Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

“Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί – Επιλογή από το 2017”

Τι άλλο είναι ο κόσμος εκτός από μικρά πράγματα που φτιάχνουν το όλο; Ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης εδώ και δεκαετίες παρουσιάζει μικρές εικόνες της καθημερινότητας από τις στήλες των “Χανιώτικων Νέων” και λίγο – λίγο φτιάχνει έναν κόσμο, τον κόσμο των Χανιών.

Θυμάμαι με νοσταλγία τη στήλη “Στα πεταχτά”. Συνοπτική και ουσιώδης, μέσα από λίγες γραμμές επέλεγε όψεις της επικαιρότητας του τόπου εύστοχα, χωρίς να κουράζει. Πάντα χαμηλών τόνων, πάντα ευγενής η παρουσίαση. Το αναγνωστικό κοινό μεγάλο.
Μετά από 12 χρόνια ο Κακατσάκης συνεχίζει με παρόμοιο ύφος με τις “Στάσεις”. Η θεματολογία του πάλι η επικαιρότητα συχνά δοσμένη λογοτεχνικά: ο τόπος μας, οι γιορτές του, οι συχνές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι καλές και οι κακές στιγμές, οι άνθρωποί του.
Εχω ακούσει πολλές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί γράφει κανείς. Κάποιες πασχίζουν αδέξια να κρύψουν την αναπόφευκτη ματαιοδοξία του καλλιτέχνη. Γνωρίζω τον Βαγγέλη πολλά χρόνια. Η αίσθησή μου είναι ότι γράφει για να παλέψει τον χρόνο. Θέλει να συντηρήσει κάποια ψήγματα από τα περασμένα ζωντανά για να κρατήσει έτσι τη συνέχεια της ζωής, επειδή όλοι έχουμε ανάγκη τη χρονική μας αφετηρία και συνέχεια. Και το πετυχαίνει αυτό πολύ ωραία μέσα από τα σύντομα κείμενά του.
Το βιβλίο είναι καλαίσθητο και εύληπτο με συνολικά 150 σελίδες που καλύπτουν μια επιλογή των “Στάσεων” από το 2017.
Η έκδοση έγινε από τα “Χανιώτικα Νέα” και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στα Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας. Τα έσοδα από την παρουσίαση, που θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, θα διατεθούν στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.
Οι άνθρωποι των “Χανιώτικων Νέων” και ο Βαγγέλης Κακατσάκης συνεχίζουν τη σημαντική προσφορά τους στον τόπο με συνέπεια και αλτρουισμό. Ο κόσμος γίνεται από τα μικρά πράγματα και ομορφαίνει από την προσφορά και τη γενναιοδωρία.

* Ο Γιάννης Α. Φίλης είναι π. πρύτανης
του Πολυτεχνείου Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα