Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

…Μισές αλήθειες

Oσο κορυφώνεται ο δημόσιος διάλογος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), αυτοδίκαια θα προκύπτουν και ερωτήματα που εναγωνίως θα ζητούν απαντήσεις.

Ο Δήμος Χανίων είναι η καθημερινότητα των Χανιωτών. Oλα τα άλλα συνδέονται με την γενική πολιτική της εκλεγμένης κυβέρνησης. Γι’ αυτό καλό θα είναι να αποφεύγουμε το “μελίρρυτο άγος” των λεκτικών ακροβασιών που παρουσιάζουν την κορύφωση της φαντασίωσης ως ιδανικό.

Υπάρχουν δυο πλέγματα δράσεων. Το πρώτο συνδέεται με τους ΟΤΑ και το δεύτερο με την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτές οι δυο δράσεις αλλού εφάπτονται και αλλού υπερκαλύπτονται. Επί παραδείγματι η επιχειρηματικότητα μιας πόλης είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη γενική, οικονομική κατάσταση της χώρας, τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε μια συγκεκριμένη συγκυρία, την ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος, τις πραγματικές δυνατότητες της Αγοράς, όπως αυτές ανακύπτουν πάνω σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, και την σχέση αυτών των μεγεθών με τον διεθνή περίγυρο.

Η Τ.Α. παρακολουθεί τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις και συνδράμει για το επιχειρηματικό πλαίσιο, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο, πολιτικό πλαίσιο της χώρας. Επί παραδείγματι κορυφαίες επενδύσεις που θα εξελιχθούν στα Χανιά, αναφύονται ως πρόκληση για την Τ.Α. μόνο εάν πρόκειται για δημοτική περιουσία. Εκεί μπορεί να παρέμβει ο εκλεγμένος δήμαρχος.

Παράλληλα αντιλαμβάνεσθε ότι τώρα με το Υπερταμείο εν πλήρη δράση, η Τ.Α. μετατρέπεται σε έναν φτωχό συγγενή που οικτίρει κατανόηση. Γι’ αυτό λέμε ότι άλλη η επιχειρηματική δράση σε ένα Δημοτικό διαμέρισμα των Βρυξελλών και άλλη στην Αθήνα και στα Χανιά των… ειδικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου τα υποσχόμενα από ορισμένους είναι πτερόεντα δώρα, πάμε παρακάτω… Η καινοτομία είναι εθνική πολιτική που συνταυτίζεται με τα Πανεπιστήμια και τους όρους παραγωγής μιας χώρας. Εν προκειμένω Silicon Valley στα Χανιά με τους δεδομένους ιδεολογικούς κλωβούς το βλέπω…. κομμάτι δύσκολο.

Καλύτερα να φροντίσουμε την καθαριότητα των δρόμων και τον φωτισμό. Χθες, είχαμε μία σύντομη διακοπή νερού στην οδό Αγίων Αποστόλων στον Κουμπέ. Καλύτερα να φροντίσουμε τον φωτισμό, την καθαριότητα και την ύδρευση. Αυτές είναι αυτοδιοικητικές δράσεις.

Ο εκάστοτε Δήμαρχος, δεν είναι υπουργός Οικονομικών ή υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Άλλο παράδειγμα. Στο λιμάνι της Σούδας δραστηριοποιούνται δυο ναυτιλιακές εταιρίες. Θετικό, θεμιτό, ελπιδοφόρο.

Η απόφαση που ορθώς ελήφθη δεν συμπεριελάμβανε στην διαβούλευση την Τ.Α. Ηταν τότε εθνική απόφαση του κ. Κουρουμπλή. Ο Δήμος Χανίων αναλαμβάνει, όμως, δράσεις για την προώθηση της κρουαζιέρας στο εξωτερικό. Ρόλος υπεραρκετός, χρήσιμος, ουσιώδης. Αλλο η πολιτική στο λιμάνι, άλλο τα παράλληλα έργα στο λιμάνι. Αυτά…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα