Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια ωραία εκδρομή στα Σφακιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαθά με τα άξια μέλη του, διοργάνωσε και πραγματοποίησε μια ωραία εκδρομή την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
Ξεκινήσαμε πρωί 8.30 και το πρόγραμμα έλεγε: Εθνική οδός – Επισκοπή Ρεθύμνης – Μυριοκέφαλα – Καλλικράτης και επιστροφή μέσω Ασφένδου – Ασκύφου – Χανιά.
Μια στάση στα Μυριοκέφαλα, όπου δεν είχε ακόμα τελειώσει η θεία Λειτουργία στην περίφημη εκκλησία Παναγία Μυριοκεφάλων, έδωσε την ευκαιρία ν’ ανάψουμε ένα κεράκι.
Συνεχής η παρουσία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κας Ευθυμίας Λιονή – Παπαδόσηφου, με τις πληροφορίες της, τα αστεία της, τα τραγούδια, δημιουργούσε κάθε φορά μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Από εκεί, σε μικρή απόσταση, η “Αετοφωλιά” του Καλλικράτη.
Τύχαμε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Σφακίων με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, για την καταστροφή του μαρτυρικού χωριού από τα στρατεύματα κατοχής, τον Οκτώβρη του 1943.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου, χαιρέτισε ο νέος δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης και μίλησε ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης για τα γεγονότα του ολοκαυτώματος.
Εντύπωση προκάλεσε ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ασφένδου με το ριζίτικο και τη μαντινάδα του:

Μαύρο καπνό είδα
κι έβγαινε
από ‘να όρος μέσα,
παιδιά καμίνι καίγεται
γή τ’ όρος εκεντήθη.

Μηδέ καμίνι καίγεται
τ’ όρος δεν εκεντήθη
τον Καλλικράτη κάψανε…

Και η μαντινάδα:
Τον Καλλικράτη
των Σφακιών
αντάρτες κατοικούσαν,
οι Γερμανοί τσοι κάψανε
γιατί τσ’ ανατριχιούσαν.

Εγινε κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς. Ακολούθησε η πατροπαράδοτη σφακιανή φιλοξενία, που φανερώνει όλο το μεγαλείο της ψυχής των ανθρώπων, που αν και κατοικούν τα κακοτράχαλα εκείνα μέρη, που με πολύ κόπο παίρνουν τα αγαθά τους, δε διστάζουν να διαθέσουν τα πάντα για να περιποιηθούν τον ξένο που περνά.
Αγαπούν παθητικά τον τόπο τους και αγωνίζονται εδώ και αιώνες, να κρατήσουν αλώβητη την ελευθερία και την ανθρωπιά του!..
Μια στάση επίσης στο μεγαλοχώρι της περιοχής τ’ Ασκύφου, και συγκεκριμένα στην πλατεία του χωριού, με τα καφενεία και τις προτομές των ηρώων του τόπου και κορυφαία βέβαια εκείνη του Τσόντου Βάρδα, ενός εκ των επιφανέστερων Αρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα.
Δίπλα, το νεοϊδρυθέν Μουσείο Ιστορίας και Αγώνων.

Από τις συλλογές του Μουσείου μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Σημαία – Λάβαρο με την επιγραφή “ΑΜΥΝΕΣΤΕ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΣ”, οι στρογγυλές σφραγίδες των διαφόρων κοινοτήτων της επαρχίας, και ο πίνακας που επιγράφεται “Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” και δείχνει τον Κρητικό Αγωνιστή να σπάει τις αλυσίδες για να ελευθερωθεί η Κρήτη και γύρω απεικονίζονται διάφορα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες