Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Μνημείο λήθης και αδιαφορίας στον Γαλατά (φωτ.)

Ούτε οι τιμητικές, επιτύμβιες πλάκες δεν έχουν απομείνει στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης, στη Συκολιά του Γαλάτα!

Το έργο που εγκαινιάσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχει απομείνει στα τσιμέντα, ενώ την ίδια ώρα έχουν ξεκολλήσει οι τιμητικές πλάκες στον τύμβο και κάποιοι θεώρησαν καλό να τις…σπάσουν και να τις εκσφενδονίσουν στα γειτονικά χωράφια!
Η εικόνα καταγράφηκε από οικογένειες βετεράνων της Μάχης της Κρήτης που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο μνημείο και που δήλωσαν στα “Χανιώτικα Νέα” τη λύπη τους για τα όσα αντίκρισαν.
«Δεν περιμέναμε ένα τόσο σημαντικό μνημείο, στο χώρο όπου έγινε η κυρίως μάχη, όπως και στο Μάλεμε, να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα» ανέφεραν μέλη οικογενειών.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στο χώρο όπου προορίζονταν να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Μνημείο με εκθετήρια, αίθουσες για μουσεία και το οποίο θα αποτελούσε όταν ολοκληρώνονταν τον χώρο πραγματοποίησης της κεντρικής, βασικής εκδήλωσης. Μια επίσκεψη στην περιοχή σκορπίζει μόνο θλίψη.
Οι τεράστιοι όγκοι τσιμέντου μόνο φανερώνουν ότι κάτι…μεγάλο σχεδιάζονταν στο σημείο εκεί. Και αυτοί όμως έκθετοι στα καιρικά στοιχεία, με διάφορα σκουπίδια πεταμένα σε κάθε σημείο τους.
Φτάνοντας στο χώρο του τύμβου τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι σχεδόν παντού. Ξεχωρίζουν οι ξεκολλημένες πλάκες από τον τύμβο των Βρετανών που είναι κομματάκια μπροστά στον τύμβο και των Αυστραλών όπου το εντοπίσαμε σε γειτονικό χωράφι.
Όλη η περιοχή γεμάτη αγριόχορτα… τίποτα να μην θυμίζει τα πολύ σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο λόφο και στη γύρω περιοχή, ούτε τα χρήματα που δαπανήθηκαν, ούτε φυσικά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Πάλι καλά που ποτίζονται και δεν έχουν ξεραθεί οι ελιές που φυτεύτηκαν από τους εν ζωή βετεράνους πριν από 10 χρόνια, στην επέτειο για τα 67 χρόνια από τη μάχη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες