Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Μικροί κινηματογραφιστές στο Μουσείο Τυπογραφίας

» Επίσκεψη μαθητών των δημοτικών σχολείων Παζινού και Δερύνειας Β’

Ενα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της τυπογραφίας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μικροί κινηματογραφιστές των δημοτικών σχολείων Παζινού του Δήμου Χανίων και Δερύνειας Β’ της Κύπρου που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.

Οι μαθητές από την Κύπρο μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, την προηγούμενη ημέρα είχαν παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων το ντοκιμαντέρ που συν-δημιούργησαν με τους μαθητές από τον Παζινό, για την ιστορία της Τουρκικής εισβολής στην Αμμόχωστο, το οποίο πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων cineΜαθήματα και CREDOC του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο Μουσείο Τυπογραφίας ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του Μουσείου Έλια Κουμή και παράλληλα στο αμφιθέατρο του μουσείου πραγματοποίησαν μια ακόμα δράση ενταγμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

«Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κατακτούν τον ιστορικό γραμματισμό στον βαθμό που αυτό θα τους επιτρέψει να αυτοπροσδιορίζονται και τα ίδια μέσα στον χρόνο, γνωρίζοντας τα επιτεύγματα των προηγούμενων γενεών και καθορίζοντας τη δική τους πορεία και εξέλιξη», σημείωσε αναφορικά με την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας η επιθεωρήτρια γενικών μαθημάτων δημοτικών σχολείων στην Κύπρο Ελένη Παπανικόλα. «Ζώντας βιωματικά την ιστορία, όπως μέσα από επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις ή συγκεντρώνοντας μαρτυρίες όπως έγινε με το ντοκιμαντέρ, τα παιδιά μπορούν καλύτερα να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες αλλά και κριτική ικανότητα», πρόσθεσε η κα Παπανικόλα, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά μέσα από το Μουσείο έρχονται σε επαφή με έναν κόσμο που τους είναι κάπως ξένος τόνισε ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να αποδειχθεί πολύ διδακτική καθώς οι μαθητές συνειδητοποιούν ότι αυτό που σήμερα κυριαρχεί, δηλαδή ο ψηφιακός κόσμος, δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν τα προηγούμενα στάδια εξέλιξης στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ο δήμαρχος Δερύνειας Άνδρος Καραγιάννης, που συνόδευσε σε αυτό το ταξίδι τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου του Δήμου του, δήλωσε ενθουσιασμένος από το Μουσείο: «Είναι μια εξαιρετική εκπαιδευτική συνάντηση στο Μουσείο Τυπογραφίας. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νομίζω ότι αποκόμισαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Είναι σημαντικό τα σημερινά παιδιά να μάθουν από που προέρχονται τα βιβλία που πιάνουν στα χέρια τους. Ιδιαίτερα σε μια εποχή ψηφιακή όπου πιθανόν, σε κάποια χρόνια, να μην υπάρχουν τυπωμένα βιβλία».

Η διευθύντρια του Κυπριακού σχολείου, Ευα Αναστασίου – Τακούση, τόνισε ότι τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν πολλά από μια τέτοια επίσκεψη: «Τα σημερινά παιδιά, είναι τα παιδιά του “touch”, της τεχνολογίας, των διαδραστικών πινάκων, του προτζέκτορα. Εχει χαθεί η επαφή και θέλουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων. Είτε της τυπογραφίας, μέσα από μουσείο τυπογραφίας, είτε του τόπου μας όπως έγινε με το ντοκιμαντέρ. Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται και τα παιδιά να μπορούν να συνειδητοποιήσουν για παράδειγμα τη δουλειά που κρύβεται πίσω ένα τυπωμένο φύλλο ή ένα βιβλίο».

Από το δημοτικό σχολείο του Παζινού η εκπαιδευτικός Κατερίνα Χρυσάνθου μίλησε για την παιδαγωγική διάσταση της επίσκεψης τονίζοντας ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο της τυπογραφίας: «Από το σχολείο μας έχουν έρθει στο Μουσείο διάφορες τάξεις και κατά το παρελθόν. Είναι ένα από τα λίγα μουσεία του είδους του που υπάρχουν στην Ευρώπη και έχει πολύ ενδιαφέρον οι μαθητές να μάθουν για πράγματα που μπορεί να θεωρούν δεδομένα αλλά όταν έρχονται σε επαφή βλέπεις στο πρόσωπό τους την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους», ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.”.

Απονομή βραβείων 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας

Η τελετή απονομής των βραβείων και επαίνων του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με 628 συμμετοχές από 68 χώρες, φέρνοντας τα Χανιά και την Κρήτη στο επίκεντρο των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας από όλο τον κόσμο.
Μετά την απονομή, η έκθεση αφίσας με τα τριάντα έργα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για έναν χρόνο περίπου, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Καλωσόρισμα από τον Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή και Πρόεδρο Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας

– Παρουσίαση του διαγωνισμού από την Έλια Κουμή, διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας.

– Σύντομες ομιλίες από τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

• Γιάννη Μπελιμπασάκη, Επίκουρο Καθηγητή, Εργαστήριο Χαρακτικής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
• Δημήτρη Παπάζογλου, σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας
• Αριάδνη Περράκη, CEO Χαρτιά Περράκης
– Απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων στους νικητές του 6ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα