Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μίκης Θεοδωράκης

» Κολώνα του σύγχρονου Ελληνισμού, Κολώνα της Δημοκρατίας, Κολώνα του παγκόσμιου πολιτισμού

Κύριε διευθυντά,

τα κρητικά χώματα σκέπασαν το φθαρτό σώμα του μεγάλου αγωνιστή, του μεγάλου συνθέτη, του μεγάλου Έλληνα, του παγκόσμιου Μίκη. Όμως η ψυχή του και η ανεξίτηλη μορφή του θα πετούν παντοτινά άφθαρτες στα μήκη και τα πλάτη του ουρανού, η αστείρευτη ορμή του θα συνεχίσει να ξεσηκώνει και να εμπνέει, η μουσική του δημιουργία να ευφραίνει με τη γλύκα της μα και να αστραποβροντά με τον επαναστατικό παλμό της. Από ψηλά ο μεγάλος μαέστρος θα διευθύνει τις ορχήστρες του κόσμου που θα παίζουν τα μοναδικά έργα του.

Ο Μίκης, σε χρόνια δύσκολα, αγωνίστηκε για τις ιδέες του, τις πανανθρώπινες αξίες. Εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα, τον κατεξοχήν φορέα αυτών των αξιών.

Πάλεψε με τους συντρόφους του στους δρόμους, στις πλατείες, στις φυλακές, στην εξορία. Συγχρόνως με τα τραγούδια του, τα τραγούδια του αγώνα και της ελευθερίας δυνάμωνε τους συναγωνιστές του και απάλυνε τα μαρτύριά τους.

Η μουσική του, παντρεμένη με έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων ποιητών, ήταν κάλεσμα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τη χούντα. Έδωσαν ανάταση στους κατατρεγμένους, στους αδικημένους, ανάταση στο Λαό.

Ο πολιτικός Μίκης έχοντας στο όραμά του όλο τον Λαό, όλη την Ελλάδα, ξεπέρασε τα κομματικά στεγανά και όρια, χωρίς ποτέ να προδώσει την ιδεολογία του. Όραμά του ήταν η επούλωση των πληγών του εμφυλίου πολέμου, εθνική συμφιλίωση, η Δημοκρατία, η Ειρήνη.

Όραμά του να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης. Ο Μίκης, ένας σύγχρονος Τιτάνας, σήκωσε την Ελλάδα ψηλά.

Οι επικρίσεις για τις πολιτικές επιλογές του, μπροστά στη μεγάλη πορεία του γρήγορα εξανεμίζονται. Η συντηρητική παράταξη κάνοντας υπέρβαση του εαυτού της, αναγνωρίζει το μεγάλο έργο του, τον σπουδαίο Έλληνα. Ο Μίκης της Ελλάδας με τους αγώνες του και το μουσικό του έργο έγινε ο Μίκης του Κόσμου. Ο παγκόσμιος πρεσβευτής μας, ο μεγάλος καταγγέλτης της ελληνικής ανώμαλης επταετίας.

Οι συναυλίες του στα κατάμεστα από κόσμο στάδια του εξωτερικού ήταν μυσταγωγίες, πνευματικές ανορθώσεις. Ο μεγάλος δημιουργός δυνάμωνε το αγωνιστικό φρόνημα των λαών, ενάντια σε φασιστικά καθεστώτα, ενάντια στην αδικία και στις ανισότητες. Δυνάμωνε τους αγώνες για Ειρήνη και Δημοκρατία. Γιατί οι αγώνες δεν έχουν σύνορα, η Δημοκρατία δεν έχει σύνορα, η μουσική δεν έχει σύνορα. Γιατί ο Μίκης, δεν είχε σύνορα.

Μυλωνάκης Γεώργιος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα