Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Μνήμες Μικρασιατών: Χειμωνιάτικες συνταγές από τη Μικρά Ασία

Oι μικρασιατικές γεύσεις, τα μπαχάρια, τα βότανα και τα αρώματα της ιωνικής γης έχουν πρώτη θέση στην καρδιά αλλά και στη μαγειρική μας.
Ξεκινάμε από σήμερα ένα νοσταλγικό, παραδοσιακό, γευστικό ταξίδι που περνάει από γενιά σε γενιά με γεύσεις που τόσο αγαπήσαμε όλοι μας και μας φέρνουν πιο κοντά…

Μετά την καταστροφή του 1922 , οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Σχεδόν 1.500.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας , φέρνοντας μαζί τους πόνο , δάκρυα που συνόδευαν τις μνήμες μιας ζωής που είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Έφεραν μαζί τους όμως και έντονες μνήμες από ήθη και έθιμα διαφόρων τόπων της Μικράς Ασίας , τα οποία διατήρησαν με σθένος μιας και ήταν αυτά που τους συνέδεαν με τον τόπο τους.
Η μικρασιάτικη κουζίνα ήρθε και έφερε νέα πνοή στην μέχρι τότε ελληνική.
Μπαχαρικά , βότανα , νέοι τρόποι μαγειρέματος αλλά κυρίως το μεράκι με το οποίο προετοιμάζονταν το φαγητό και η φροντίδα για να τραφεί η οικογένεια , ήταν κάποια από τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει , να αγαπηθεί και τελικά να αναδιαμορφώσει την ελληνική κουζίνα.
Η Μικρά Ασία ήταν μια τεράστια γεωγραφική έκταση , μέσα στην οποία εκτός των Ελλήνων ζούσαν και άλλες εθνότητες. Η πολιτισμική αυτή μίξη των λαών , πέρασε και στο κομμάτι της γαστρονομίας . Συνταγές αναμείχθηκαν ,δοκιμάστηκαν και μαγειρεύτηκαν με πολλές παραλλαγές.
Πόντος, Καππαδοκία ,Ιωνία ,περιοχές από τις οποίες σήμερα θα δώσουμε ενδεικτικά κάποιες χειμωνιάτικες συνταγές.

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
(Μιστί – Τσαρικλί)
Αργιαλού φαϊ

Υλικά:
3-5 φλυτζάνες νερό
1φλυτζάνα μπλιγούρι
1 κεσεδάκι μεγάλο στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι

Εκτέλεση
Σ’ ένα κατσαρόλι βάζουμε το νερό με το μπλιγούρι και το βράζουμε τόσο όσο να μην πήξει. Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι το γιαούρτι να αραιώσει και το ρίχνουμε στο κρύο μπλιγούρι. Αλάτι βάζουμε όσο εμείς θέλουμε.

ΙΩΝΙΑ
Χοιρινό με κυδώνια
και ξινά μήλα


Υλικά:
Χοιρινό μπουτάκι κομμένο σε μερίδες ( 1 κιλό περίπου)
2 κυδώνια κομμένα σε φέτες, 2 ξινά μήλα κομμένα σε φέτες
Βούτυρο , πιπεράκι , αλάτι , λίγους κόκκους μπαχάρι

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρέας με λίγο βούτυρο στην κατσαρόλα και αφού ροδίσει το παίρνομε από τη φωτιά και το τοποθετούμε σε γάστρα. Βάνομε στο βούτυρο τα κυδώνια και τα μήλα, και τα τσιτσιρίζομε όλα μαζί.
Τα βάζομε και αυτά στη γάστρα, ρίχνουμε πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους και αλάτι, και κλείνουμε τη γάστρα. Ψήνουμε για 3 ώρες στους 180ο C

ΠΟΝΤΟΣ
Τανωμένος Σουρβάς
(δυναμωτική και θερμαντική σούπα)

Υλικά:
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι, αγελαδινό βούτυρο
1 κρεμμύδι , δυόσμο , αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε το πλιγούρι να βράσει σε αλατισμένο νερό (σε αναλογία νερού 2:1).

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το δυόσμο αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Όταν το πλιγούρι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού στην κατσαρόλα και αφήνουμε να δέσουν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η σούπα μας.

Στη συνέχεια παίρνουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με ζουμάκι από την κατσαρόλα (όπως κάνουμε το αυγολέμονο) σε ένα ξεχωριστό μπολ. Προσοχή: Προσέχουμε να μην το ρίξουμε απότομα για να μην κόψει το γιαούρτι. Αφού το ανακατέψουμε καλά, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνομε πιπέρι ή καυτερό μπούκοβο.

 

Σαλέπι (ρόφημα για τα κρύα)

Υλικά:
Μισό κουταλάκι σκόνη σαλέπι
2 ½ κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
4 ποτήρια γάλα
2 κουτ. γλ. κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζομε το σαλέπι και την ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατεύομε καλά ρίχνοντας σιγά σιγά το γάλα. Βράζομε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει, περίπου 10-15 λεπτά της ώρας. Έπειτα βάζετε το μίγμα σε ποτήρια ή φλιτζάνια και προσθέτετε από πάνω κανέλα.

 

Η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν.Χανίων « ο Άγιος Πολύκαρπος» σε συνεργασία με τα “Χανιώτικα νέα”, παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα ένα ιστορικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική καταστροφή


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Δικαστική απόφαση: Δολοφονήθηκε η Έφη Τσιχλάκη

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ψήφους 5-2, κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Έφης...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Περιοριστικούς όρους στον τουρίστα για το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Περιοριστικούς όρους σε έναν Βέλγο υπήκοο επέβαλλαν ο Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια Χανίων για τον σοβαρό τραυματισμό 36χρονου Χανιώτη το μεσημέρι του Σαββάτου στο...

Κατέληξε η γυναίκα από το τροχαίο στον Πλατανιά

Κατέληξε, πριν από λίγο, η γυναίκα  που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανιών και είχε παρασυρθεί το βράδυ της Κυριακής από μηχανάκι στον Πλατανιά...

Με ελικόπτερο η διάσωση τουριστών που εξέπεμψαν “SOS” στα ορεινά των Σφακίων

Με ελικόπτερο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από τα ορεινά των Σφακίων, ενός ζευγαριού από το Βέλγιο το οποίο κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού...

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα