Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μηνύματα για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής

2Η αποδέσμευση από την Ε.Ε., η διαγραφή του χρέους καθώς και η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, αποτελούν, μεταξύ άλλων, βασικά στοιχεία ενός εναλλακτικού πολιτικού προγράμματος ώστε η Ελλάδα να βγει από την κρίση και να ανακτήσει τον έλεγχο του εαυτού της.

Αυτό επεσήμαναν μεταξύ άλλων, οι ομιλητές στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Η αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. και η απάντηση του αντικαπιταλιστικού κινήματος” που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στο πλαίσιο του 13ου Αντιπολεμικού Διημέρου. Συγκεκριμένα το μέλος του Σ.τ.Α. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση Γιάννης Κυριακάκης επεσήμανε ότι «η παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. για 33 χρόνια έχει προκαλέσει μόνο ζημιά και κακό στον λαό με αποκορύφωμα την τελευταία 4ετία, η οποία τον έχει οδηγήσει σε μια συνολική εξαθλίωση και μια καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας καθώς και μια επιδείνωση όλων των οικονομικών της μεγεθών, ενώ έχει βυθίσει τη νεολαία και τον λαό στην απελπισία, τις αυτοκτονίες κ.λπ.».

«Πιστεύουμε λοιπόν ότι υπάρχει άλλος δρόμος», ανέφερε συνεχίζοντας ο κ. Κυριακάκης και συμπλήρωσε ότι βασικά χαρακτηριστικά αυτού του δρόμου «είναι η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η διαγραφή του χρέους –μιας και το έχουμε πληρώσει πολλές φορές και ξανακαλούμαστε να το πληρώσουμε στο ακέραιο- και η αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ». «Μαζί με αυτά υποστηρίζουμε την ανάγκη ύπαρξης ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος με την έννοια να χτυπηθεί το κεφάλαιο και η μεγάλη ιδιοκτησία όχι ως ιδεολογικό ζήτημα, αλλά γιατί αποτελεί θέμα επιβίωσης του λαού», τόνισε ο κ. Κυριακάκης και πρόσθεσε ότι βασικά στοιχεία ενός τέτοιου προγράμματος είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που παράγουν βασικά αγαθά, η ανασυγκρότηση της παραγωγής και της οικονομίας, η βαριά φορολόγηση του κεφαλαίου και η δημιουργία θέσεων εργασίας «ώστε να έχουμε δουλειές, δικαιώματα, μισθούς, υγεία, παιδεία, λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία τα οποία στις μέρες μας τείνουν να εξαφανιστούν».

Ερωτηθείς για το αν είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική σε ένα “εχθρικό” διεθνές περιβάλλον ο κ. Κυριακάκης σημείωσε σχετικά: «Για να δούμε αν αυτό που λέμε είναι ρεαλιστικό ή ουτοπικό θα πρέπει να δούμε ποιο μέλλον μας επιφυλάσσουν και τι θα μας συμβεί αν ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας λένε. Αυτό λοιπόν που θα μας συμβεί, με βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο που ισχύσει από 1-1-2014, είναι ότι η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, αν χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης -που θα χρειαστεί γιατί δεν εξυπηρετείται το χρέος- θα μπει σε μια διαρκή εποπτεία, η οποία θα την υποχρεώνει να μειώνει το δημόσιο χρέος κατά 1/20 του ΑΕΠ.

Άρα η χώρα μας θα είναι γύρω στα 50 χρόνια σε διαρκή εποπτεία. Να θυμίσουμε δε ότι το 1898 όταν μπήκαμε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και πήραμε κάποια δάνεια για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας ήμασταν υπό εποπτεία μέχρι το 1978. Νομίζουμε λοιπόν ότι χαλκεύουν ξανά τέτοιου τύπου αλυσίδες για τον λαό μας. Από εκεί και πέρα, αν αυτά που λέμε μπορεί να γίνουν μέσα σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αφού δεν έχουμε άλλη λύση, πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν λέμε ότι αυτός ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας και επίσης εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο θα τροφοδοτήσει παρόμοιες διεργασίες και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη». Μιλώντας για το ίδιο θέμα το μέλος Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Μαριάννα Τσίχλη υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. και ιδίως η ΟΝΕ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον τρόπο και την οξύτητα που εκδηλώθηκε η κρίση στην Ελλάδα».

«Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη ήταν μια σαφής ιδεολογική και πολιτική επιλογή από τις κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα κι αυτή η επιλογή εισήγαγε την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες σε μια διαδικασία εμπέδωσης ενός αντιδραστικού συσχετισμού», τόνισε η κα Τσίχλη και συμπλήρωσε πως «αυτό φαίνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, το σύμφωνο σταθερότητας, τον δημοσιονομικό προσανατολισμό, τα μνημόνια κ.λπ.». Παράλληλα επεσήμανε ότι «απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει η αντικαπιταλιστική αριστερά να παίξει κεντρικό ρόλο και να συμβάλλει στο να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να υπάρξει ένα μεγάλο όσο το δυνατόν ευρύτερο αριστερό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο» που θα διεκδικήσει και εναλλακτική προοπτική για έξοδο από την κρίση «με άξονες τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΟΝΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την παύση πληρωμών, την εθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων κ.λπ.».

Να σημειώσουμε τέλος ότι στη συζήτηση παρέμβαση – ομιλία έκανε και ο επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καλτσώνης. Τη δεύτερη ημέρα του διημέρου η συζήτηση αφορούσε τον “αντιδραστικό ρόλο της Ε.Ε. και την απάντηση του αντικαπιταλιστικού κινήματος”, την οποία και παρακολούθησαν δεκάδες Χανιώτες. «Η έξοδος από την Ε.Ε. και το ευρώ, σε σύνδεση με άλλα μέτρα, όπως η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων στα πλαίσια ενός συνολικότερου επαναστατικού – αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης, οφείλουν να αποτελέσουν μάχιμα αιτήματα του πληττόμενου λαού σήμερα», επεσήμαναν οι εισηγητές. Ακολούθησε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τον Ψαρογιώργη και το Μανωλάκη, τους Paint it Blue και τους Cosmonuts.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα