Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μνήμη Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου

Επτά χρόνια από την εκδημία του (30/4/2013)

Για να μιλήσεις και για ν’ αγαπήσεις τον Θεόν και τους ανθρώπους και να τους προσφέρεις τους καρπούς της αγαπητικής καρδιάς σου, πρέπει πρώτα εσύ να προσεύχεσαι προς τον δωροδότη Χριστό. Κι ο μεγάλος Δάσκαλος και Επίσκοπος μας Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου εζούσε αυτήν τη θαυματουργή πραγματικότητα. Ετσι τον ζήσαμε από μαθητές και συνεργάτες του, κι αυτή την παρακαταθήκη μας άφησε.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος εζούσε προσευχόμενος και προσευχόμενος εζούσε. Εζούσε και μεγαλούργησε στα Γράμματα, στο ράσο, στην πνευματική αφύπνιση και ανάταση του ανθρώπου και στην αξιοθαύμαστη κοινωνική προσφορά. Γενεσιουργός δύναμις του ψυχικού του μεγαλείου και της αφειδώλευτης προσφοράς του ήταν η προσευχή και το κομποσχοίνι που πήρε και στον τάφο του.
Ο Ειρηναίος προσευχόμενος και ο Θεός δεν του στέρησε ό,τι ζήτησε. Και δεν ζήτησε τίποτε από τον Θεόν για τον εαυτό του, ή μάλλον ζήτησε την άφεση των αμαρτιών του και το έλεός Του, όπως πρέπει να κάνομε όλοι μας και μέγα ψυχοσωτήριο έργο Του. Ετσι μας δίδαξε, συν τοις άλλοις, ότι ο Θεός ακούει και αποδέχεται εμπράκτως τις προσευχές μας, όταν και όπως Εκείνος το αποφασίσει. Και, πρώτη προϋπόθεσις η πίστις μας προς Αυτόν, και μάλιστα όχι ως μοιρολατρική αλλά ζώσα μας διαβεβαίωσε ο Χριστός: “Και πάντα εάν αιτήσητε εν τη προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε” (Ματθ. 21,22).
Πολυσέβαστε και πολύκλαυστε Γέροντα, Δάσκαλε και Επίσκοπέ μας Ειρηναίε: Πέρασαν έξι χρόνια από την εκδημία σου και την ορφάνια μας. Ηταν η 30η Απριλίου 2013, Μεγάλη Τρίτη. Ετσι απεδήμησες προβάλλοντας μπροστά σου η Ανάστασις. Το ανέσπερο φως που απολάμβανες με τις προσευχές σου. Και σιωπών προσευχόσουνα μέχρι που έκλεισαν τα μάτια σου. Μέσα σ’ αυτό το φως συναγάλλεσαι μετά των αγγέλων και των αγίων. Οσιακά και φιλόχριστα εβίωσες και έκανες την καρδιά σου κομματάκια και έθρεψες φτωχά και ορφανά παιδάκια. Και τώρα με την εκδημία σου που όλοι ορφανέψαμε, πρέσβευε με την παρρησία σου προς τον Θεόν για μας και στέλνε μας έστω κομματάκια – κομματάκια τις ουράνιες ευχές σου. Μας λείπεις. Σε χρειαζόμαστε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα