Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Μέτρα προστασίας της ελιάς

Νέο δελτίο με συμβουλές σε παραγωγούς για τη λήψη μέτρων προστασίας της ελιάς, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Παράλληλα, αναφερόμενο στα βλαστικά στάδια της ελιάς (ποικιλόα Κορωνέϊκη) σημειώνει ότι
»στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο του φουσκώματος των ανθοταξιών και περνάνε στο κρόκιασμα (στάδια D και Ε). Στις μεσοπρώιμες περιοχές οι ελιές βρίσκονται στα στάδια του σχηματισμού των ανθοταξιών και στο φούσκωμα (στάδια C και D) και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών (στάδιο C). Η ανθοφορία φαίνεται να μην έχει διαταραχθεί από τις ακραίες καιρικές μεταβολές του τελευταίου 15ημέρου και εξελίσσεται ικανοποιητικά».
Ως προς τους “εχθρούς” της ελιάς και την προστασία της, σημειώνει:
•ΑΚΑΡΕΑ: Τα ακάρεα Eriophyidae προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς. Παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα κατά την περίοδο του σχηματισμού και της ανάπτυξης των ανθοταξιών απ’ όπου διαδοχικά μεταναστεύουν στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Έντονες προσβολές προκαλούν φυλλόπτωση, ανθόπτωση ή καρπόπτωση οδηγώντας τα ελαιόδεντρα σε εξασθένιση. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών και προσβολών. Τα συμπτώματα της προσβολής στα φύλλα είναι χλωρώσεις (κιτρίνισμα) στην πάνω επιφάνεια και ανάγλυφες κηλίδες (παραμορφώσεις) στην κάτω επιφάνεια που σταδιακά αποκτούν έντονα καστανό χρώμα
Συστήνεται ψεκασμός άμεσα στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές για την προστασία της νέας βλάστησης. Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές μπορείτε να επέμβετε όταν η ακραία βλάστηση αποκτήσει μήκος 6 – 8 εκ. δηλαδή 3 – 4 ζεύγη αναπτυγμένων νέων φύλλων, λίγο πριν την άνθηση (βλαστικά στάδια D και Ε). Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια όπως και τα αυστηρά κλαδεμένα και τα ποτιστικά δέντρα που έχουν πλούσια τρυφερή βλάστηση.
Ως προς τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αναφέρεται σε: παραφινικά λάδια, Βρέξιμο θειάφι (πράσινη Χαλκιδικής), abamectin (επιτραπέζιες ποικιλίες)
Με τα παραφινικά λάδια αυτή την εποχή καταπολεμούνται παράλληλα τα νεαρά προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαμβακάδα).
•ΚΑΛΟΚΟΡΗ: Συστήνεται η διατήρηση των αυτοφυών ξενιστών (τσουκνίδα βρούβα, περδικούλι) μέχρι την έναρξη της άνθισης για να αποφευχθεί η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα.
Αποφεύγετε τους προληπτικούς, μη αναγκαίους ψεκασμούς αυτή την εποχή διότι θανατώνουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές και βλάπτουν τα ωφέλιμα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη άλλων εχθρών αργότερα. Η αναγκαιότητα καταπολέμησης εξαρτάται από το μέγεθος της ανθοφορίας και την πυκνότητα πληθυσμού του εντόμου. Ελέγχετε για την παρουσία και την πυκνότητα πληθυσμού πάνω στα ελαιόδεντρα.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες