Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Μόνο με εμβολιασμένους θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας

Κίνητρα αλλά και αυστηρά πρόστιμα προβλέπει το πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσαν την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξειδικεύοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καθώς και τους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε γνωστό χθες ξεπεράσαμε μετά από πολύ καιρό τις 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται πως τα κρούσματα αναμένεται να πλησιάσουν σήμερα τα 3.000, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ακολούθως ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

Α) Όλου του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού, υποστηρικτικού) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ

έως τις 16-08-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού
κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο).

Χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση μέχρι να την εκπληρώσουν.

Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000
ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες

(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης

(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται
ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

(η) Οικοτροφεία

(ι) Ειδικά ιδρύματα

(ια) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Β) Όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας:

Δόθηκε χρονικό περιθώριο ως την 1/9 για την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται

Εστίαση – ψυχαγωγία
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα η Ελλάδα να δίνει την εικόνα οργανωμένης οικονομίας.

Εξειδικεύοντας, είπε:
-Έως 31/8 επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο
– Από 16 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους και με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν

– Για τους υπαίθριους χώρους θα μπορεί να επιλέγεται η λειτουργία μικτών ή αμιγών χώρων

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης παροχή πέντε ημερών αδείας στους στρατεύσιμους που εμβολιάζονται, τονίζονται ότι ο εμβολιασμός τους είναι εθελοντικός.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί:

Μέτρα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – εστίαση – ψυχαγωγία
Πιερρακάκης: Εφαρμογή για την υλοποίηση των μέτρων
Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε την εφαρμογή CovidFree.gr η οποία επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το ελληνικό πιστοποιητικό Covid, τονίζοντας ότι δεν κρατάει τα προσωπικά δεδομένα.

Ανακοίνωσε τρία στάδια επαλήθευσης: πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη και μπορεί κανείς να την κατεβάσει για να εξοικειωθεί μαζί της, είπε κλείνοντας ο υπουργός.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή CovidFree.gr

Η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη από τις 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό
Ισχύς των πιστοποιητικών: Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος) PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα