Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Μηνύματα σεβασμού και αλληλεγγύης

Πολύχρωμο με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, κουζίνα, μπαρ και καφέ, ήταν  το “10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων” που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Χανιά.
Πλήθος κόσμου τόσο το Σάββατο, όσο και χθες παρακολούθησε και συμμετείχε στις συζητήσεις και στις συναυλίες που έστειλαν μηνύματα σεβασμού και αλληλεγγύης

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Στη συζήτηση για το προσφυγικό συμμετείχαν η δικηγόρος και μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών Γιάννα Κούρτοβικ, ο γιατρός Χρήστος Πιπεράγκας και ο Κώστας Γκαζής από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.
«Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε  το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα είναι ζήτημα πολιτικό για μας. Είναι θέμα που συνδέεται με τις αξίες μας, τις αξίες του ανθρωπισμού αλλά και την αντίληψή μας για την κοινωνία που θέλουμε. Μια κοινωνία αλληλέγγυα, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης που δεν μπορεί να υπάρχει αν ένα κομμάτι της είναι αποκλεισμένο» είπε η κα Γιάννα Κούρτοβικ.
Η δικηγόρος επεσήμανε πως τις ημέρες μας το φαινόμενο της μετανάστευσης «είναι κύρια προσφυγικό καθώς σε ποσοστό 80% οι προσφυγικές ροές είναι αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων. Η μετανάστευση είναι συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της τεράστιας ανισοκατανομής του πλούτου στον πλανήτη. Δεν μπορεί να σταματήσει  η μετανάστευση αν αυτές οι πολιτικές που συνθλίβουν τις φτωχές χώρες δεν αλλάξουν και δεν υπάρξει στήριξη των χωρών αυτών, ώστε να κρατήσουν τους πληθυσμούς τους».

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
“Καπιταλισμός και ψυχική υγεία” ήταν το θέμα της δεύτερης εκδήλωσης της ημέρας. Στην εισήγησή του ο Φοίβος Ζαφειρίδης ψυχίατρος, τέως αν. καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου τόνισε μεταξύ άλλων πως «στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες η ψυχιατρική νοσηρότητα και τα ψυχολογικά προβλήματα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό πιστοποιείται από ποικίλες επιδημιολογικές έρευνες που δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια: Κατάθλιψη, εξάρτηση από αλκοόλ – ναρκωτικά – internet, εφηβική κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα, ενδοσχολική βία, ποικίλες ψυχώσεις συνθέτουν μία απογοητευτική εικόνα για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στον δυτικό κόσμο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια για την κατάσταση της ψυχικής υγείας αναφέρει πως 25% του πληθυσμού των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών πάσχουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόγνωσης που χρησιμοποιούν προβλέπουν ότι το 2050 το 50% των ανθρώπων στη Δύση θα πάσχουν από τέτοιου είδους προβλήματα». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «στην πραγματικότητα η τεράστια αύξηση των δεικτών ψυχοπαθολογίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την άνευ όρων παράδοση των Δυτικών Κοινωνιών στην Οικονομία της Αγοράς».

Πορεία χθες στο κέντρο των Χανίων
Πορεία για “όχι” στο δημοψήφισμα και “όχι” σε κάθε συμφωνία με τους δανειστές πραγματοποιήθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ χθες το απόγευμα στα Χανιά. Η συγκέντρωση και η πορεία πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 το απόγευμα με έναρξη από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα για «έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ».
Την Παρασκευή τις εμπειρίες τους από τα όσα είδαν στην Ανατολική Ουκρανία στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Αντιφασιστικού Καραβανιού Αλληλεγγύης μετέφεραν αντιφασίστες που συμμετείχαν σε αυτό σε εκδήλωση του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στα Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα