Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Μικρό… καλάθι από τους καταναλωτές στις λαϊκές αγορές

Καθρέφτης της κρίσης οι λαϊκές αγορές και στα Χανιά, όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται μόνο τα απαραίτητα λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Αυτό επισημαίνουν έμποροι και παραγωγοί στα “Χ.Ν.” δηλώνοντας μάλιστα ότι τα παζάρια για τις τιμές εντείνονται. Kατά τη χθεσινή επίσκεψή μας στη Νέα Χώρα καταγράψαμε και τις αντιδράσεις των επαγγελματιών για τη νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης, η οποία από χθες ξεκίνησε να λειτουργεί στην οδό Μονής Γωνιάς, από τη συμβολή της με την οδό Σελίνου έως και τη συμβολή της με την οδό Κισάμου και όχι στην Ακτή Κανάρη που ήταν μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λαϊκή στην Ακτή Κανάρη έχει περισσότερη κίνηση από κόσμο, ενώ άλλοι ότι και στη νέα τοποθεσία τα πράγματα δεν θα αλλάξουν σημαντικά. Ομως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 

Σταύρος: «Καλύτερη λύση η ΑΒΕΑ»

 

«Θεωρώ ότι στην Ακτή Κανάρη το καλοκαίρι έχει περισσότερο κόσμο τόσο από μόνιμους κατοίκους, αλλά και από περαστικούς. Τον χειμώνα όμως το κρύο είναι πολύ έντονο και η κίνηση μειωμένη. Η πρόταση που έχουμε κάνει στον Δήμο και την οποία έχει αποδεχθεί, δηλαδή να μεταφερθεί η λαϊκή της Πέμπτης στον χώρο της ΑΒΕΑ, νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση για όλους. Το σημαντικό με την ΑΒΕΑ είναι ότι δεν θα χρειάζεται κάθε έξι μήνες να μετακινούμαστε, αλλά και δεν θα κλείνουμε κανένα δρόμο με αποτέλεσμα να μην ενοχλούμε κανένα». Ο κ. Σταύρος ζήτησε από τον κόσμο να στηρίζει τις λαϊκές, αφού και αυτές με τη σειρά τους στηρίζουν την τοπική οικονομία, ενώ όπως υπογράμμισε «η λαϊκή αγορά είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης με ντόπιους παραγωγούς, που στηρίζουμε και προσφέρουμε στην τοπική οικονομία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαθέσει είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς τρόφιμα και άλλα προϊόντα σε συνανθρώπους μας και οικογένειες που έχουν ανάγκη». «Δυστυχώς η βαριά φορολογία, η ανεργία, οι πετσοκομμένες συντάξεις, η αναλγησία της κυβέρνησης να στηρίξει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δημιουργούν απίστευτες εικόνες λύπης, αφού, αν έρθετε μετά τις 3 μ.μ., όταν τελειώνει η λαϊκή, θα δείτε Ελληνες να μαζεύουν από κάτω ό,τι αφήνουν οι παραγωγοί και οι έμποροι προϊόντων. Αν βλέπουμε τέτοιες εικόνες στην πόλη μας, φανταστείτε τι γίνεται στην Αθήνα και σε άλλες μεγαλουπόλεις στη χώρα μας. Δεν πάμε καλά καθόλου», κατέληξε ο κ. Σταύρος.

 

Αντώνης: «Καλύτερα στην Ακτή Κανάρη»

«Θεωρώ ότι η λαϊκή της Πέμπτης θα ήταν καλύτερα να παραμένει στην Ακτή Κανάρη στο Κολυμβητήριο. Στην περιοχή εκεί είχαμε περισσότερη κίνηση και περισσότερους χώρους για πάρκινγκ. Γενικά όμως είτε εκεί είτε εδώ η κίνηση έχει περιοριστεί αισθητά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ ο κόσμος αγοράζει τα τελείως απαραίτητα».

 

Γιώργος: «Απομονωμένος χώρος»

 

«Πριν από δύο χρόνια περίπου που είχαμε ξαναέρθει εδώ δεν είχαμε καθόλου κίνηση. Γενικά ο χώρος είναι λίγο απομονωμένος, δεν έρχεται πολύς κόσμος όπως στο Κολυμβητήριο, που εκεί υπάρχουν και πιο πολλές γειτονιές και σπίτια. Ευελπιστούμε πάντως να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό».

 

Μανώλης: «Καθημερινότητα τα παζάρια»

 

«Για τον χειμώνα είναι καλύτερα εδώ που ήρθαμε απ’ ότι στην παραλία. Τον χειμώνα στο Κολυμβητήριο έχει λίγο κόσμο, αφού την περιοχή “πιάνει” εύκολα ο καιρός, έχει πολύ κρύο, είμαστε εκτεθειμένοι στη βροχή γιατί είναι ανοικτά και οι καιρικές συνθήκες αποτρέπουν πολλούς ηλικιωμένους να έρθουν να ψωνίσουν. Πάντως είτε κρύο είτε ζέστη, βροχή ή ήλιος, η λαϊκή αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος αγοράζει τα εντελώς απαραίτητα, αυτά και με δυσκολία, ενώ τα παζάρια στις τιμές είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις περιοχές που γίνονται λαϊκές».

 

Γιάννης: «Δύσκολα για όλους τα πράγματα»

«Αν και είναι ακόμα νωρίς, αφού μόλις σήμερα (χθες) ήρθαμε εδώ, πιστεύουμε ότι θα έχουμε κόσμο. Δεν πιστεύω ότι φταίει η τοποθεσία αν θα έχουμε κόσμο ή όχι. Τα χρήματα είναι αυτά που καθορίζουν την αγοραστική δύναμη του πελάτη στο να ψωνίσει περισσότερα είδη από τη λαϊκή, ενώ λόγω κρίσης έχουν αρχίσει και τα παζάρια στις τιμές. Τι να κάνουμε όμως για όλους μας είναι δύσκολα τα πράγματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα