Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Μια από τα ίδια για το Ιτζεδίν…

Αναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διάσωση του μνημείου

Αναρμόδιο δηλώνει επί της ουσίας το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διάσωση του Ιτζεδίν, με την υπουργό Λίνα Μενδώνη να απαντά στον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, ότι η ευθύνη για τις όποιες εργασίες ανήκει στην ΕΤΑΔ, στην οποία περιήλθε το ιστορικό μνημείο το 2007.

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής κάλεσε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση και το υπουργείο να αναλάβουν άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών στο φρούριο «για να διασωθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο δεμένο με ηρωικές σελίδες της πατρίδας μας, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ».

Όπως τόνισε ο κ. Συντυχάκης, «είναι προσβολή στην ιστορική παρακαταθήκη του τόπου ότι ένα ιστορικό μνημείο ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης, ενώ σημείωσε ότι μεγαλώνει η αγανάκτηση στην Κρήτη για την κατάστασή του».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πρόσφατα κατέρρευσε νέο τμήμα του κτηρίου, ενώ κατήγγειλε «πινγκ – πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, δήμο, περιφέρεια χωρίς αντίκρισμα».

 

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, πρόταξε το επιχείρημα περί μη αρμοδιότητας, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι θέμα της ΕΤΑΔ και του Δήμου Χανίων να προχωρήσουν στον συμβιβασμό για την παραχώρηση του μνημείου».

 

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης διερωτήθηκε «τι ρολο παίζει το υπουργείο Πολιτισμού αν μια εταιρεία όπως η ΕΤΑΔ καθορίζει την τύχη ενός μνημείου;».
Η υπουργός γνωστοποίησε πως μέχρι τέλους του μήνα θα γίνει νέος έλεγχος για την κατάσταση του μνημείου.
Ο κ. Συντυχάκης ζήτησε διευκρινήσεις για το τίμημα και τους όρους παραχώρησης που ζητά η ΕΤΑΔ, με την υπουργό να παραπέμπει σε ΕΤΑΔ και Δήμο για απαντήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα