Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος

Μήνυματα για την προστασία του περιβάλλοντος στέλνει το  Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων το οποίο διακρίθηκε ως «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο».

Η εκδήλωση έπαρσης της σημαίας του «Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου», πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα. Η σημαία αυτή του απονεμήθηκε, όπως και σε άλλα 52 σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το Νηπιαγωγείο υλοποιεί διαδικασίες και δράσεις προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του σε αειφόρο σχολείο από το 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε».
Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην αειφόρο ανάπτυξη την οποία παρακολούθησαν αρκετοί γονείς, εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και ο εφημέριος της Ενορίας.
Για την εκδήλωσή τους μίλησε στα «Χ.ν.» η Ειρήνη Χιωτάκη, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου υπογραμμίζοντας ότι «ήταν το 2014 όταν προτάθηκε από τη συνάδελφό μας Χριστίνα Τζομπανάκη, η οποία είχε και τη διεύθυνση του σχολείου τότε, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε», μια πρόταση που όλοι… αγκαλιάσαμε.  Έτσι, λοιπόν, από το 2014 το νηπιαγωγείο μας ξεκίνησε να υλοποιεί δράσεις προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του σε αειφόρο σχολείο».
Η ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε: «Το καινούργιο που έφερε το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η οργάνωση των δράσεων, που υλοποιούνται στο σχολείο, στο πλαίσιο 8 πυλώνων αειφορίας: Δημοκρατία, συμμετοχή και ένταξη στο σχολείο – Μια σχολική κοινότητα μη Βίας, Η βελτίωση του πλαισίου μάθησης, Η προαγωγή του πολιτισμού και των τεχνών στο σχολείο, Ο σχολικός κήπος, Η  πολιτική για την εξοικονόμησης ενέργειας, Η ορθολογική διαχείριση του νερού, των υλικών και των απορριμμάτων, Η προαγωγή της υγείας, ψυχικής και σωματικής στο σχολείο. Από τους πυλώνες αυτούς καθορίζονται οι πρακτικές και παρακολουθείται η πορεία του σχολείου προς την αειφορία». Η κα Χιωτάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους εκείνους που συνέβαλαν, «ώστε το σχολείο μας να πάρει αυτή την τόσο σημαντική διάκριση», «τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Την κα Πόπη Δενδράκη, την κα Έλσα Γκαρνέτα, την κα Μιχαέλα Παντελάκη, την κα Κατερίνα Μπουκουβάλα, την κα Χριστίνα Τζομπανάκη, η οποία είναι η ψυχή του προγράμματος και συντονίστριά του, τα παιδιά, τους γονείς, την τοπική κοινότητα και τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εμφανώς ικανοποιημένος ο προιστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Εμμανουήλ Μηλιαράκης για τις δράσεις του σχολείου υπογράμμισε ότι «είναι μια πολύ σημαντική διάκριση του νηπιαγωγείου μας που βοηθάει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια στάσεων και αξιών των αυριανών πολιτών έτσι ώστε να συμβάλλουν και να αγωνίζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας».

Η ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ
Από την πλευρά της η νηπιαγωγός Χριστίνα Τζομπανάκη που είχε την ιδέα και είναι συντονίστρια του προγράμματος, σημείωσε: « Η έννοια της Αειφορίας (αεί + φέρω = για πάντα φέρω) δίνει έμφαση στο ότι οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να κληρονομήσουν τουλάχιστον όσο πλούτο, φυσικό και ανθρωπογενή, έχουμε κληρονομήσει και εμείς. Το πρόγραμμα αυτό υιοθετεί το πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και συνδέεται με την πραγματική ζωή των παιδιών, επικεντρώνεται στο μέλλον και στη δράση, ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, βασίζεται στις αξίες και καλεί σε συμμετοχή.
Με τη σημαία «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» βραβεύτηκαν 53 σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα, από τα 202 που συμμετείχαν στη διετή εφαρμογή του προγράμματος, συντονίστρια του οποίου είναι η Δρ Αγγελική Τρικαλίτη. Η σημαία αυτή συμβολίζει τη δέσμευση του σχολείου για τη συνέχεια της προσπάθειας και στο μέλλον. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το Νηπιαγωγείο μας και το Δημοτικό Σχολείο Ρουσοσπιτίου Ρεθύμνου είναι τα μόνα σχολεία στην Κρήτη που τους έχει απονεμηθεί η σημαία αυτή».

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες