Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Μία πρόταση για τα τοπικά

Παρακάτω σε λίγες αράδες προχωράμε σε μία πρόταση για τα φετινά τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Χανίων σε περίπτωση που αποφασιστεί η οριστική διακοπή τους λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Διότι ειδικά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα υπάρξει ξανάαγωνιστική δράση.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει γίνει γνωστό από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη το Υφυπουργείο έχει ετοιμάσει για να «περάσει» νομοθετική διάταξη, η οποία θα επιτρέπει την τροποποίηση των κανονισμών διάρθρωσης, οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, όλων των αθλημάτων (ομαδικών και ατομικών), καθώς και των προκηρύξεων αυτών, με άμεση ισχύ από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας απαγορευτικής διάταξης.
Ακόμα ο ταμίας της ΕΠΟ Περικλής Λασκαράκης σε δηλώσεις του είπε ότι μετά το Πάσχα η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ομοσπονδίας θα κάνει μία συνολική εισήγηση για την εικόνα σε Γ’ Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα έτσι ώστε στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να υπάρξει λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.
Εν κατακλείδι, πάμε για μία λύση «πακέτο» τόσο για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, όσο και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με γνώμονα να μην υπάρξουν αδικίες ή έστω να μείνει ικανοποιημένος όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός από τους συμμετέχοντες.
Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν και προσπερνώντας τους περιορισμούς των προκηρύξεων προτείνουμε την συνολική άνοδο αρκετών ομάδων και τον υποβιβασμό μονάχα μίας που ήδη είχε εξαντλήσει τις πιθανότητες παραμονής της. Αναλυτικότερα:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τίτλος
Η τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή μπερδεύει λίγο την κατάσταση. Ομως με δεδομένο ότι έχουμε διανύσει τα 5/6 του πρωταθλήματος (25 αγωνιστικές) και ότι δεν υπάρχουν ντέρμπι στη συνέχεια αλλά ούτε και εκκρεμότητες με εξ’ αναβολής παιχνίδια είναι ένα αρκετά σημαντικό δείγμα της φετινής δυναμικής των συλλόγων του πρωταθλήματος το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έριχνε αυλαία την περασμένη Κυριακή των Βαϊων.
Θεωρούμε λοιπόν ότι αν πρέπει να αναδειχθεί πρωταθλητής αυτός είναι ο Αρης Σούδας που άλλωστε κυριαρχεί καθαρά στην τριπλή ισοβαθμία έχοντας συγκεντρώσει 9 βαθμούς στα παιχνίδια των τριών πρώτων έναντι 4 του Απόλλωνα και της Παλαιόχωρας. Από εκεί και πέρα για την 2η θέση μπορεί να ερωτηθεί η ΕΠΟ για να διευκρινήσει τι ισχύει σε αυτή την ισοβαθμία. Πάντως νομίζουμε ότι και οι 4 δευτεραθλητές από τις Ενώσεις του νησιού μας πρέπει να ανέρθουν χωρίς αγώνες μπαράζ στη Γ’ Εθνική.

Υποβιβασμός
Ουσιαστικά ο Αστέρας Χαλέπας που απέχει 15 βαθμούς από Χάλη και Ιδομενέα έχει υποβιβαστεί και μαθηματικά αφού ακόμα και στην απίθανη περίπτωση της τριπλής ισοβαθμίας στους 18 βαθμούς μένει τελευταίος.Αντίθετα 6 ομάδες παλεύουν να αποφύγουν την δεύτερη θέση και πιθανότατα αυτή θα κρινόταν την τελευταία αγωνιστική.
Ετσι θεωρούμε πιο σωστό να υποβιβαστεί μονάχα μία ομάδα φέτος και όχι δύο όπως προέβλεπε η αρχική προκήρυξη.

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τίτλος
Εδώ έχουμε διανύσει τα 4/5 του πρωταθλήματος (24 από τις 30 αγωνιστικές) και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ενωση Θύελλα Καμίνια θα κατακτούσε τον τίτλο. Εχοντας αποσπαστεί 15 βαθμούς από τον 2ο ήθελε μία μονάχα νίκη στα 6 τελευταία παιχνίδια και δεν νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της.

Ανοδος
Στην 2η θέση ισοβαθμούν Κορωνίδα και Θησέας με την ομάδα του Βάμου να υπερτερεί στην ισοβαθμία. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν δε αποσπαστεί 5 βαθμούς από τον 4ο Ποσειδώνα Τσικαλαριών.
Αν όπως αναμένεται ανέρθουν στη Γ’ Εθνική δύο πρώτοι από τα Χανιά και παραμείνει εκεί η ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ -κάτι σχεδόν σίγουρο- τότε η Α’ κατηγορία θα έχει 14 ομάδες για την επόμενη σεζόν και μετά τον υποβιβασμό του Αστέρα Χαλέπας 13. Δηλαδή θα υπάρχουν 3 κενές θέσεις τις οποίες μπορεί να πάρουν οι ισάριθμοι πρώτοι από τη Β’ και έτσι να ανέρθουν 3 και όχι 2.

Υποβιβασμός
Εξι ομάδες τις χωρίζουν μόλις 4 βαθμοί στις τελευταίες θέσεις ενώ άλλες 4 δεν μπορούν να αισθάνονται σιγουριά. Πρόταση: να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα φέτος από την Β’ και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός τους ενώ θα ανέρθουν και οι δύο πρώτοι από τη Γ’.

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τίτλος
Μία αγωνιστική πριν το τέλος και ο Νέος Κισσαμικός -που έχει και τη συνάντηση με τον ουραγό Τάλω σε εκκρεμότητα- ήθελε μονάχα ένα βαθμό σε δύο παιχνίδια για να σφραγίσει τον τίτλο. Οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του ως πρωταθλητή.

Ανοδος
Ο Αρης Βουκολιών με 3 βαθμούς παραπάνω από τη Δάφνη είχε εξασφαλίσει την άνοδο αφού υπερτερεί και σε τυχόν ισοβαθμία των δύο ομάδων αφού είχε νικήσει 3-0 εντός και είχε χάσει 5-3 στον Εμπρόσνερο. Ακολουθεί λοιπόν τον Νέο Κισσαμικό στην Β’ κατηγορία.
Εναλλακτικά εφόσον οι ομάδες που θα παραμείνουν στην Γ’ θα είναι μικρός, θα μπορούσε να υλοποιηθεί το σενάριο που ακούγεται έντονα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Δηλαδή να μην υπάρξει Γ’ κατηγορία την περίοδο 2020-21 αλλά δύο τοπικές κατηγορίες με την δημιουργία και 2ου ομίλου στην Β’. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί και σε άλλες Ενώσεις.
Ολοκληρώνοντας η παραπάνω πρόταση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να αυξηθούν οι ομάδες σε καμία από τις δύο κατηγορίες και ειδικά στην Α’ όπου σωστά είχαμε σταδιακή μείωση σε 16 τα προηγούμενα χρόνια.

Ενα πολύ δύσκολο καλοκαίρι
Αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο κάμποσες ομάδες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα και συνήθως τουλάχιστον 1-2 αδυνατούν να δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα το φετινό καλοκαίρι αναμένεται πολύ δύσκολο. Με την “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης, τον τουρισμό, να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα φοβόμαστε ότι σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν οι ερασιτεχνικές ομάδες που θα αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερες…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες