Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ στέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να εκφράσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στην DW, το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, χωρίς να ανακοινώνεται το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, θα διαπιστώνεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και συνεπώς δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

ΕΕ: Όχι σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα διαπιστώνουν επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συζητηθεί ούτε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ζητάει συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Πάντως με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν αρκετές χώρες, το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί η αναβολή της λήψης απόφασης για το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία, ωστόσο για πολλά κράτη μέλη οι ενταξιακές πορείες των δύο χωρών προς την ΕΕ πολιτικά συνδέονται μεταξύ τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες