Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μηνύματα ανθρωπιάς σε εκδηλώσεις στα Χανιά για το προσφυγικό

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στη δημόσια υγεία και στις τοπικές κοινωνίες της χώρας, από την φιλοξενία προσφύγων, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να πάψουν να ανησυχούν, σε όσα κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν, με σκοπό να διχάσουν την ελληνική κοινωνία». Oι παραπάνω επισήμανσεις έγιναν στην διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από την “Πρωτοβουλία Πολιτών” με τη στήριξη τοπικών – εκπαιδευτικών φορέων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου(ΚΑΜ). Στην εκδήλωση, που έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, συζητήθηκαν τρεις θεματικές ενότητες που αφορούσαν την διαμονή, την υγεία και την παιδεία των προσφύγων. Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χανίων στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΤΟ Κ.Α.Μ.

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στο ΚΑΜ, μιλώντας στους δημοσιογράφους το μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Άγης Τερζίδης και σε ερώτηση το αν η δημόσια υγεία κινδυνεύει από τους πρόσφυγες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνει μέτρα, αφού έχει επιδημιολογική επιτήρηση από τον Μάϊο, παρατηρούμε όλες τις πιθανές επιδημίες σε καταυλισμούς και παρεμβαίνουμε ανάλογα, με εμβολιασμούς, δίνουμε οδηγίες υγιεινής, και ατομικής καθαριότητας ενώ ταυτόχρονα γίνεται επίβλεψη των χώρων. Το να πει κανείς ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα άνθρωποι που ζούνε σε συνθήκες όπως αυτές, να αναπτύξουν ασθένειες δεν είναι αλήθεια. Από την άλλη μεριά όμως οργανωμένα τις ελέγχουμε και τις αντιμετωπίζουμε. Εκείνο που ξέρουμε και από την διεθνή βιβλιογραφία είναι ότι αναπτύσσουν ασθένειες στις χώρες φιλοξενίας τους, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσής τους, και της μειωμένης πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Αν αναιρέσουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα». Ο κ. Τερζίδης σημείωσε επίσης ότι « με το να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες σε σταθερές δομές, σε σπίτια ή άλλα καταλύματα, μειώνουμε την εμφάνιση ασθενειών γιατί ας μη ξεχνάμε ότι, όποια υγειονομική υποστήριξη παρέχεις σε ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι επιρρεπείς σε ασθένειες. Άρα το πρώτο βήμα είναι η ασφαλής κατοικία, την οποία θα έχουν όσοι έρθουν στην Κρήτη».

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Στήριξη των Παιδιών των Προσφύγων Νέλλη Ασκούνη τόνισε ότι «το να πάνε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση γιατί δεσμεύεται από τις διεθνείς συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή». Η ίδια πρόσθεσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η χρονιά αυτή είναι μεταβατική, προενταξιακή θα την λέγαμε, γιατί ο στόχος της πολιτείας είναι τα παιδιά αυτά να πάνε στα σχολεία και όχι να δημιουργηθούν σχολεία, μέσα στους καταυλισμούς. Τα παιδιά των προσφύγων δεν πάνε στο σχολείο αν δεν έχουν πρώτα εμβολιαστεί». Η κα. Ασκούνη ξεκαθάρισε αναφορικά με τους πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στη πόλη μας, σε σπίτια ή καταλύματα (ξενοδοχεία κ.α.) ότι «τα παιδιά των οικογενειών αυτών θα φοιτήσουν σε κανονικά σχολεία, ανάλογα με την περιοχή διαμονής τους».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πρωτοβουλίας Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” Γιάννης Σαρρής χαρακτήρισε την ημερίδα για το προσφυγικό, ως εκδήλωση πολιτισμού τονίζοντας ότι «μόνο με τον πολιτισμό, την παιδεία και τον διάλογο, μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει την φρίκη των ρατσιστικών επιθέσεων και τον φασισμό, ένα σκηνικό το οποίο με φτηνό τρόπο κάποιοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, διαχωρίζοντας την κοινωνία, ενώ στη πράξη- σαν πόλη- πρέπει να είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για της δομές αλληλεγγύης της, οι οποίες τόσα χρόνια στήριξαν, στηρίζουν και θα στηρίζουν κάθε άνθρωπο που δεν έχει στέγη, φαγητό και που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σ΄ αυτή την εξαθλίωση που έχει δημιουργήσει η καταστροφή και ο ”πόλεμος”». Την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών στήριξαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – Παράρτημα Κρήτης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου και το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων.

Η εκδήλωση του Κ.Ι.Φ.Α.Χ. Στο μεταξύ, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Μετάδοση ασθενειών ή σθένους;» διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (ΚIΦΑΧ), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει για την προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας και των υγειονομικών για την προοπτική της φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας, αλλά και για τη διάχυση της εμπειρίας που απέκτησαν οι εθελοντές του κατά τις δύο αποστολές που πραγματοποίησαν πέρυσι σε Λέσβο, Χίο και Ειδομένη. Καλεσμένοι σε αυτή την εκδήλωση ήταν οι γιατροί Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Άγης Τερζίδης, μέλος του δ.σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΚΙΦΑΧ γιατρός Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος επεσήμανε τη σταθερή προσήλωση του ΚΙΦΑΧ στην αλληλεγγύη και τη σημασία που έχουν τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να εκφραστούν οι φόβοι των πολιτών και να απαντηθούν από τις πλέον έγκυρες πηγές. Το λόγο πήρε πρώτος ο Θ. Ρόζενμπεργκ ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και στις ιδιαίτερες ανάγκες που απαιτεί η δουλειά για έναν υγειονομικό στο πεδίο είτε αυτό είναι ένας καταυλισμός, ένα κέντρο φιλοξενίας είτε η πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, στην οποία τυχόν απευθύνεται ο εγκατεστημένος πρόσφυγας. Υπογράμμισε ότι οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία, αν και έχουν μειωθεί, δεν έχουν πάψει, γεγονός που σε συνδυασμό με τη δυσκολία στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου και εξήρε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων διαλόγου στην προετοιμασία του περιβάλλοντος υποδοχής, ώστε ούτε οι πολίτες ούτε οι πρόσφυγες να βιώνουν τις ασφυκτικές συνθήκες των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά αλλά και τη Μακεδονία ή την Αττική.

Στη συνέχεια, ο Ά. Τερζίδης σκιαγράφησε το προφίλ των προσφύγων, παρουσιάζοντας το μεγάλο ποσοστό ευπαθών ομάδων, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά, αλλά και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και στοιχειοθετεί την απελπισία και τη μαζικότητα με την οποία εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο μεγάλο ποσοστό παιδιών και δη ασυνόδευτών, πάνω από το 30%, και στην κάλυψη της αναγκαιότητας της πρώτης φάσης εμβολιασμού τους, εκστρατεία που έχει καλύψει τον παιδικό πληθυσμό σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει παιδί που να πηγαίνει σε σχολική μονάδα και να μην έχει εμβολιαστεί κανονικά. Ακολούθησε συζήτηση που εστίασε κυρίως στην αγωνία των πολιτών για συγκεκριμένο σχεδιασμό, και από την πλευρά της οργανωμένης πολιτείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα