Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μήνυμα εκλογών το 2023

Κύριε διευθυντά,
Στοπ σταυροδρόμι: Φίλε προς τα πού πηγαίνουμε;
«Εγώ λέω προς τα εδώ, εσύ τι λες; Εγώ λέω προς τα εκεί, εσύ τι λες; Να το κουβεντιάσουμε, με σκοπό να συμφωνήσουμε στην επιλογή κοινής πορείας;»
Τα σήματα προκαλούν την προσοχή μας στην επιλογή. Να πάμε φίλε δεξιά; Το τι μας περιμένει το γνωρίζουμε, είναι τα ίδια αυτά που βιώνουμε. Να πάμε αριστερά και να παλέψουμε γι’ αυτά που επιθυμούμε; Ποιος πείθει ποιον; Αυτός που βιώνει την απάνθρωπη ζωή μέσα από τις γνωστές απάνθρωπες πολιτικές επιλογές εις γνώση του; Ή αυτός που θέλει να απαλλαχθεί από την κακομοιριά, συνοδοιπορώντας μ’ αυτούς που προσπαθούν για κάτι καλύτερο. Στο δίλημμα δεξιά ή αριστερά υπάρχει και τρίτη επιλογή προς το κέντρο. Τι θα βρούμε; Ίσως διατεταγμένα συσσίτια κοινωνικής αλληλεγγύης, αποφυγή του χειρότερου, ως τάχα ισορροπία για συνέχεια του κατεστημένου;
Στην επιλογή κατεύθυνσης και στις δύο πλευρές περνούν διάφορες σκέψεις, όπως ποιοι τοποθετούν τα σήματα στα σταυροδρόμια της ζωής μας; Συγκρούσεις στις απόψεις, βασισμένες σε ιδεολογικοπολιτικές υποδομές, υποταγμένες σε κόμματα, που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στην κοινωνικοπολιτική μας ζωή. Τα σήματα δεξιά – αριστερά έχουν συγκεκριμένες ονομασίες, με συγκεκριμένες ονομασίες διακλαδώσεων. Στο προς το κέντρο σήμα, υπάρχουν πολλαπλές κατευθύνσεις που δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις στο πού πάει. Η δεξιά ιδεολογία, ξεκάθαρα στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα που έχει φέρει τα δεινά στους λαούς και έχει δημιουργήσει τα βουνά του οικονομικού πλούτου σε μια ολιγαρχία.
Η αριστερή ιδεολογία διαβλέπει να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό, ανατρέποντας τον καπιταλισμό, διαμορφώνοντας κοινωνίες ανθρώπων με αξίες συνανθρωπιάς. Είναι δύσκολο, ανέφικτο όμως όχι, ελπιδοφόρο στις διαμορφώσεις συνειδήσεων με την επικράτηση των καλών μας στοιχείων και την απομάκρυνση των κακών μας.
Φίλε, εσύ τι περιμένεις να βρεις στη δεξιά κατεύθυνση, κάποιους που θα φροντίζουν για σένα χωρίς εσένα, όπως τώρα; Εγώ, ο δρόμος που θέλω να επιλέξω είναι αυτός που θα συναντήσω και άλλους για να συμπορευτούμε στους αγώνες ενάντια στους αυτοβαπτιζόμενους σωτήρες μας. Είναι ο δρόμος της αναζήτησης ενός άλλου κοινωνικού συστήματος, που θα βλέπει τον άνθρωπο σαν κοινωνική αξία και όχι υπηρέτη του χρήματος που βρίσκεται στα χέρια μιας μικρής σε αριθμό πλουτοκρατίας. Η συσσώρευση του οικονομικού πλούτου σε λίγους διασπείρει φτώχεια και κακομοιριά στους πολλούς.
Φίλε, σ’ αυτό το σταυροδρόμι όποιο δρόμο επιλέξουμε, θα συναντήσουμε το κόμμα που θα μας κατευθύνει ή θα μας συντονίζει. Θα μας κατευθύνει στη συνέχεια αυτών που βιώνουμε ή θα μας συντονίζει στην αναπτέρωση της ελπίδας απαλλαγής απ’ αυτούς και αναγέννησης του νέου. Εγώ παίρνω την απόφαση μου, επιλέγω τον συντονισμό μου σε δράσεις, και όχι την κατεύθυνση μου από κάποιους. Απορρίπτω την προς τα δεξιά επιλογή, γιατί θα βρεθώ μπροστά σε ομαδικές απολύσεις από εργασίες, σε αυξημένους φόρους τους θα φεύγουν από τις τρύπιες τσέπες των πολλών και θα πηγαίνουν στα μεγάλα χρηματοκιβώτια των ολίγων της ολιγαρχίας. Θα κατευθύνομαι σε ανομίες για νομιμοποιήσεις παρανομιών και δεν το θέλω. Σε όλα αυτά και σε άλλα πολλά γνωστά που βιώνουμε, θέλω να αντιδράσω δυναμικά, θέλω να συντονίζομαι στις αντιδράσεις αποτελεσματικά. Προσανατολίζομαι στην αριστερά και καλώ κι εσένα φίλε να έρθεις μαζί μας, για να συναντηθούμε μ’ αυτούς που βάζουν το είναι τους για τη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης που θα φέρει εργασίες, θα σταματήσει τις απολύσεις, θα κάνει τα πάνω κάτω υπέρ των πολλών, θα αντιστρέψει τους όρους εξάρτησης κάποιων από κάποιους.
Τόλμησε την αλλαγή. Εγώ τολμώ. Πάμε μαζί, αξίζουμε τα καλύτερα. Το εγώ και το εσύ εκφράζει και τους δυο μας.

Παντελής Χίνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε, διαβάζοντας το άρθρο σας πίστεψα για μια στιγμή ότι ξαναγύρισα στην εποχή 5-6 δεκαετίες πίσω ,τότε που νεαρά παιδιά φοιτητές σπαταλούσαμε ώρες ατελείωτες ξενυχτώντας να βρούμε λύση στα παγκόσμια προβλήματα. Είδαμε δίπλα μας να καταστρέφονται περιουσίες των λαών από την δική μας επαναστατική γυμναστική και ακραίους να οδηγούνται στην “ausserparlamentarische opposition” και στην “rote armee frankion” με το γνωστό σε παγκόσμια θέα τέλος……Η πραγματικότητα στην ζωή μας δίδαξε ότι τελικά ο Θουκυδίδης είχε δίκιο στις διαπιστώσεις του και ότι δεξιά- αριστερά κλπ.κουραφέξαλα είναι να τα συζητάμε πίνοντας τον καφέ μας η το κρασί μας για να περνάμε την ώρα μας…Η μόνη “ιδεολογία” που τελικά οφελεί είναι αυτή της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που προσελκύει επενδύσεις και δίνει στο κράτος την δυνατότητα να έχει έσοδα, που να του επιτρέπουν να προστατεύει τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες. Για να το πετύχεις αυτό απαιτείται μία ικανή ηγετική ομάδα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες κλπ. ονειρώξεις,αντίληψη του συσχετισμού δυνάμεων, για να μπορεί να σταθεί στον ανελέητο παγκόσμιο ανταγωνισμό.”Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι,και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων”, ομολογούσαν οι πρόγονοι μας θεμελιωτές του δημοκρατικού πολιτεύματος.Η όπως έλεγε μια παλιά ευρωπαία πολιτικός και το ζήσαμε πολύ επώδυνα στην πατρίδα μας : “Το διαχρονικό πρόβλημα της αριστεράς και του σοσιαλισμού είναι ότι κάποια στιγμή τελειώνουν τα λεφτά των άλλων”……..Τούτων δοθέντων εύχομαι Καλό Πάσχα. Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα