Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Μέτρα στήριξης για τον περιφερειακό Τύπο

» Ανακοινώσεις Γ. Οικονόμου από το Ι.Ε.Τ.

Μέτρα στήριξης των περιφερειακών εφημερίδων ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από τα Χανιά όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), στο περιθώριο των Εργαστηρίων που διοργανώνει ο ΣΗΠΕ με ελληνικά πανεπιστήμια, υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα Αγία Σοφία). Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι εστιασμένο στην αντιμετώπιση των κρίσεων και τόνισε ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι ουσιαστική πολιτική στήριξη της κοινωνίας, σταθερότητα και στιβαρή πολιτική, που θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους ανθρώπους και θα εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς με τρόπο επαρκή απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου αφού υπογράμμισε την πολύτιμη συνεισφορά του περιφερειακού Τύπου στις τοπικές κοινωνίες και τη δημοκρατία, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε οικονομικές ενισχύσεις προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από το κόστος του χαρτιού, που έχει εκτιναχθεί λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων, αλλά
και ενισχύσεις που στοχεύουν. στον μετριασμό του μεταφορικού κόστους. «Θα ενισχύσουμε το μεταφορικό κόστος και μέρος της ανατίμησης του χαρτιού», τόνισε σχετικά ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με. το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ψηφιακού εξοπλισμού των μέσων ενημέρωσης της επαρχίας. Επίσης, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στον Τύπου και τη δημιουργία Μητρώου μέσων ενημέρωσης μέσα από το οποίο θα τεθούν οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις για την λήψη κρατικών χρηματοδοτήσεων.
«Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρεί ότι η στήριξη του Τύπου και η εύρυθμη και ομαλή του λειτουργία είναι βασικός πυλώνας της ποιότητας της δημοκρατίας μας και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με τους ανθρώπους του κλάδου για να προσφέρουμε κάθε ωφέλιμη βοήθεια και δράση που υπάρχει και ως προς τη στήριξη για να ξεπεράσουμε την οικονομική δυσπραγία και σε θεσμικά πράγματα που
θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις γενικότερα», είπε σχετικά ο κ. Οικονόμου.

ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «ό,τι ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές έχει ειπωθεί» και πως «ο πρωθυπουργόςτοποθετήθηκε με σαφήνεια και ειλικρίνεια και νομίζω ότι ούτε η αποσπασματική και επιλεκτική ερμηνεία των απόψεων ούτε η διαστρέβλωση των απόψεών του έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο».

«Τα βασικά ζητούμενα της κοινωνίας σήμερα είναι πως θα αντεπεξέλθουμε στην πίεση
που έχουμε από την εισαγόμενη ακρίβεια και τις επάλληλες κρίσεις. Πως θα έχουμε μια πολιτική ουσιαστικής στήριξης για να μετριάσουμε το αποτύπωμα της κρίσης και πως με
την πολιτική μας θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της πατρίδας μας απέναντι σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει κι απέναντι σε έναν γείτονα που είναι ανήσυχος και αναθεωρητικός.
Εκείνο, λοιπόν, που χρειάζεται είναι ουσιαστική πολιτική στήριξη της κοινωνίας, σταθερότητα, στιβαρή πολιτική που θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους ανθρώπους και θα εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς με τρόπο επαρκή απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές. Εμάς το ενδιαφέρον μας είναι εστιασμένο εκεί, με γνώμονά μας την αντιμετώπιση των κρίσεων. Οι κρίσεις είναι που πρέπει να κερδίσουμε και γι’αυτό είμαστε στην πολιτική. Για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και μέσα από μεταρρυθμίσεις να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη», σημείωσε σχετικά.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση παρέχει μια ουσιαστική στήριξη στην ελληνική
κοινωνία και από την 1η Ιουλίου πάμε σε μια αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ «βρίσκεται σε εξέλιξη η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους πολίτες ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υπερβάλλουσας χρέωσης και γι’ αυτούς που κατανάλωσαν πάνω από 300kw» και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να σταθεί στο
πλευρό της κοινωνίας.
Να σημειωθεί ότι τον κ. Οικονόμου συνόδευσε στο ΙΕΤ ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε υπογράμμισε την αξιοπιστία που
διακρίνει τον περιφερειακό Τύπο, σε μια εποχή έξαρσης των fake news, αλλά και την καθοριστική συμβολή των επαρχιακών μέσων στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Θεσμικό έλλειμα θωράκισης των ΜΜΕ

Για θεσμικό έλλειμμα θωράκισης του Τύπου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών των Εργαστηρίων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα Αγία Σοφία). Ο κ. Γαλαμάτης υποστήριξε πάντως ότι παρότι «η Ελλάδα δεν είναι η Γη της Επαγγελίας, δεν μπορώ να δεχθώ ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Τσαντ, την Τουρκία ή χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα ως προς την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό.
Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου, που έκανε νωρίτερα χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου, ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης περιέγραψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για «ένα μεγάλο, ανοιχτό, αέναο φόρουμ», στο οποίο θα συμμετέχουν οι άνθρωποι του περιφερειακού Τύπου και άλλοι θεσμικοί φορείς στοχεύοντας, όπως υπογράμμισε, στην «αυτορύθμιση» του χώρου.
Ιδιαίτερα για το θεσμικό έλλειμμα για το οποίο μίλησε, τόνισε ότι και η Ευρώπη «βρίσκεται ακόμα σε ένα πρωτόγονο πολιτικό στάδιο, κινούμενη σε επίπεδο συστάσεων ή διαβούλευσης των υπηρεσιών».
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά ΜΜΕ Έλενα Σώκου χαρακτήρισε απαραίτητη την κρατική στήριξη στα περιφερειακά μέσα, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης σε χαιρετισμό που απέστειλε σημείωσε ότι από τη βιωσιμότητα των περιφερειακών μέσων εξαρτάται η διατήρηση του πλουραλισμού στην ενημέρωση, ενώ τη βουλευτή Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Χάρης Παπαδάκης.
Το θεσμικό έλλειμμα στην προστασία του έργου που επιτελεί ο περιφερειακός Τύπος υπογράμμισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, αιχμές για το ό,τι στη χώρα μας «άνθρωποι που υπηρετούν την ερευνητική δημοσιογραφία βρέθηκαν εγκαλούμενοι για τη δουλειά τους». Αιχμές για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακύρωσε νομοθετήματα και αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των περιφερειακών μέσων και τη διαφάνεια στις ενισχύσεις, άφησαν σε χαιρετισμό που απέστειλαν ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης Αναστασία Γκαρά.
Στην ανάγκη να υπάρξουν κανόνες και διαφάνεια στην ενίσχυση των μέσων αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που απέστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος που έδωσε το “παρών” υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της διασύνδεσης των περιφερειακών επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και την αγορά.
Ζητήματα που “καίνε” τις επαρχιακές εφημερίδες και τον εκδοτικό κόσμο, έθεσαν προς τον γ.γ. ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γιώργος Κατσαϊτης και ο πρόεδρος της ένωσης εκδοτών εβδομαδιαίων εφημερίδων Αντώνης Μουντάκης. Ειδικότερα, ο κ. Κατσαϊτης τόνισε ότι είναι απαραίτητο στα κριτήρια ενίσχυσης των εφημερίδων που θα ενσωματωθούν στο Μητρώο να είναι η ιστορικότητά τους, οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν και οι κυκλοφοριακές επιδόσεις τους, ενώ ο κ. Μουντάκης μίλησε για το πλήγμα που έχουν επιφέρει η κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών, το “ψαλιδισμα” των διακηρύξεων, η θέσπιση της απόδοσης του 2% του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και η αύξηση κατά 30-40% του λειτουργικού κόστους λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Αντώνης Παπουτσάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου από την Πολιτεία αλλά και κοινές δράσεις εκδοτών και εργαζομένων σε σημεία όπου υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία.
Στα συμπεράσματα των Εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν, τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιφερειακά μέσα αλλά και σε προτάσεις για τη στήριξη τους αναφέρθηκαν οι ακαδημαϊκοί Αντώνης Σκαμνάκης, Γιώτα Αντωνοπούλου και Νίκος Μπακουνάκης, ο εκδότης Αντώνης Πουγαρίδης και ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γεωργανδρέας Ζάννος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα