάλης, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μουσικό έργο το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στον φάκελο υποψηφιότητας.
Πηγή έμπνευσης, ο εμβληματικός  τόπος που αποτέλεσε σύμβολο του πόνου, της απομόνωσης και του μαρτυρίου, ένας τόπος που ανέδειξε ταυτόχρονα το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.
Το έργο “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα”, δημιουργήθηκε για δύο φωνές και σύνολο οργάνων κλασικών και παραδοσιακών, στο οποίο αφηγηματικά μέρη εναλλάσσονται  με οργανικά και λυρικά ιντερμέδια με τραγούδια.
Πάνω σ΄ έναν αφηγηματικό καμβά που παρακολουθεί την εις “Άδου κάθοδον” ενός νοσηλευόμενου στη Σπιναλόγκα, με ιστορίες και εικόνες από την ζωή των έγκλειστων, σε σταθερή αναφορά στην Αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την ιστορία του Ορφέα και της Ευριδίκης ως τον Απόκοπο του Μπεργαδή.
Το έργο αναμένεται να ηχογραφηθεί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ που συμπράττουν σ΄αυτό το μεγάλο project.
Παράλληλα εξελίσσεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Πάνου Καρκανεβάτου, οδηγού της δημιουργίας του έργου που σκοπό έχει να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκας και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμα της στην σημερινή εποχή, ως χώρου πολιτισμού.
Στο Μουσικό Έργο “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα” την ερμηνεία των ρόλων έχουν αναλάβει ο ταλαντούχος Θοδωρής Βουτσικάκης και η καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ενώ τον ρόλο του Απόκοπου, ο Βασίλης Σκουλάς.
Η ζωντανή αποτύπωση του έργου στον χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκε είναι το νησί της Σπιναλόγκας. Με την ολοκλήρωση του, το έργο με την συμμετοχή όλων των συντελεστών καθώς και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 18 Ιουλίου, στην οχυρή νησίδα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα