Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Μνήμη Ειρηναίου Γαλανάκη

Στον Ειρηναίο, της δημιουργίας και της ειρηνικής επανάστασης ήταν αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση  με την ευκαιρία της εορτής της προστάτιδας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγια Σοφία».
Στην εκκλησία που βρίσκεται στους χώρους του ιδρύματος πραγματοποιήθκε Εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων, των ευεργετών και των δωρητών του Ιδρύματος.
Ακολούθησε εκδήλωση στο χώρο του “Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου – Ίδρυμα Αγία Σοφία”.
Για έναν Ειρηναίο «ειρηνικό και οικουμενικό επαναστάτη» έκανε λόγο ο παρουσιαστής της εκδήλωσης δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης.
Mια λεπτομερή και σύντομη περιγραφή των σταθμών της ζωής του Ειρηναίου Γαλανάκη και των δημιουργιών του έκανε ο Όθωνας Χαραλαμπάκης πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. «Ακόμα και στα μέρη που ο ίδιος ο Ειρηναίος δεν πήγε ποτέ, πήγαν οι ιδέες και η διδασκαλία του, όπως συνέβη στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου. Σε καθένα  από τα σημεία της διαδρομής της ζωής του ο Ειρηναίος άφηνε τη σφραγίδα του με το λόγο και το έργο. Πουθενά αλλού αυτό δεν είναι τόσο εμφανές όσο στον ίδιο του τον τόπο τα Χανιά. Το Ίδρυμα “Αγία Σοφία” δημιουργήθηκε χάρις στις προσπάθειες του  ιεράρχη» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπάκης.
Προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ  “Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας ειρηνικός επαναστάτης” ο δημιουργός του Γιώργος Κουκουράκης αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον ιεράρχη αλλά και στην αποδοχή του ντοκιμαντέρ στα δύο χρόνια της προβολής του. Επισήμανε πως μέσα από αυτή τη δουλειά πέτυχε ο στόχος να γίνουν γνωστά πέρα από την Κρήτη το έργο και η προσωπικότητα του Ειρηναίου.  Στο ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής Indigo View – COSMOTE TV, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα της πολυτάραχης ζωής του μεγάλου Ιεράρχη, ενώ ο ίδιος αναπολεί με συγκίνηση τα νεανικά του χρόνια και αφηγείται ξεχωριστές στιγμές που τον σημάδεψαν.
Τέλος ο κ. Μάρκος Σελλιανάκης εκ μέρους του Ιδρύματος “Αγ. Σοφία” στάθηκε στη συμβολή του μακαριστού ιεράρχη τόσο στην ίδρυση του ιδρύματος αλλά και στη λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην περιοχή του Αποκόρωνα και των Σφακίων.
Το “παρών” στις εκδηλώσεις έδωσαν η βουλευτής Β. Βαγιωνάκη, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, ο Περ. Σύμβουλος Δ. Μιχελογιάννης,  ο πρώην πρύτανης κ. Β. Διγαλάκης, δημοτ. Σύμβουλοι του Αποκόρωνα,  ενώ στο τρισάγιο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα