Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Μια ξεχωριστή ημερίδα για τον Μίκη Θεοδωράκη απόψε στο Αρκαλοχώρι

Μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα “Ημερίδα” πραγματοποιείται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στον Δήμο Μινώα-Πεδιάδα και πιο συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου.
Μια εβδομάδα πριν από την ιστορική συναυλία στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, 4 Σεπτέμβρη, με τους εμβληματικούς ερμηνευτές των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη και Μανώλη Μητσιά. Το θέμα της είναι”Η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη”. Ανάλογη Ημερίδα δεν θα πρέπει να έχει ξαναγίνει στην Κεντρική και Ανατολική Κρήτη και ίσως σε όλη την Κρήτη, από τότε που έγινε το παγκόσμιο συνέδριο με θέμα “Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος, ο δημιουργός,ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός” με πρωτοβουλία του Νομάρχη Γιώργου Κατσανεβάκη και της Νομαρχίας Χανίων στα Χανιά στις 29, 30 και 31 Ιουλίου του 2005 με τη ευκαιρία των 80χρονων γενεθλίων του. Και το διεθνές συμπόσιο που έγινε στη Χερσόνησο με αντικείμενο τη θεωρία του Μ.Θεοδωράκη για τη “Συμπαντική Αρμονία” με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Κρήτης, του πρύτανη Ιωάννη Παλήκαρη και του καθηγητή Ιωάννη Κουγιουμουτζάκη και την υποστήριξη της αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Ομιλητές θα είναι άνθρωποι που μελέτησαν το έργο του ή γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον Μεγάλο μας Μουσουργό, όπως οι κορυφαίοι των ελληνικών Τεχνών και των Γραμμάτων Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιώργος Μονεμβασίτης με απ’ευθείας σύνδεση. Ο κατ’εξοχήν γνώστης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και ο εκ των απορρήτων του από το 2005 έως το θάνατό του, Γιώργος Αγοραστάκης, αντινομάρχης Χανίων το 2005 και εμπνευσμένος, δυναμικός και αποτελεσματικός πρόεδρος του συλλόγου “Οι φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη”. Ο κ. Αγοραστάκης είναι και ο υπεύθυνος ιστοσελίδας του συλλόγου όπου φιλοξενούνται τα άπαντα του αείμνηστου διάσημου συντοπίτη μας, με τον τίτλο “Οδηγός Μίκης Θεοδωράκης” “www.mikisguide.gr . Είναι επίσης ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του έργου “Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη” με την Τατιάνα Παπαγεωργίου, καθηγήτρια πιάνου, ενορχηστρώτρια, διδάκτορ μουσικολογίας, και στενή συνεργάτης του μεγάλου συνθέτη μας, και τον Ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Καψωμένο. Ομιλητές θα είναι επίσης και ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας , που ήταν και ο ομιλητής εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων. Η κα Αννα Μανουκάκη-Μεταξάκη φιλόλογος, συγγραφέας ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας, η οποία θα συντονίσει και την εκδήλωση και ο υποφαινόμενος που ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και που διετέλεσε μέλος του ΔΣ του συλλόγου έως τη τελευταία του Γενική Συνέλευση και εκλογή του τωρινού συμβουλίου του. Πιθανή συμμετοχή και με ομιλητή έκπληξη.
Το περιεχόμενο της ομιλίας μου το επιφυλάσσω πρώτα για όσες και όσους θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Θα αναφέρω μόνο ότι ως κάτοικος εξωτερικού από το 1969 έως το 2004 είχα εντυπωσιαστεί από την απήχηση που είχε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στην Υφήλιο. Ως δε Σύμβουλος Τύπου και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο αρχικά από το 1982-1990 και 1994-1997 και στη συνέχεια από το 1997-το 2004 στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λουξεμβούργο, είχα διαπιστώσει την ευεργετική συνεισφορά που είχε και στο δικό μου έργο, που ήταν η προβολή της Ελλάδας και η καλύτερη δυνατή εικόνα των Ελλήνων στο γεωγραφικό χώρο αρμοδιότητάς μου. Ενδεικτικά και πολύ σύντομα θα αναφέρω ότι στο Λουξεμβούργο γνώρισα, με τη βοήθεια της γραμματέας του Θεοδωράκη κ. Ρένα Παρμενίδου, τον πρώτο βιογράφο του στα γερμανικά κ. Guy Wagner, πρόεδρο του “Παγκοσμίου συλλόγου φίλων του Μίκη Θεοδωράκη Φιλική”και υπεύθυνο της τρίγλωσσης ιστοσελίδας , αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, αφιερωμένης στη ζωή, το έργο και τις απανταχού δράσεις και πρωτοβουλίες του Μίκη Θεοδωράκη. Ο κ. Βάγκνερ που ήταν καθηγητής φιλολογίας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, διευθυντής θεάτρου, διηύθυνε το εβδομαδιαίο ένθετο “ΚULTURISSIMO” της καθημερινής εφημερίδας LE TAGEBLATT. Σε κάθε του φύλλο είχε και κάποιο θέμα από την Ελλάδα του θεάτρου, της ποίησης και γενικότερα του Πολιτισμού και σχεδόν πάντα για πρωτοβουλίες ή δραστηριότητες που είχαν σχέση με τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν είναι άσχετη άλλωστε η δραστηριοποίησή μου το 2004 που επέστρεψα στην Ελλάδα, με επιστολές, συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν στην ΠΑΤΡΙΣ και ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και εκπομπές στην ΕΡΤ Ηρακλείου για να γίνει γνωστή η αξία, η σημασία, το εύρος και η απήχηση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Δραστηριοποίηση που κατέληξε στο συνέδριο του 2005 και τη δημιουργία του συλλόγου “Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη” στην Κρήτη και όσα ακολούθησαν. Η πεποίθηση που μου δημιουργήθηκε στο εξωτερικό για την αξία της προσφοράς και της δωρεάς του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη, την Ελλάδα και στον αγωνιζόμενο άνθρωπο για τα αυτονόητα δίκαιά του, βρήκε περίπου την ανταπόκριση που προσδοκούσα.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην εικαστικό κ. Φωτεινή Κοκολάκη, υπεύθυνη του “προγράμματος ανάδειξης και διάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη .Η Πνευματική και η μουσική δωρεά του Μίκη Θεοδωράκη στον ελληνικό λαό” . Στην Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Μινώα-Πεδιάδα, την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου που μας φιλοξενεί και συμμετέχει, και τους τοπικούς φορείς όπως ο “Πολιτιστικός σύλλογος Αρκαλοχωρίου”, ο “Αθλητικός Σύλλογος Υγεία”, η “Θεατρική Ομάδα Δρώντες επί σκηνής,ο “Σύλλογος Σεισμοπλήκτων η Ελπίδα” που το αγκάλιασαν και το στηρίζουν. Τις εκδηλώσεις στηρίζει επίσης και ο “Σύλλογος Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη”.Τιμούν ένα Μεγάλο Ελληνα δημιουργό παγκοσμίου αναγνώρισης που απέδειξε πόσο αγαπούσε την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Άνθρωπο. Τιμούν επίσης εκείνον που απέδειξε πως η χώρα μας με τον Σεφέρη, το Ελύτη και τον Ρίτσο και τόσους άλλους και το νησί μας με το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, τον Νίκο Καζαντζάκη και άλλους συνεχίζει να προσφέρει στο πανανθρώπινο πνευματικό γίγνεσθαι Ολυμπιονίκες του πολιτισμού και του πνεύματος γενικότερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα