Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μια έκκληση για έκθεση

Η έκθεση Symbols II, ολοκληρώνεται σήμερα στην Παλιά πόλη των Χανίων, εκτός και αν η ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, δώσει παράταση ακόμα μερικές μέρες. Κάνω έκκληση στους φιλότεχνους που δεν την είδαν, να τη δουν οπωσδήποτε, αυτή τη ΣΗ-ΜΑ-ΝΤΙ-ΚΟ-ΤΕ-ΡΗ, μεγαλύτερη, πλουραλιστικότερη έκθεση που έγινε ποτέ στα Χανιά, αφού διαρθρώνεται σε πέντε ιστορικούς χώρους, ΚΑΜ, Ρόκκος, Σαμπιονάρα, Τζαμισί, Αρχαιολογικός Χώρος Κατρέ.
Η έκθεση που συνδυάζει Αρχιτεκτονική και Τέχνη, εμπεριέχει έργα των μεγάλων αρχιτεκτόνων, Μ. Μπότα, Ρ. Πιανο, Δ. Φατούρου αλλά και κορυφαίων εικαστικών καθηγητών της Σχόλης Καλών Τεχνών, ενδεικτικά, Ν. Τρανός, Μ. Μανουσάκης, Α. Αγγελόπουλος.

Δυστυχώς η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε σύντομο διάστημα και δεν διαφημίστηκε από τους οργανωτές καθόλου.
Κρίμα, για την εκπληκτική αυτή συνύπαρξη που επέβαλε, με απίστευτη δουλειά ο επιμελητής Π. Πάγκαλος στο Ε.Μ.Σ.Τ. το 2019 (χαρακτηρίστηκε η κορυφαία έκθεση του έτους σε όλη την Ελλάδα). Τους λόγους της μη σωστής προβολής της, τους ξερω -χωρίς να κάνω τον ντετέκτιβ- αλλά περιμένω τους διοργανωτές να κάνουν την αυτοκριτική τους πριν δημοσιεύσω το αναλυτικό κείμενο. Υιοθετώ την άποψη του κορυφαίου Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη στην ημερίδα στο Χρυσόστομο, με την έναρξη των εκδηλώσεων , «σε εκδηλώσεις τόσο σημαντικού επιπέδου, καλό είναι να γίνονται συγκλίσεις που θα υπερπηδούν τα εμπόδια».

Από τους κύριους Πάγκαλο, Γιαννακάκη την 6μελή επιτροπή αρχιτεκτόνων του ΚΑΜ που την πρότειναν και μετά αδιαφορήσαν, εξαιρώ τον άνθρωπο «πασπαρτού» που έτρεχε μόνος του για την έκθεση, τον Λευτέρη Βεργεράκη. Στα μάτια μου όμως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν στο σύνολο τους οι καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αδιαφόρησαν εντελώς για μια έκθεση ιδανική (λες και γίνονται πολλές του είδους στην πόλη μας) για τους φοιτητές, ούτε μία οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη δεν έκαναν. Δεν αγαπούν την Τέχνη; Στο θέμα θα επανέλθω, αφού επιδιώξω μια συζήτηση με τον νέο Κοσμήτορα τον κύριο Βαζάκα. Κρίμα… γιατί με την αξιοποίηση των Νεωρίων στοχεύουμε(;) σ’ εκθέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος, Μπιενάλε και άλλες…

Σε επόμενο κείμενο, θα ασχοληθώ με την πολύ σημαντική έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα