Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Μη συνηθίσουμε στη γρουσουζιά

Εικόνα γρουσουζιάς παρουσιάζουν κεντρικοί -κι όχι μόνον- δρόμοι της πόλης των Χανίων, με την αίσθηση της… βρομιάς, να επικρατεί, όπου πέφτει το μάτι του περαστικού!
Πεζοδρόμια που καθαρίζονται μόνο, όταν το απαιτούν οι ανάγκες της… φωτογράφισης για τα κοινωνικά δίκτυα του δήμου, μπεντενάκια και τοίχοι ξεβαμμένοι, κάγκελα που αν τα αγγίξει περαστικός, το λιγότερο που θα τον βρει είναι κανένα… εξάνθημα. “Κερασάκι” στην τούρτα η απαράδεκτη εικόνα στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Συνηθίζει, δυστυχώς, το μάτι μας στη βρόμα και στην ασχήμια στα Χανιά και τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση, στην πάλαι ποτέ πόλη των γιασεμιών.

2 Comments

 1. Οι εικόνες βρωμιάς στην πόλη μας είναι αμέτρητες. Σε κάθε πλακάκι, πλάκα, ράμπα, γωνία, φανάρι, καπάκι, κάγκελο, κάδο, τοίχο, μνημείο, πάρκο, πλατεία, δρόμο, πρασιά κλπ, θα βρει κανείς σκουπίδια ή ζουμιά ή γκράφιτι ή άλλες ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ασχήμιες. Δεν θα σχολιάσω το έργο των υπηρεσιών καθαριότητας. Θα σχολιάσω μόνο εμάς τους Χανιώτες πολίτες. Μερικές σκέψεις που περνούν από το μυαλό μου με αφορμή τη βρωμιά της πόλης μας είναι οι εξής:
  1) Μέσα στο σπίτι μας έτσι συμπεριφερόμαστε; Οι περισσότεροι όχι. Άρα στη συνείδησή μας, η πόλη μας δεν είναι σπίτι μας. Μάλλον τη μισούμε την πόλη μας εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, που κατά τ’ άλλα στην πλειοψηφία μας δηλώνουμε “περήφανοι Χανιώτες”. Ασέβεια, αδιαφορία, έλλειψη αισθητικής και πολιτισμού και μιζέρια.
  2) Γιατί προσβάλλουμε τους ανθρώπους της καθαριότητας μ’ αυτόν τον τρόπο; Τους φερόμαστε με ασέβεια, αδιαφορία, αγνωμοσύνη. Τους φερόμαστε σαν αφεντικά που δεν υπολογίζουν τον άνθρωπο που τους προσφέρει. Γινόμαστε κυριολεκτικά βασανιστές τους.
  3) Γιατί φερόμαστε έτσι στους συμπολίτες μας; Δεν τους υπολογίζουμε, τους εκδικούμαστε ή τους μισούμε; Ασέβεια, αδιαφορία, αυταρχισμός, βία.
  4) Γιατί φερόμαστε έτσι στους επισκέπτες – φιλοξενούμενούς μας; Δεν τους υπολογίζουμε; Μόνο τα ευρώ τους μας ενδιαφέρουν; Ασέβεια, αδιαφορία, αγνωμοσύνη, αφιλοξενία.
  5) Γιατί φερόμαστε έτσι στο περιβάλλον μας; Ισχύουν όλα τα παραπάνω.
  6) Γιατί σε άλλες πόλεις της Κρήτης οι πολίτες δε συμπεριφέρονται στην πόλη τους όπως εμείς οι Χανιώτες; Γιατί εκεί μάλλον δεν ισχύουν τα παραπάνω.

  Ανώνυμη άποψη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα