Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Μειώνονται τα ανασφάλιστα οχήματα στα Χανιά

Σημαντική μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους των Χανίων αλλά και όλης της Ελλάδας, καταγράφηκε τη χρονιά που πέρασε.

Μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων και στα Χανιά διαπιστώνουν οι ασφαλιστές, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Σκιτζή πρόεδρο του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων
Μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων και στα Χανιά διαπιστώνουν οι ασφαλιστές, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Σκιτζή πρόεδρο του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων

O αριθμός των ανασφάλιστων που είχε ξεπεράσει τα 1.000.000 σε όλη τη χώρα, μετά τους ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μειώθηκε κατά 400.000 σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Σημαντική είναι και η μείωση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στα Χανιά. Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, σε αυτό συναινεί ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων. «Λόγω των ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ανασφάλιστα περιορίστηκαν κατά 400.000 σε όλη την Ελλάδα. Μπήκαν πρόστιμα στους ανασφάλιστους και αυτοί έσπευσαν να τα ασφαλίσουν και παράλληλα και οι υπόλοιποι που είδαν ότι κινδυνεύουν και αυτοί με πρόστιμα φρόντισαν επίσης ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους. Απλά στην κρητική ύπαιθρο κυκλοφορούν ακόμα ανασφάλιστα αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν το σκεπτικό ότι τα χρησιμοποιούν μόνο για να πάνε στα χωράφι και σε αγροτικές εργασίες επομένως δεν χρειάζεται να τα ασφαλίσουν», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων κ. Δημήτρης Σκιτζής. Σύμφωνα με τους ασφαλιστές η μη ασφάλιση αγροτικών οχημάτων εγκυμονεί μόνο κινδύνους και κανένα όφελος για τους παραβάτες. Το ασφάλιστρο για τα αγροτικά μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 120 ευρώ το εξάμηνο. «Το ποσό είναι ελάχιστο αν σκεφτούμε πως αν εμπλακεί ένα ανασφάλιστο αυτοκίνητο σε τροχαίο και προκαλέσει ζημιές ή ακόμα και μόνιμη αναπηρία σε άλλο οδηγό ή επιβάτη τότε το ασφάλιστρο που δεν τακτοποίησε θα το πληρώσει “χρυσό”, θα ταλαιπωρείται στα δικαστήρια για χρόνια, χώρια τη ζημιά που θα έχει προκαλέσει σε ένα συνάνθρωπό του. Και όλα αυτά επειδή δεν έκανε έστω και μια μικρή ασφάλεια. Σίγουρα δεν αξίζει», τονίζει ο κ. Σκιτζής.

Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η ασφαλιστική αγορά με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών παρουσιάζει δείγματα ανάκαμψης μετά από χρόνια κρίσης. Σύμφωνα με ορισμένα από αυτά τα στοιχεία:

• Οι τιμές των ασφαλίστρων έχουν μειωθεί την τελευταία 8ετία λόγω της κρίσης. π.χ. Ένα ΙΧ 1400 κυβικών που είχε ασφάλιστρο 171 ευρώ το 6μηνο, πλέον η τιμή έχει πέσει στα 95 με 100 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί τρόποι εξόφλησης ασφαλίστρων όπως η μηνιαία εξόφληση με πιστωτική κάρτα άτομα, κάτι που κάνουν όλες σχεδόν οι εταιρείες.

• Ξεκίνησε η επιστροφή των παραβόλων που είχαν σταλεί σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονται με μια αίτηση που θα κάνει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια ΔΟΥ αλλά θα υπάρχει συμψηφισμός με τυχών οφειλές προς τη ΔΟΥ.

• Τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σε πανελλήνιο επίπεδο αύξηση του αριθμού των ασφαλειών σε ποσοστό 1,2%. Ειδικότερα οι ασφαλίσεις ζωής παρουσιάζουν αύξηση 1,3% (934,6 εκ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2016 και οι υπόλοιπες ασφάλειες ζημιών αύξηση 1% (976 εκ. ευρώ)

• Στον κλάδο υγείας και νοσηλείας τα ισόβια συμβόλαια έχουν αντικατασταθεί από τα συμβόλαια ετήσιας ανανέωσης για τα οποία η ασφαλιστική εταιρεία δεν υποχρεούται να κρατάει αποθεματικά και βγαίνουν με αρκετά χαμηλότερο ασφάλιστρο. Ένα πρόγραμμα νοσηλείας 1600 ευρώ που κάλυπτε ένα ασφαλισμένο 40-45 ετών πριν από δέκα χρόνια τώρα έχει πέσει στα 800-900 ευρώ.

• Στα χρόνια της κρίσης παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα νοσηλείας (κάλυψη ασθενειών, ατυχημάτων, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα) λόγω του ότι οι παροχές των κοινωνικών ταμείων φθίνουν συνεχώς.

• Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθώς από τους μεν εργοδότες θεωρείται ότι είναι και ένα κίνητρο προς τους εργαζόμενους, ενώ για τα ομαδικά το ασφάλιστρο που καταβάλλει ο εργοδότης περνάει ως φορολογικό έξοδο.

• Aύξηση παρουσιάζουν και τα επενδυτικά προγράμματα (αμοιβαία κεφάλαια, με εγγυημένα επιτόκια κ.ά.)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες