Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Μέτρα προστασίας της ελιάς

»Συμβουλές σε παραγωγούς από το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου

Νέο τεχνικό δελτίο με συμβουλές σε ελαιοπαραγωγούς για μέτρα προστασία της ελιάς, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.
Το Κέντρο αναφέρεται σε εχθρούς της ελιάς και σε τρόπους αντιμετώπισής τους:
•Πυρηνοτρήτης: Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες τρέφονται στα άνθη.
Στους ελαιώνες με ικανοποιητική ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση στη γενιά αυτή. Ποσοστό μόλις 5% του συνόλου των ανθέων εξασφαλίζει μια καλή καρποφορία.
Στους ελαιώνες με εξαιρετικά μικρή ανθοφορία συστήνεται ψεκασμός κατά την έναρξη της άνθισης. Προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) ή άλλου εγκεκριμένου εκλεκτικού σκευάσματος. Στην περίοδο της άνθισης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολυδύναμα εντομοκτόνα που βλάπτουν και τα έντομα-μη στόχους όπως τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, τα παράσιτα και τα αρπακτικά, δηλαδή τα ωφέλιμα έντομα που συνδράμουν στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.
Στη βιολογική γεωργία ο πυρηνοτρήτης αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά. Ο ψεκασμός χρησιμεύει στη μείωση του πληθυσμού διότι αργότερα, στην καρπόβια γενιά που οι προνύμφες εισέρχονται γρήγορα στο εσωτερικό των καρπών, δεν διατίθενται εκλεκτικά εντομοκτόνα για την καταπολέμησή τους. Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας, ανεξαρτήτως του μεγέθους της ανθοφορίας, συστήνεται επέμβαση με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες.
•Μαργαρόνια: Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν με φαγώματα τη νέα τρυφερή βλάστηση. Νεαρά δεντρύλλια σε φυτώρια ή σε νεοσύστατους ελαιώνες και αυστηρά κλαδεμένα δέντρα λόγω της τρυφερής βλάστησης πρέπει να ελέγχονται για προσβολές και να προστατεύονται. Η μαργαρόνια καταναλώνει το φύλλωμα και τους ακραίους οφθαλμούς προκαλώντας ανεπιθύμητους πλάγιους βλαστούς ή την καταστροφή των εμβολίων. Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα επέμβαση.
•Βαμβακαδα (Ψύλλα): Μυζητικό έντομο που προσβάλλει τη νέα βλάστηση. Λόγω απομύζησης των χυμών στα ανθικά όργανα προκαλεί ανθόπτωση και μείωση της καρπόδεσης. Χαρακτηριστικά είναι τα λευκά κολλώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες. Λόγω έντονου παρασιτισμού και των ξηροθερμικών συνθηκών του καλοκαιριού συνήθως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ζημιώνει την παραγωγή. Συνιστάται αντιμετώπιση σε ελαιώνες με χαμηλή ανθοφορία σε συνδυασμό με έντονη προσβολή κατά προτίμηση με παραφινικά λάδια.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες