Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Μια λάθος συμφωνία του δημάρχου ζητάει επικύρωση

Για το πρώην κτήριο ΙΚΑ ο κ. δήμαρχος μας προτείνει μια πολύ κακή για τον δήμο συμφωνία ενοικίασης και ανέγερσης νέου κτηρίου.

Στα 43 χρόνια της μίσθωσης, με 6000 € μηνιαίο μίσθωμα, υπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, οι δημότες των Χανίων, θα έχουν πληρώσει ποσό μεγαλύτερο της αξίας του ακινήτου. Επιπλέον ο δήμος με βάση την προτεινόμενη συμφωνία, θα αναλάβει με δικές του δαπάνες να κατεδαφίσει και να ανεγείρει νέο κτήριο σε οικόπεδο που δεν θα του ανήκει.
Πρόκειται λοιπόν για μια εξόφθαλμα ζημιογόνο συμφωνία για τον δήμο.
Θεωρώ, ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση των οικονομικών στοιχείων από αυτή που έκανε ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, η οποία με βρίσκει σύμφωνο.
Η ιδέα αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου επί δεκαετίες κτηρίου δεν είναι καινούργια και τη θεωρώ πολύ σωστή. Μάλιστα επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη είχε συμφωνηθεί μηνιαίο μίσθωμα 1200 €, αλλά κρίθηκε ακριβή η αποκατάσταση και έτσι δεν προχώρησε.
Είναι βέβαιο ότι το κτήριο αυτό θα είναι σωστό να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, εξ αιτίας του ότι βρίσκεται δίπλα στο μελλοντικό δημαρχείο, τις Ιταλικές στρατώνες, μια πρόταση που έκανα ως δήμαρχος και που έχω την βεβαιότητα ότι ως μια καλή πρόταση θα προχωρήσει.
Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στους χειρισμούς του κ. δημάρχου που δεν διστάζει για λόγους εντυπώσεων, όπως συνηθίζει (βλέπε μαρίνα κ.λπ.) να χρησιμοποιεί διάφορα μέσα μεταξύ των οποίων και η αλόγιστη χρήση των χρημάτων των δημοτών, για να εξυπηρετήσει όπως φαίνεται τους προεκλογικούς στόχους του.
Χαρακτηριστικό επίσης της επιπόλαιης αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου κτηρίου.
Όταν πρόσφατα σε δημοτικό συμβούλιο του πρότεινα να δει το κτήριο αυτό με τη δέουσα προσοχή, ως χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα της περιόδου 60/70 και να μην κατεδαφιστεί, εισέπραξα απαξίωση με τον αλαζονικό τρόπο που επιφυλάσσει σε όσους από εμάς “τολμούν” να αμφισβητήσουν τις επιλογές και ενέργειές του.
Αξίζει θεωρώ να επαναλάβω μια αντιπαραβολή που έκανα στο Δ.Σ. με το κτήριο που προορίζεται για βιβλιοθήκη στην οδό Τζανακάκη.
Όταν αγοράσαμε το κτήριο ως δήμος το 2016, υπήρχε οικοδομική άδεια για επέκταση του κτηρίου, με ανέγερση μοντέρνου κτηρίου σε επαφή με το νεοκλασικό, που θα διπλασίαζε τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα.
Όμως αποφασίσαμε να μην αλλοιώσουμε την αρχική μορφή του υπέροχου νεοκλασικού που θα αποκατασταθεί και ως δημόσιος φορέας να αποδώσουμε στην πόλη μας ένα κτήριο στην αυθεντική του μορφή με τον περιβάλλοντα χώρο, προτάσσοντας τον σεβασμό στην αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, σε αντίθεση με την καταστροφή που έχει επέλθει δυστυχώς στο νεότερο τμήμα της πόλης μας.
Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει πιστεύω και με το πρώην κτήριο του ΙΚΑ και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίσμα.
Εν κατακλείδι, προτείνω να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του προσεχούς Δ.Σ. το θέμα και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει το κτήριο, με στόχο να αγοραστεί από τον δήμο και ο δήμος να διατηρήσει την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί εκεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο κτήριο, διατηρώντας την εξωτερική όψη, σεβόμενοι την ιστορική μνήμη της πόλης μας.

*Ο Τάσος Βάμβουκας τ. δήμαρχος Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Τα σχόλιά μου για τα γκράφιτι στο παλιό ΙΚΑ γράφονται με σκοπό να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη των Χανίων πως κανένας Φορέας δεν νομιμοποιείται να προβεί κάποια χρονική στιγμή σε εγκατάσταση εξωτερικών καμερών ασφαλείας στο οποιασδήποτε μορφής κτήριο αυτό με μοναδική υπάρχουσα αιτιολόγηση το πρόβλημα των γκράφιτι.

  2. Το σημερινό σχόλιό μου για τα γκράφιτι στο παλιό ΙΚΑ είναι το εξής: Τα δύο γκράφιτι που είναι ευδιάκριτα στη φωτογραφία είναι αυτά των πρώην Χανιώτικων ομάδων γκράφιτι DNG και NFC οι οποίες είχαν αμφότερες απότομο και επίπονο τέλος λόγω του «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στα Χανιά εδώ και αρκετά χρόνια. Η DNG ήταν η χειρότερη ομάδα γκράφιτι που υπήρξε ποτέ στα Χανιά τη χρονική περίοδο μετά το 2009 ενώ η NFC ήταν το «καμάρι» της γκραφιτομάνας Αμπεριάς περί το 2018. Κάπου-κάπου πρώην μέλη της NFC ξαναγράφουν στην πόλη μας το όνομα της πρώην ομάδας τους νομίζοντας ότι έτσι κάνουν πλάκα στο «Μοντέλο», αδιαφορώντας όμως για το ότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δυσάρεστη θέση κάποιων φίλων τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα