Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Μια μαγική βραδιά

Μια μαγική βραδιά ζήσαμε την Τετάρτη 5 Απριλίου όσοι παραβρεθήκαμε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων για να παρακολουθήσουμε την παιδική παιδική παράσταση «Τα γενέθλια της Ινφάντα» του Όσκαρ Ουάιλντ, που ανέβηκε σε διασκευή της έμπειρης παιδαγωγού- εμψυχώτριας θεατρικού παιχνιδιού Αγγελικής Καρέλα και των μαθητών που συμμετέχουν στα «Θεατροπαιχνίδια» του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων.
Το θεατρικό παιχνίδι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αισθητικής αγωγής. Είναι ένα δυναμικό μέσο ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας με το οποίο το παιδί προσεγγίζει τη θεατρική πράξη μέσα από το παιχνίδι. Στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και τα παιδιά μέσα από πολλαπλά ερεθίσματα και τεχνικές μπορούν να εκφράζονται και να επικοινωνούν μέσα από τα συναισθήματά τους. Να αισθητοποιούν έννοιες, να προβάλουν και να επεξεργάζονται προβληματισμούς, να αποκτούν θεατρική αίσθηση και παιδεία. Η παράσταση ήταν αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου.
Η κλασική ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ «Τα γενέθλια της Ινφάντα» αποδόθηκε με μία διαφορετική προσέγγιση της κλασικής ιστορίας. Έγινε μια άριστη επεξεργασία του κειμένου μέσα από τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και το αποτέλεσμα ήταν μια διασκευή που προσέγγιζε το επίκαιρο θέμα της συναισθηματικής απομόνωσης και του εκφοβισμού .
Οι ρόλοι επιλέχθηκαν και οι διάλογοι δημιουργήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά ακολουθώντας τη διαδικασία δημιουργίας μιας παράστασης. Έτσι έγινε το πέρασμα από το θεατρικό παιχνίδι στην παράσταση.
Με την πολύτιμη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Αντιπεριφεριάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή πραγματοποιήθηκε μια μοναδική παράσταση που συγκίνησε τους γονείς που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στο Λύκειο Ελληνίδων Χανίων και τα «Θεατροπαιχνίδια» του.
Εύχομαι στην παιδαγωγό Αγγελική Καρέλα με την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, με το αίσθημα ευθύνης που τη χαρακτηρίζει, τη γνώση που έχει αποκτήσει από τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών και στην Ειδική Αγωγή με εξειδίκευση από δεκαετή εμπειρία στη διδακτική πράξη και εμψύχωση ομάδων καθώς και ως απόφοιτος της σχολής Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή, να συνεχίσει αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια με δύναμη για την πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών μας.

Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα